Bored to Death
Pieni mainospala tähän väliin. Yle Areenassa on vielä lähes kuukauden ajan näkyvissä dokumentti ikävystymisestä: http://areena.yle.fi/1-2191845
Dokumentissa käsiteltiin ikävystymistä yhtenä yhteiskuntamme suurimmista ongelmista. Osansa kritiikistä saivat koulujärjestelmä, työelämä ja tietotekniikka sekä tietysti se fakta, että vietämme aivan liian suuren osan ajastamme istuen sisätiloissa.
Huomasin dokumenttia katsoessani pohtivani, että milloinkohan olen itse ollut viimeksi tylsistynyt? Olen täällä blogissanikin valittanut tämänhetkisen elämäni hektisyyttä, mutta en ole muistanut pysähtyä olemaan kiitollinen siitä, että ainakaan elämässäni ei ole juuri yhtään tylsiä hetkiä! 🙂 Toisaalta olen kyllä sen sorttinen ihminen, että en välttämättä tylsisty tilanteissa, joissa moni muu saattaisi tylsistyä. Eckhart Tollea luettuani tylsistyn entistäkin harvemmin. Mielestäni läsnäolo hetkessä onkin tärkein ase tylsistymistä vastaan; bussissa istuskellessani tai kassajonossa odotellessani voin vaikkapa kuunnella hiljaisuutta, katsella ihmisiä tai maisemia tai vain keskittyä tarkkailemaan omaa hengitystäni. Lomilla jopa pyrin siihen, että jossain vaiheessa iskisi pieni pitkästymisen tunne; silloin tiedän, että olen viimein henkisesti palautunut työntäyteisestä arjestani.
Miksi sitten en tunne ikävystymistä? Tässä muutama hyväksi havaitsemani vinkki niille, joista tuntuu, että oma elämä on pohjattoman ikävystyttävää:
1. Aivosi kaipaavat virikkeitä, joten tarjoa niitä; tee joka päivä asioita, joista pidät. Liiku, tee töitä, harrasta, tapaa ihmisiä, pohdiskele, ideoi, luo uutta tai tee jotain käsilläsi. Älä luota, että some tai TV tuottaisi riittävästi virikkeitä aivoillesi; ne jättävät sinut helposti turhan passiiviseen rooliin.
2. Tilanteissa, joissa ikävystyt: Ikävystymiseen liittyy aina tunne siitä, että tahtoisit olla muualla, etkä ehkä pysty keskittymään läsnäolevaan hetkeen. Kiinnitä siis huomiosi kuluvaan hetkeen ja pyri olemaan läsnä hetkessä. Oivalla, että maailmassa ei ole mitään muuta kuin kuluva hetki; se on ainoa, millä on väliä. Käytä kaikkia aistejasi havaitaksesi ympärilläsi olevat asiat: katsele, kuuntele, haista, maista ja kiinnitä samalla huomio omaan kehoosi. Älä suunnittele tulevaa, äläkä käy mielessäsi läpi menneitä tapahtumia. Keskity vain olemiseen ja huomaa, kuinka hengityksesi rauhoittuu ja olosi helpottuu – ja mikä parasta, kaikki ympärilläsi oleva alkaa vaikuttaa kiinnostavalta ja kauniilta :) Älä kuitenkaan turhaudu, jos näin ei heti tapahdu; mitä sitten? Läsnäolon taitoja voit vaikka harjoitella myöhemmin.
3. Meditoi. Harjoittele läsnäoloa meditoimalla. Youtubesta ja Spotifysta löytyy monia hyviä ohjattuja meditaatioita aloittelijoille. Itse olen löytänyt parhaat palat hakusanalla mindfulness.
4. Nouse ylös ja mene ulos. Maailma on ihmeellinen ja upea ja luonnossa liikkuminen on parasta huumetta.
5. Lääkkeitä on monia, mutta minulle tärkeimmät ovat musiikki, liikunta ja sosiaaliset tilanteet. Soittaminen ja laulaminen aktivoivat aivojen alueita uskomattoman monella tavalla ja liikunta saa jokaisen soluni heräämään. Päiväni koostuu näistä kolmesta palasesta siinä määrin, että olen kotiin tullessani usein aivan poikki, ja vapaa-ajalla en tahdo yleensä kuunnella musiikkia tai olla edes kovin sosiaalinen. Lomilla aktivoidun, kehitän itseäni, treenaan ja ruokin luovuuttani biisinteolla sekä tapaan ystäviä, joiden näkemiseen arjessa jää aivan liian vähän energiaa.