Päivä 262.

Tämän päiväinen  kirjoitustehtävä:


RISTIRIITAISIA MUISTIINPANOJA

Nykysuomen sanakirjan mukaan synonyymejä sanalle ristiriita ovat mm. yhteensopimattomuus, vastakkaisuus, erimielisyys, selkkaus ja konflikti. Siis kovin negatiivisia ilmauksia. Mutta entäpä jos ehkä olenkin erimieltä sanan ristiriita merkityksestä eli minulla on niin sanottu sisäinen ristiriita.

Pitäneekin alkaa tarkastelemaan ristiriitaisia tapahtumia myönteisesti eli puhua nyt jatkossa positiivisesta ristiriidasta.

Esimerkkejä:

Aviopari on erimieltä kotitöiden jakamisesta, lasten kasvatuksesta ja rahojen käytöstä. Ristiriita on tavallinen ja ilmeinen, mutta positiivisesti ajatellen pariskunta ennen pitkään päässee molempia tyydyttävään tilanteeseen. Ilman ristiriitaa tämä pariskunta palaisi johonkin menneeseen aikaan, jossa mies määrää ja vaimo tottelee.

Teini-ikäiset lapset ovat kaikesta, siis ihan kaikesta, erimieltä kuin mielestään kalkkeutuneet vanhempansa. Kärsivälliset äidit ja isät kuitenkin tietävät, että lapsikullat ovat ristiriidoista huolimatta tulevaisuuden toivoja ja aikuisina todennäköisesti viisaampia juuri näiden kokemiensa konfliktien vuoksi.

Yrityselämässä ristiriidat ovat enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Miten muuten voisi syntyä innovaatioita tai yritykset menestyä kuin keksimällä uusia ja usein ristiriitaisiakin ideoita. Ei kai voi olla kehitystä, ellei ole erilaisia, toisistaan paljonkin poikkeavia mielipiteitä.

Ja sitten on vielä tietysti politiikka, sehän on pelkkää ristiriitaisuuksien ratkontaa. Viime aikoina on valitettavasti tullut liiankin tutuksi politiikka, jossa erimielisyyksiä ei suvaita. Ristiriidat eri puolueiden välillä ovatkin siis loppujen lopuksi hyvinkin positiivinen ilmiö.

Tulevaisuudessa kuitenkin ihmiskunnalla saattaa olla ongelma erimielisyyksien ratkaisemiseksi, sillä pitänee ehkä vielä keksiä, miten tekoälyn kanssa hoidetaan ristiriidat. Voiko tekoäly joustaa vai joudutaanko yrityksissä ennen pitkää tekoälyn alistamiin ratkaisuihin?

Ristiriitoja on siis kaikkialla ja kokoajan. Onkin vain tehtävä valintoja, miten niissä toimitaan ja miten niistä edetään. Negatiivisesti vai positiivisesti, you name it.

Loppujen lopuksi päätän nämä yhteensopimattomat muistiinpanoni ristiriitaisin tuntein!

kulttuuri runot-novellit-ja-kirjoittaminen oma-elama
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *