Kokonaisvaltainen hyvinvointi osa 1
”Exercise not only changes your body,
it changes your mind,
your attitude
and your mood”
Olen aina ollut pulskanlaiska ihminen: olen laiminlyönyt omaa kehoani ja mieltäni niin kauan kuin muistan. Liikunta on aina tuntunut jotenkin vastenmieliseltä ja aikaa vievältä, lähinnä tavalta, jota ihmiset (minä mukaan lukien) ovat harrastaneet ainoastaan hyvän ulkonäön tavoittelemisen vuoksi. Laiminlyönnin seurauksena olen kärsinyt pitkään erinäisistä selkäongelmista ja taistellut aina painoni kanssa (yllättävää, että nämä kaksi korreloivat myös tietysti keskenään). Olen elämäni aikana aloittanut lukemattomia liikuntaharrastuksia, jotka ovat alkuhuuman jälkeen loppuneet kuin seinään. Motiivit urheiluharrastuksille ovat aina olleet samat: painonpudotus ja ulkonäön parantaminen.
Sairastuttuani (ja ymmärtäessäni, ettei töihin ole asiaa kuukausiin), tarvitsin itselleni mielekästä tekemistä. Aloitin pienillä kävelyillä kotinurkilla, en liikunnan vuoksi, vaan siedättääkseni itseäni jälleen ihmisten ilmoille. Kuukausien kuluessa matkat pitenivät ja reviirit laajenivat. Tällä hetkellä rakastan kävelylenkkejä jokirannan kauniissa maisemissa ja urheilupuiston rentouttavan vehreillä poluilla. Ihmisahdistus ottaa valtaa aina silloin tällöin, mutta selviän tilanteista jo yllättävän hyvin. Pidän toki mielessä lääkärin kommentit siitä, että diagnoosiini kuuluu etenkin näin alkuvaiheessa se, että toisina päivinä ihmiset ahdistavat enemmän ja toisinaan taas eivät lainkaan.
Kävelyiden lisäksi olen alkanut käydä uimassa ja kuntosalilla muutaman kerran viikossa. Valitsin nämä urheilulajit itselleni siksi, että ne ovat selkäystävällisiä (olen saanut salille sellaiset ohjeet, jotka treenaavat selkää vahingoittamatta sitä) sekä siksi, että ne ovat itselle ennestään tuttuja treenimuotoja. Selän kuntoutusta olen jatkanut kotosalla joka ikinen ilta venyttelemällä noin puolentunnin ajan, jos en ole ehtinyt käymään joogastudiolla yinjooga-harjoittelussa.
Uusina rentoutustekniikoina olen löytänyt myös meditaation (tällä hetkellä tosin tämä harrastus rajoittuu nukahtamismeditaatioharjoituksiin, mutta olen arkeeni ottanut mukaan myös hengitysharjoituksia). Etenkin nukahtamiseen harjoitukset toimivat erittäin hyvin: olen saanut jopa herra H:n innostumaan tästä, vaikkakin häntä taitaa nukuttaa enemmän ohjaajan lempeä ja unelias ääni itse harjoituksen sijaan. Myös lukeminen, kirjoittaminen sekä värityskirjat ovat olleet mieluisaa tekemistä rentoutumisen saavuttamiseen. Värityskirjat tuovat lapsuuden mieleen, mutta väitän, että pysyin paremmin rajojen sisällä lapsena kuin nyt! Lukemisvinkkejä laitan tulemaan blogissa jossakin vaiheessa: olen lukenut monia uskomattoman hyviä teoksia joutenoloni ohessa.
En aloittanut liikuntaa tällä kertaa painonpudotuksen takia, vaan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin vuoksi. Tämän vuoksi lisäsin kasan rentoutuskeinoja mukaan, sillä liikunnalla sekä mukavilla rentoutuskeinoilla saan niskalenkin myös ahdistuksesta. En suinkaan väitä, että pelkästään näillä keinoilla ahdistus nujerrettaisiin kokonaan, mutta ne auttavat todella paljon prosessin läpikäymisessä. Seuraavassa postauksessa (kokonaisvaltainen hyvinvointi osa 2) keskityn itselle erittäin tärkeään aiheeseen: ruokaan!