Hurmaava Tampere

image.jpg

Kun arki alkaa tuntua liian harmaalta, ensimmäinen reaktioni yleensä on nyt äkkiä lentoliput jonnekin kauas täältä! Viikonloppuna tajusin, että aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan. Riittää, että ostaa bussilipun Tampereelle.

Joka kerta, kun satun eksymään visiitille yhteen niistä Suomen kivoista kesäkaupungeista, tunnen itseni jotenkin jymäytetyksi. Niin kuin nyt, vaikkapa viime viikonloppuna pohdin, miksei kukaan ole kertonut minulle, että Tampere on tosi kiva kaupunki? Toki minulla on ollut joku aavistus siitä, mutta että ihan näin kiva ja vielä räntäsateessa, ehei!

image.jpg

Tältä istumalta voin siis lämpimästi suositella spontaania kotimaanmatkailua ja eritoten niiden kesällä olis kiva -juttujen tekemistä myös talvella. Päiväkävely Pispalanharjulla ei ehkä ole kaikista miellyttävin tuulessa ja räntäsateessa, mutta siitä huolimatta se voi olla parasta, mitä olet pitkään aikaan tehnyt.

Joku varmaan jo ihmettelee, että mikä kumma siinä Tampereessa nyt niiiin hienoa sitten on. 

No ensinnäkin se, että siellä on tämä korkea värikkäiden puutalojen kansoittama harju, joka sijaitsee kahden järven välissä.

Harjun päällä kulkevan kadun toiselta puolelta näkee harjun toiselle puolelle, toiselta toiselle. Harjun yli kulkee järkyttävän pitkät portaat, joita urheiluvimmaiset tamperelaiset kipittävät edestakaisin. Pelkkä touhun sivusta seuraaminen saa huonokuntoisen hengästymään.

image.jpg

Keskeltä puutaloidylliä löytyy myös Suomen vanhin yleinen sauna. Tunnelmalliselta sisäpihalta nousee höyry, kun löylyn lyömät ukot vilvoittelevat jäseniään.

Saunan erityisyys käy ilmi jo sisälle mentäessä: pääsymaksu pitää ujuttaa polvenkorkuisesta pikkuluukusta ojentuvaan käteen.

Tunnelma saunassa on niin ainutlaatuinen kuin yli satavuotiaalta saunalta voi vain odottaa. Lauteilla istuessa ei voisi olla onnellisempi siitä, että jotain näin hienoa on pystytty säilyttämään vuosikausien ajan.

Parasta on, että löylyjen jälkeen voi harppoa pihan poikki kahvilaan, jonka sympaattinen mummolasisustus ja olutvalikoima hurmaisi kenet tahansa.

image.jpg

image.jpg

Kaiken lisäksi tamperelaiset ovat ymmärtäneet jotain perin olennaista ihmisten perustarpeista: vohvelit. Tampereella on kahviloita, joista saa vohveleita ja sitten on kahviloita, joista ei juuri muuta saakkaan kuin vohveleita, eli vohvelikahviloita.

Sympaattinen Ojakadun Vohvelikahvila hurmasi minut täysin. Erilaisia makuvariaatioita oli loputtomasti. Pitkän pohdinnan jälkeen vatsaani päätyi tomaatti-vuohenjuustotäytteinen ja sitruunarahka-granaattiomenatäytteinen vohveli. Namskis!

image.jpg

image.jpg

Ja eikä pelkästään ne vohvelit, vaan ne munkit! Olen elämässäni syönyt aika monta hyvää munkkia ja monta todella hyvää. Kuitenkin vasta Pyynikin näkötornissa ymmärsin, miltä munkin oikeasti pitää maistua.

image.jpg

Pahoittelut tästä kaikesta hehkutuksen määrästä. Menkää ja kokeilkaa itse!

Kommentit (15)
 1. Helimarjaana
  9.3.2015, 19:05

  Ihanaa Tampere-hehkutusta! Kiva että tykkäsit Tampereesta jopa talvella, kannattaa ihmeessä mennä uudestaan kesällä, silloin kaupunki on parhaimmillaan 🙂

  Keskustaan näyttää myös viime vuosina tulleen paljon uusia kivoja sisustuskauppoja ja kahviloita. Täytyy itsekin mennä joku viikonloppu kiertelemään kunnolla vanhaan kotikaupunkiin, siellä tuntuu olevan niin paljon uutta!

  1. Hehee! Joo Tampereella tuntui olevan vaikka mitä, eikä viikonlopun visiitti millään riittänyt kaikkeen. Täytyy ehdottomasti mennä kesällä uudestaan 🙂 Kiva, kun kommentoit!

 2. anni maaria
  25.2.2015, 15:17

  Muutin Tampereelle tuolta kaukaa idästä loppukesästä 2012. Meniköhän siinä joku kolme päivää, kun tiesin ja tunsin olevani kotona. Vielä nykyäänkin tunnen toisinaan silkkaa onnea siitä, että saan asua täällä, ei missään muussa kaupungissa ole tuntunut samalta! Rakastan Tamperetta ja aina on ihana kuulla, ku jotkut muutkii fiilailee ^_^

  1. Huippua, että olet löytänyt Tampereelta kotisi! En kyllä yhtään ihmettele 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *