Mitä tehdä kun väsymys vie voiton?

Kirjoitin mun neuropsykologisessa kuntoutuksessa listan asioista, joita tehdä kun väsymys vie voiton. Syy listalle oli mun aivovammassa, ja arjessa selviämiseen aivovamman kanssa. Aivovamma ei tietenkään ole ainoa syy väsymiselle. Enkä ole ainoa joka väsyy, joten uskon, että tämä lista voi ainakin osittain toimia myös muille. Nappaa näistä sulle sopivat kohdat muistiin, jos siltä tuntuu.

Vaikka nämä mun keinot ovat ihan tavallisia ja ehkä monille jo arkisiakin asioita, niin niiden kirjaaminen itselle ylös auttaa myös niiden toteuttamisessa. Pelkkä kirjaaminen ei kuitenkaan riitä. Lista täytyy myös osata kaivaa esille ja lukea oikealla hetkellä. Siksi se löytyy itseltäni helposti kalenterin välistä.

Ensimmäisenä listallani on päivärytmi. Lepo, unirytmi, ruokailut ja eväät. Tarpeeksi lepoa ja ravintoa on koko mun arjesta selviytymisen pohja. Seuraavaksi listalla lukee puhuminen. Muista puhua sekä huolista että toiveista ja tavoitteista. Muista ettei kukaan ole ajatustenlukija. Kolmantena kohtana on  itsemyötätunto. ”Mitä sanoisin ystävälle tässä tilanteessa?”. Erittäin hyvä muistutus. Tämän jälkeen tuleekin kohta, jonka olen todella yrittänyt opetella osaksi päivittäistä elämääni, eli mindfulness. Kuinka toteuttaa arjessa oleminen? Äänikirjat. Tarvittaessa myös ohjatut harjoitukset. Viimeisimpänä listalta löytyy kirjoittaminen. Tavotteiden ja lupausten kirjaaminen ylös. Listat. Muisti- ja tehtävälistat kuukaudelle, viikolle ja päiväkohtaisesti.

Mitä muita pieniä suuria keinoja löytyy? Muutaman kommentin asiasta sainkin jo Instagramissa. Ensimmäisenä tuli vinkki meditointisovelluksesta nimeltä Calm. Täytyy ehdottomasti tutustua tähän. Ehkä se helpottaa omien mindfulness -harjotteiden toteuttamista keskellä arkea. Toisena sain viestin liikunnan ja ulkoilun vaikutuksesta jaksamiseen. Totta. Ehkä se on jäänyt omalta listalta vahingossa pois. Tai ehkä mietimme kuntoutuksessa muita keinoja jo olemassa olevien arkirutiinien lisäksi?  Mutta kyllä, liikunta ja ulkoilu ovat ehdottomasti yksi parhaista tavoista stressin lievittämiseen.

Tällä viikolla mun on tarvinnut nostaa tämä lista esille, ja siitä lähtikin ajatus kirjoittaa aiheesta tänne. Kommentoikaa alas löytyykö teiltä omia arjesta selviytymisen listoja ja olisiko teillä hyviä lisäyksiä mun listaan?

Tärkeä muistutus loppuun: älä ole liian ankara itsellesi. Tsemppiä loppuviikkoon <3

Kommentit (1)
  1. Jes! Jes! Jes! Löysinpäs sinut taas…!!!
    Miten menee?

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *