Voitele verisuonesi laadulla
Olen siirtynyt kreetalaiseen oliiviöljyyn. Korkeintaan laitan leivälle muutaman pisaran saksanpähkinäöljyä, koska siinä on omega3:sta. Aiemmin käyttämäni rypsiöljyn etu on kotimaisuus, mutta tässä kohden kotimaisuus jää kakkoseksi terveellisyydelle ja hyvälle maulle. Voita, margariinia tai muita rasvoja en käytä lainkaan ruoanvalmistuksessa, mutta eihän niitäkään täysin pysty välttämään, vaikka eineksiä ei ostaisikaan.
Kreetalaiset kuuluvat maailman pitkäikäisimpien ihmisten joukkoon. Siitä ansio kuuluu saaren perinteiselle ruokavaliolle, joka on yksinkertaisuudessaan erittäin terveellinen. Ruokavalion tukipilareita on oma paikallinen oliiviöljy, jota käytetään vähän kaikkeen.
Saaren ihanteellinen ilmasto ja maaperä ovat osatekijöitä siinä, että kreetalaisten oliivipuiden tuotteet ovat maailman parhaita. Ei vain maultaan vaan myös terveysvaikutuksiltaan. Ihmiselimistö tarvitsee rasvaa, mutta rasvan tulisi olla juoksevaa ja korkealaatuista kuten kreetalainen oliiviöljy.
Tutkimukset osoittavat vahvasti, että kreetalainen ruokavalio ehkäisee sydänperäisiä sairauksia. Näitä suomalaisten tyypillisimpiä kansantauteja. Kreetalla sydän- ja verisuonitaudit ovat edelleen harvinaisia, vaikka ruokailutottumukset ovat sielläkin alkaneet muuttua ja länsimaiset ruokatrendit saaneet jalansijaa nuorten kreetalaisten parissa. Asiantuntijoiden mukaan kreetalaisella ruokavaliolla arvioidaan olevan ehkäisevä tai vähintäänkin vähentävä vaikutus myös moniin muihin tavanomaisimpien sairauksien kuten diabeteksen ja muistisairauksien puhkemisriskiin.
Riittävän vakuuttavaa ainakin minulle valita aito kreetalainen oliiviöljy. Valintani on ollut nyt Terra Cretan extra neitsytoliiviöljyt, joissa pystyy pullon kyljestä löytyvällä koodilla halutessaan jäljittämään öljyn matkan Kreetan vuorilla kasvaneista oliiveista aina tänne meille kaupan hyllylle asti.