Vaniljainen mustikkamurupiirakka

Kun olin vaihto-oppilaana Saksassa, vei kämppäkaverini minut vanhempiensa luokse Hampuriin. Kylässä tarjottiin niin herkullista kirsikkapiirakkaa, että pyysin ohjetta mukaani. Päätin kokeilla samaa ohjetta hieman muunnellen mustikoilla, ja tulos oli todella herkullinen.

Mustikkapiirakka päätyi listalle toukokuussa 2011 Ravintolapäivän kakkukahvilaamme. Pääsipä piirakka tuolloin julkisuuteenkin, Teresa Välimäen blogiin! 🙂

Ihanan vaniljaisessa piirakassa yhdistyvät kuohkea pohja, pehmeä täyte ja rapea murupinta, eikä erillistä kastiketta tarvita!

DSCF6196.jpg

Pohja
250 g maitorahkaa
1 muna
vajaa 1,5 dl öljyä
1 dl maitoa
2,5 dl sokeria
5,5 dl jauhoja
2 tl leivinjauhetta

Lisää leivinjauhe jauhoihin. Sekoita muut ainekset keskenään, ja lisää mukaan jauhoseos.

Levitä taikina syvälle uunipellille. Käytä tarvittaessa jauhoja apuna, taikina jää aika kosteaksi.

DSCF6191.jpg

Täyte
n. 0,5 litraa mustikoita
1 paketti vaniljavanukasta

Vaniljavanukkaan kanssa voi hifistellä mielensä mukaan, itse käytän kaupasta saatavia ”lisää vain maito” -versioita. Kääntele mustikat vaniljavanukkaan sekaan. Levitä täyte taikinapohjalle.

Muruseos
1 dl sokeria
100 g voita
1,5 dl jauhoja

Nypi ainekset muruseokseksi, ja ripottele täytteen päälle.

DSCF6202.jpg

Paista piirakkaa 180 asteessa 20-30 minuuttia. Anna jäähtyä ja nauti!

DSCF6206.jpg

DSCF6212.jpg

 

Koti Ruoka ja juoma

Mukavan mausteinen Chai-latte

Olen muutamaan kertaan napannut kahvilasta mukaani Chai-latten, kun olen kaivannut jotain lämmintä ja lohduttavaa juomaa ilman kofeiinitärinää. Chai-latte on miellyttävän mausteinen ja maitoinen teejuoma, joka kuitenkin kahviloissa valmistetaan lähes poikkeuksetta siirapista. Päädyin siihen, että on varmasti terveellisempiä ja autenttisempiakin tapoja valmistaa kyseistä juomaa.

DSCF6152.jpg

DSCF6115.jpg

Chai-teetä juodaan erityisesti Intiassa, ja netistä löytää paljon erilaisia ohjeita juoman tekoon. Toisissa käytetään vain tilkka maitoa, toisissa runsaammin. Itse käytin pohjana tätä reseptiä, ja päädyin tekemään hyvin lattemaisen version, johon kuului kunnon maitovaahto päälle. Vaahdotusta varten käytän Judgen maidonvaahdotinta, joka on varsin kätevä peli.

DSCF6127.jpg

DSCF6141.jpg

Chai-latte sopii mainiosti viileneviin syysiltoihin, ja sisältää paljon hyvää tekeviä, lämmittäviä mausteita. Teeosuutta voi tehdä kerralla isommankin satsin ja säilöä jääkaapissa viikon tai pari. Kokeilin reseptiä sekä mustalla että vihreällä teellä ja molemmat maistuivat oikein mainiolta. Vihreä tee sopii mielestäni paremmin illalla nautittavaksi, ettei mustan teen kofeiini pääse vaikuttamaan yöuniin. Mausteiden määrää voi kukin säätää mieleisekseen riippuen käytetyn maidon määrästä. Itse laitoin maitoa ihan reippaasti ja siksi mausteitakin on aika paljon. Ohjeeseen voi käyttää teetä oikeastaan missä muodossa vain – lehdistä lähtee hyvin makua, mutta jos irtoteevarastot ovat ehtyneet, voit hyvin myös repäistä auki teepussin.    

Chai-latte kahdelle

4 kokonaista mustapippuria
6 kokonaista neilikkaa
1 kanelitanko
6 kokonaista kardemumman siemenkotaa
12 sentin pätkä tuoretta inkivääriä
1 vaniljatanko tai 1 tl vaniljajauhetta
vajaa 4 dl vettä
1 ruokalusikka teetä, yleensä suositaan mustaa mutta vihreäkin käy.

Kuumaa maitoa maun mukaan

1 rkl hunajaa tai sokeria

DSCF6097.jpg

Riko kardemumman siemenkodat hellästi kumauttamalla niitä lappeellaan olevalla veitsenterällä. Kuori inkivääri ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Raaputa vaniljatangosta siemenet, mutta käytä myös itse tanko. Laita kaikki mausteet kattilaan, kaada päälle vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua hiljalleen, kansi päällä viisi minuuttia, nosta sitten pois levyltä ja anna hautua kymmenen minuuttia, edelleen kansi päällä. Lisää tee ja anna hautua vielä toiset kymmenisen minuuttia. Lämmitä sillä aikaa maito.

Laita kupin pohjalle hunajaa, siivilöi valmis tee kuppiin ja kaada päälle kuuma maito. Ripottele pinnalle vielä kanelia ja nauti kuumana.

DSCF6137.jpg

DSCF6148.jpg

DSCF6163.jpg

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Hyvä olo DIY