Näin teet helpon Pour Overin

pour-22.jpg

Vihdoinkin syksy! Enää ei tarvitse lähteä ulos, vaan voi rauhassa keskittyä kaikkiin kotona (sisällä) tehtäviin juttuihin. Hyvän kahvin keittäminen on yksi tällainen. Pienellä vaivannäöllä nimittäin oman kotikahvin saa helposti maistumaan paremmalta kuin 99% kahviloissa tarjoiltava kahvi maistuu. 

Pohjustuksena tälle mainittakoon, että Moccamasterin keksimisestä on ensi vuonna kulunut 50 vuotta. Niin hyvä kahvinkeitin kuin se onkin, on tällä välin keksitty kaikenlaisia uusia ja kiinnostavia tapoja tehdä kahvia. Uusia tapoja tulee koko ajan myös lisää. Eri tavoilla on omat hyvät ja huonot puolensa ja makuasiat vaikuttavat jokaisen omaan suosikkimenetelmään. Itse pidän tällä hetkellä eniten V60 dripperillä tehdyllä kahvista sen puhtauden ja raikkauden vuoksi. Tuntuu, että useimmista kahveista juuri tällä menetelmällä saan tehtyä itselleni parhaalta maistuvan kupin. 

Kahvihommissa aika syvällä uivana kahvinpaahtajana on hauska huomata kuinka kokeilunhaluisia ihmiset ovat. Toisinkuin vielä pari vuotta sitten, tuntuu, että vuonna 2018 voi jo pikkuhiljaa olettaa, että ihmiset ovat vähintään kuulleet pourover -kahvista. Suomeksi taidetaan useimmiten puhua käsinuutetusta -kahvista (hand brewed, hieman eri asia, mutta kuitenkin toimiva termi). Kaada päälle -kahvi ei omaan korvaan ainakaan kuulosta kovin hyvältä. 

Kyseessä on siis kahvi, joka valmistetaan kaatamalla kuumaa vettä suodatinpaperissa olevien kahvipurujen päälle. Uuttaja ottaa tässä menetelmässä kahvinkeittimen roolin veden annostelussa ja sen lämpötilan säädössä. Homman ideana on, että kahvi maistuu paremmalta, kun ihminen annostelee veden oikealla tavalla. 

Varusteet saa nykyään melko helposti käsiinsä. Harion V60 ja Kalitan Wave ovat esimerkiksi hyviä drippereitä. Lisäksi pouroveriin tarvitaan astia mihin valmis kahvi valuu, vaaka ja vedenkeitin (mielellään joutsenkaulainen ja lämpötilan säädöllä). 

Alla oleva resepti ei näytä helpolta

Ohje saattaa vaikuttaa luotaantyöntävän monimutkaiselta, mutta todellisuudessa se on helppo ja kestää enintään kymmenen minuuttia alusta loppuun. Kun siihen rutinoituu, se on yhtä helppoa kuin minkä tahansa suodatinkahvin tekeminen. Eniten aikaa menee veden lämpiämisen odotteluun. Tämä ja muut pourover reseptit vaikuttavat monimutkaiselta, koska vaiheet on selitetty niin tarkkaan. Kermavaahdon vatkaamisenkin saa kuulostamaan hankalalta, jos ohjeen kirjoittaa samalla tavalla. Ohje on kuitenkin tarkka, koska lopputuloksen maku riippuu yksityiskohdista.

 

44 - 1.jpg

Valmistan tällä hetkellä V60 kahvin seuraavalla reseptillä:

  • Hieman suodatinkarkeutta hienompi jauhatus (riippuu kahvista)
  • 93 asteista vettä (melkein aina)
  • 30 grammaa kahvia / 500 grammaa vettä (tätä tulee hyvin harvoin säädettyä)

Työvaiheet:

  1. Vesi lämpiämään
  2. Kahvin punnitus ja jauhaminen
  3. Suodatinpaperin huuhtelu lämmitetyllä vedellä
  4. Kahvit suodatinpaperiin
  5. Veden lisäys alla olevaan tahtiin

Vettä lisätään kahviin seuraavasti:

  1. 0 sekuntia: 50 grammaa
  2. 30 sekuntia 50 grammaa
  3. 1:00: 100 grammaa (10 sekunnin aikana)
  4. 1:30: 100 grammaa (10 sekunnin aikana)
  5. 2:00: 100 grammaa (10 sekunnin aikana)
  6. 2:30: 100 grammaa (10 sekunnin aikana)

(Yhtäänsä 500 grammaa vettä / 30 grammaa kahvia)

Tarkka kaatonopeus riippuu kahvista. Tavoitteena on saada vesi valumaan kahvin läpi 3:00 – 3:20 ajassa, riippuen kahvista. 

Kahvin kannattaa antaa lopuksi jäähtyä reilusti. Ihmisen makuaisti ei toimi, jos kahvi on liian kuumaa.

Pourouvveri on helpoin tapa valmistaa kahvia, jossa raaka-aineen erityislaatuisuus pääsee esiin. Kahvi on tässä mentelmässä pääosassa, kun taas esimerkiksi espressojen kanssa homma menee helposti varustekikkailuksi. Hyvälle espressollekin on toki paikkansa!

Miten te teette pour over -kahvinne?

-Tommi

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Mieli

Parhaat maut

Uusi blogi! Ensimmäinen asia mikä uudesta blogista tulee mieleen, on tietenkin nimen valinta. Olen jo pitkään halunnut kirjoittaa maailman parhaista mauista ja varsinkin, miten ne syntyvät. Työssäni kahvinpaahtajana pääsen työskentelemään yhden tällaisen maailman parhaita makuja sisältävän hyödykkeen kanssa ja ehkä jopa omalta osaltani luomaan makuelämyksiä. 

Tämä blogi ei kuitenkaan keskity suoranaisesti kahviin vaan huippuhyviin makuihin.  En tietenkään voi luvata, etten tulisi puhumaan kahvista paljon, koska se on asia jonka tiedän hyvin ja mihin minun on helppo verrata muita makuja. 

Yksi nimi idea blogille oli ”Maailman kymmenen parasta kasvia”, koska maailman parhaat maut syntyvät kasveissa, siitä miten ne on viljelty ja jalostettu ja miten ympäristö on vaikuttanut tähän kaikkeen. Omia suosikkikasvejani on esimerkiksi viiniköynnös, vanilja, teepensas, pippuri, appelsiini, humala, kaakaopuu. Ja kahvi, eritoten kaikki Coffea Arabican alalajikkeet.

Maailman kymmenen parasta kasvia on kuitenkin nimenä sekä kömpelö, että hieman harhaanjohtava. Haluan käsitellä myös, miten nämä kasvit, niiden lehdet ja siemenet koetaan sadonkorjuun jälkeen. Yleensä tällöin ei enää puhuta kasveista, vaan esimerkiksi viinistä, suklaasta, teestä, oluesta ja kahvista.

Siispä ”Parhaat maut” tuntuu toimivalta. Se on helppo sanoa, sekä kuvaa hyvin mitä mieltä olen tässä blogissa käsittelemistäni asioista. Onnistunut maku on usein pitkä ketju onnistuneita työvaiheita, joista loppukäyttäjälle ei välttämättä jää muuta merkkiä kuin poikkeuksellinen maku. 

Esimerkiksi kahvi pitää viljellä oikeasta lajikkeesta oikealla kasvupaikalla ja kahvipensaita pitää hoitaa oikein. Kahvin marjat pitää poimia käsin, hedelmäliha poistaa, fermentoida, kuivata, pakata, lähettää paahtimolle ja paahtaa. Jokaisessa vaiheessa kahvia on maisteltava ja poimittava huonot siemenet pois (kahvin nautittava osa ei ole papu, vaan siemen).

Selvä, eli nimiasia on päätetty. Entä minkä takia tämä blogi on olemassa, miksi kirjoitan sitä? Olen huomannut, että pidän mauista puhumisesta. Olen aina ollut poikkeuksellisen kiinnostunut mauista ja varsinkin siitä, miten ne ovat syntyneet. Jokaisen appelsiinin tarina puristetuksi mehuksi on yksilöllinen. Miksi siis joku toinen appelsiini maistuu paremmalta kuin jokin toinen? 

En tällä hetkellä tiedä yhdeksää asiaa kymmenestä mistä haluan puhua, mutta tämän blogin ja kirjoittamisen myötä haluan oppia työstä ja ympäristöstä, mistä syntyy maailman parhaita makuja. 

-Tommi

Koti Ruoka ja juoma