Näin teet helpon Pour Overin

pour-22.jpg

Vihdoinkin syksy! Enää ei tarvitse lähteä ulos, vaan voi rauhassa keskittyä kaikkiin kotona (sisällä) tehtäviin juttuihin. Hyvän kahvin keittäminen on yksi tällainen. Pienellä vaivannäöllä nimittäin oman kotikahvin saa helposti maistumaan paremmalta kuin 99% kahviloissa tarjoiltava kahvi maistuu. 

Pohjustuksena tälle mainittakoon, että Moccamasterin keksimisestä on ensi vuonna kulunut 50 vuotta. Niin hyvä kahvinkeitin kuin se onkin, on tällä välin keksitty kaikenlaisia uusia ja kiinnostavia tapoja tehdä kahvia. Uusia tapoja tulee koko ajan myös lisää. Eri tavoilla on omat hyvät ja huonot puolensa ja makuasiat vaikuttavat jokaisen omaan suosikkimenetelmään. Itse pidän tällä hetkellä eniten V60 dripperillä tehdyllä kahvista sen puhtauden ja raikkauden vuoksi. Tuntuu, että useimmista kahveista juuri tällä menetelmällä saan tehtyä itselleni parhaalta maistuvan kupin. 

Kahvihommissa aika syvällä uivana kahvinpaahtajana on hauska huomata kuinka kokeilunhaluisia ihmiset ovat. Toisinkuin vielä pari vuotta sitten, tuntuu, että vuonna 2018 voi jo pikkuhiljaa olettaa, että ihmiset ovat vähintään kuulleet pourover -kahvista. Suomeksi taidetaan useimmiten puhua käsinuutetusta -kahvista (hand brewed, hieman eri asia, mutta kuitenkin toimiva termi). Kaada päälle -kahvi ei omaan korvaan ainakaan kuulosta kovin hyvältä. 

Kyseessä on siis kahvi, joka valmistetaan kaatamalla kuumaa vettä suodatinpaperissa olevien kahvipurujen päälle. Uuttaja ottaa tässä menetelmässä kahvinkeittimen roolin veden annostelussa ja sen lämpötilan säädössä. Homman ideana on, että kahvi maistuu paremmalta, kun ihminen annostelee veden oikealla tavalla. 

Varusteet saa nykyään melko helposti käsiinsä. Harion V60 ja Kalitan Wave ovat esimerkiksi hyviä drippereitä. Lisäksi pouroveriin tarvitaan astia mihin valmis kahvi valuu, vaaka ja vedenkeitin (mielellään joutsenkaulainen ja lämpötilan säädöllä). 

Alla oleva resepti ei näytä helpolta

Ohje saattaa vaikuttaa luotaantyöntävän monimutkaiselta, mutta todellisuudessa se on helppo ja kestää enintään kymmenen minuuttia alusta loppuun. Kun siihen rutinoituu, se on yhtä helppoa kuin minkä tahansa suodatinkahvin tekeminen. Eniten aikaa menee veden lämpiämisen odotteluun. Tämä ja muut pourover reseptit vaikuttavat monimutkaiselta, koska vaiheet on selitetty niin tarkkaan. Kermavaahdon vatkaamisenkin saa kuulostamaan hankalalta, jos ohjeen kirjoittaa samalla tavalla. Ohje on kuitenkin tarkka, koska lopputuloksen maku riippuu yksityiskohdista.

 

44 - 1.jpg

Valmistan tällä hetkellä V60 kahvin seuraavalla reseptillä:

 • Hieman suodatinkarkeutta hienompi jauhatus (riippuu kahvista)
 • 93 asteista vettä (melkein aina)
 • 30 grammaa kahvia / 500 grammaa vettä (tätä tulee hyvin harvoin säädettyä)

Työvaiheet:

 1. Vesi lämpiämään
 2. Kahvin punnitus ja jauhaminen
 3. Suodatinpaperin huuhtelu lämmitetyllä vedellä
 4. Kahvit suodatinpaperiin
 5. Veden lisäys alla olevaan tahtiin

Vettä lisätään kahviin seuraavasti:

 1. 0 sekuntia: 50 grammaa
 2. 30 sekuntia 50 grammaa
 3. 1:00: 100 grammaa (10 sekunnin aikana)
 4. 1:30: 100 grammaa (10 sekunnin aikana)
 5. 2:00: 100 grammaa (10 sekunnin aikana)
 6. 2:30: 100 grammaa (10 sekunnin aikana)

(Yhtäänsä 500 grammaa vettä / 30 grammaa kahvia)

Tarkka kaatonopeus riippuu kahvista. Tavoitteena on saada vesi valumaan kahvin läpi 3:00 – 3:20 ajassa, riippuen kahvista. 

Kahvin kannattaa antaa lopuksi jäähtyä reilusti. Ihmisen makuaisti ei toimi, jos kahvi on liian kuumaa.

Pourouvveri on helpoin tapa valmistaa kahvia, jossa raaka-aineen erityislaatuisuus pääsee esiin. Kahvi on tässä mentelmässä pääosassa, kun taas esimerkiksi espressojen kanssa homma menee helposti varustekikkailuksi. Hyvälle espressollekin on toki paikkansa!

Miten te teette pour over -kahvinne?

-Tommi

hyvinvointi mieli ruoka-ja-juoma
Kommentit (2)
 1. Moi!

  Resepti kuulostaa varsin hyvältä. 

  Tein itsekin pitkään 400 g annoksia, mutta viime aikoina on kahvia tehnyt mieli ihan aavistuksen enemmän..

  -Tommi

   

   

   

   

   

 2. Moro! Hienoa nähdä lisää kahvi-ihmisiä täällä bloggaamassa.

  Saan parhaat pouroverit Hario V60:lla, nykyään teen pienet kupit kahdelle 24/400 g, jauhan niin että saan kokonaisalan alle 3 minuuttia. Eli pienemmillä annoksilla hienommaksi. Kaadot suunnilleen:

  ensin 60-75 g ja sekoitus

  0:30 kaato 160 g asti.

  Kun tämä on valunut melkein pohjaan, lisään liput kahdessa erässä. Jos tekisin kahvin vain yhdelle, lisäisin loppuvedet kolmessa erässä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *