Bumpy ride

20141115_020243.jpg

Täällä Swazimaassa (ja ympäri Afrikkaa) matkustetaan kombeilla. Kaikissa maissa kombeilla kulkeminen ei kuitenkaan ole aina kovin turvallista, mutta täällä Swazimaassa voi huoletta kombeilla matkustaa. Toki välillä hieman pelottaa kyydissä, kun liikenne on aika hullua. 😀 Eikä täällä taida olla mitään katsastussysteemiäkään. Turvavyökin löytyy vain kuskinpaikalta ja sen vieressä olevilta penkeiltä. Muuten turvavyöt on joko poistettu kombista tai piilotettu. Takseistakaan ei aina löydy turvavöitä. Poliisien tullessa kuski usein kiinnittää nopeasti turvavyönsä ettei tule sakkoja, mutta kun tilanne on ohi, turvavyö irroitetaan (järkevää?).

Kombit ovat minibusseja ja penkkejä kombeissa on yleensä noin 12-16. Myös isompia busseja löytyy, mutta enemmän näitä pieniä.  Aluksi myös kauhistutti, kun meni kombiin ruokaostosten kanssa (reppu täynnä tavaraa ja muovikassi kädessä), että miten hitossa sieltä ahtaasta ja täynnä olevasta kombista pääsee enää ulos. :’’D Varsinkin, kun kombit ovat aina täynnä. Kombi lähtee liikkeelle kombiasemalta vasta kun se on täynnä. Ja matkan varrella tulee lisää porukkaa, joten on ihan tyypillistä, että siellä seisoo porukkaa. Kerran kombiin tuli mies elävä kana sylissään ja otsikoissa oli lokakuussa, että eräs nainen oli synnyttänyt kombimatkalla. Huh huh. 😀 On se kyllä välillä ollut aikamoista taidetta miten ollaan onnistuttu vääntäytymään sieltä pihalle. Ja nykyään sitä myös pyrkii menemään mahdollisimman eteen istumaan eikä takapenkeille. Kombeissa on myös lähes aina kombipoika matkassa, joka kerää maksun matkustajilta. Kombipojat myös huutelevat asemalla määränpäitä ja ohjaavat ihmisiä oikeisiin kombeihin. Asema on iltaruuhkan tullen todella hektinen. 

Kombikuskit viestittävät myös toisilleen, jos on poliisiratsioita matkan varrella. Viestiminen tapahtuu esimerkiksi tööttämällä, valoja vilkuttamalla, soittamalla tai käsimerkein ym. Poliisien tullessa vastaan kombipojat jakavat nopeasti lippuja matkustajille, sillä matkaliput pitäisi aina jakaa, mutta ei niitä kukaan jaksa muuten rustailla. Monesti poliisien pysäyttäessä kombeja, he kiertävät koko auton ympäri, saattavat pyytää näyttämään, että töötti, valot ja pyyhkimet toimivat. Toisinaan kombit saattavat jopa kiertää kiertotietä välttääkseen poliisiratsiat. Näin kävi eräänä työpäivänä. Kaiken lisäksi jouduin istumaan kombin lattialla. Ylimääräisiä matkustajiahan ei saisi kyydissä olla, vain sen veran kun on penkkejä. Kiersimme todella kuoppaisia ja mäkisiä teitä, kyllä takamus ja muut paikat taas kiittivät. 😀 Onnistuin niksauttamaan polvenikin. Ja lopulta kuski ei edes onnistunut välttämään ratsiaa, vaan joutui pysähtymään ja tulemaan autosta ulos näyttääkseen ajokorttia ja muita papereita. No matka onneksi jatkui pian varsin sutjakkaasti, eikä enää jatkettu sivuteillä.

20141029_160600.jpg

Kombeilla on myös hauskoja nimiä sekä humoristisia tarroja kyljissä ja takaikkunoissa. Eräskin kombi on nimeltään ”Hustlers” ja aina siellä soi bilemusa. Yhden kombin takaikkunassa lukee ”If you want peace, don’t get married.” Usein kombeissa pauhaa joko bilemusiikki tai gospel. Muutaman kerran ollaan oltu ihan hiljaisissakin kombeissa tai sitten on ollut päällä jokin puhekanava. Yhtenä päivänä radiosta raikasi ihan ihmeellinen kappale, jossa lauloi (tai pikemminkin ujelsi) kolme ihmistä aivan eri sävelissä ja eri tahtiin. Kuulosti ihan oikeasti valitukselta. Ja kuski ja kombipoika vain jammailivat sen tahtiin. 😀 Olimme onnellisia, kun pääsimme kombista ulos.

Kokemuksia nää kombimatkatkin on. Mutta täytyy sanoa, että tuun kyllä arvostamaan Suomessa sitäkin, että julkinen liikenne kulkee aikatauluissa ja tilaa on enemmän. 😀

tvkombi.png

Eräässä kombissa oli jopa tv, jossa pyöri leffatrailereita, rintasyöpä ja HIV-infoa.

suhteet oma-elama opiskelu matkat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *