Juustoiset parmankinkkusämpylät

Tällä viikolla kahviteltiin syntymäpäivieni kunniaksi ja päätin leipoa iltaiselle kahvihetkelle kakun lisäksi suolaiseksi alkupalaksi sämpylöitä. Olin ajatellut tehdä porkkanasämpylöitä, mutta eihän meillä ollutkaan porkkanoita. Meillä on porkkanoita lähes aina jääkaapissa, mutta nyt ne olivat ihan huomaamatta päässeet loppumaan. Halusin tehdä jotakin muuta kuin aivan perinteisiä sämpylöitä ja tutkin kaappeja ja jääkaapin sisältöä sillä silmällä, mikä voisi sopia sämpylöihin. Meiltä löytyi juustoraastetta ja viikonlopulta oli jäänyt paketti parmankinkkua. Niinpä syntyi ajatus juustoisista parmankinkkusämpylöistä. Epäonnistuneesta rieskakokeilustani oli jäänyt yli ohrajauhoja ja päätin hyödyntää myös niitä sämpylätaikinassa. Vähän epäilytti minkälainen lopputulos tulisi olemaan, mutta sämpylöistähän tuli oikein maukkaita.

Tarvitset

5 dl maitoa

1 pussi kuivahiivaa

noin 5 dl ohrajauhoja

noin 4 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

2 rkl hunajaa

0,5-1 dl oliiviöljyä

1 paketti parmankinkkua (n.70g)

1 pussi juustoraastetta (150g)

1 kananmuna

Lämmitä maito 42 asteiseksi ja lisää joukkoon kuivahiiva, suola ja hunaja. Lisää joukkoon asteittain noin puolet jauhoista. Leikkaa parmankinkku pieniksi suikaleiksi ja lisää se taikinaan. Sekoita joukkoon myös puolet juustoraasteesta. (Täytyy muuten kehua Ålands Mejerietin juustoja ja juustoraasteita, ne ovat todella maukkaita ja tässäkin käytin heidän pizzajuustoraastettaan.) Lisää loput jauhoista, kuitenkin seuraten taikinan koostumusta, mielestäni sämpylätaikina saa jäädä ennemmin vähän löysäksi kuin todella tiiviiksi tai kuivaksi. Lopuksi lisää oliiviöljy ja  alusta taikina. Laita taikina nousemaan liinan alle. Kun taikina on kohonnut noin kaksinkertaiseksi, leivo siitä mieleisesi kokoisia sämpylöitä. Tein melko isoja sämpylöitä, joten minulla taikinasta tuli 12 sämpylää. Kohota sämpylöitä vielä liinan alla. Tein lopusta juustoraasteesta kuorrutuksen sämpylöille sekoittamalla kananmunan joukkoon juustoraastetta, pinnalle voisi tietysti laittaa jotakin muutakin, vaikka auringonkukansiemeniä. Sämpylöitä paistetaan 225 asteisessa uunissa noin 10-15 min.

Sämpylät ja leivät valmistuvat loppujen lopuksi aika pienellä vaivalla ja kuinka ihanaa onkaan, kun tuoreiden sämpylöiden tuoksu täyttää keittiön. Vaikea on malttaa olla käymättä heti tuoreiden leipomusten kimppuun, voi sulaa hetkessä höyryävän sämpylän pinnalla ja ensipuraisulla meinaa palaa kieli, mutta silti on pakko heti päästä maistamaan. Jos ei kuitenkaan ihan koko satsia tule kerralla syötyä kannattaa pakastaa loput sämpylät.

Hyvinvointi Ruoka ja juoma

Mustatorvisienipesto – ulkonäköään herkullisempaa

Olemme onnekkaita, kun olemme löytäneet tuottoisan mustatorvisienipaikan. Välillä sieniä tuntuu silti olevan todella hankala paikallistaa, kunnes silmät löytävät yhden, toisen, kolmannen… Syksyisin saamme useamman ämpärin mustia torvisieniä joista osan käytämme heti ja osan säilömme talven varalle. Moni vannoo sienien säilömiseen kuivaamalla, mutta me olemme pakastaneet sienet putsauksen ja pienen pannulla käytön jälkeen. Mustatorvisienistä ei tosin paljon nestettä irtoa, joten en tiedä miten välttämätöntä tuo kuumentaminen on ennen pakastusta.

Talven tullen on ihana palata syksyisiin makumaailmoihin sienien avulla. Olen ihastunut mustatorvisienistä tehtyyn pestoon.  Vaikka peston tummanpuhuva ulkonäkö ei ole ehkä se kaikista ruokahalua herättävin, on maku sitäkin ihastuttavampi. Pestoa voi laittaa vaikka leivän päälle, pizzaan tai pastaan. Oma suosikkini on pizza mustatorvisienipestolla, mutta pizzasta lisää sitten joskus myöhemmin.

Tässä hyvin suurpiirteinen ohjeeni mustatorvisienipestoon, teen tätä aina makua ja koostumusta tarkkaillen, en niinkään tarkasti ainesosia mitaten.

Mustatorvisienipesto

Tarvitset:

Tuoretta basilikaa

Valkosipulia

Mustia torvisieniä

Oliiviöljyä

Pinjansiemeniä

Parmesanjuustoa

Suolaa

Mustapippuria

Sitruunamehua

Olen ensin sulattanut pakastepussillisen mustatorvisieniä, jonka jälkeen käytän niitä pannulla. Paahdan myös pinjansiemeniä hetken. Kun sienet ja siemenet ovat hieman jäähtyneet laitan ne blenderiin ja lisään mukaan kaksi isoa kourallista basilikaa, reilusti parmesaania (1,5-2 dl) ja lisäksi lorautan mukaan oliiviöljyä. Seuraan massan koostumusta ja lisään tarvittaessa öljyä, jos seos on liian tönkköä. Laitan mukaan 2-3 kpl valkosipulinkynsiä ja maustan seoksen suolalla ja mustapippurilla. Lopuksi lisään joukkoon vielä pienen lorauksen sitruunamehua. Blenderin surausten välissä on aina hyvä maistella mihin maku kehittyy ja lisätä mausteita sen mukaan, mikä on omaan mieleen.

Hyvinvointi Ruoka ja juoma