Juustoiset parmankinkkusämpylät
Tällä viikolla kahviteltiin syntymäpäivieni kunniaksi ja päätin leipoa iltaiselle kahvihetkelle kakun lisäksi suolaiseksi alkupalaksi sämpylöitä. Olin ajatellut tehdä porkkanasämpylöitä, mutta eihän meillä ollutkaan porkkanoita. Meillä on porkkanoita lähes aina jääkaapissa, mutta nyt ne olivat ihan huomaamatta päässeet loppumaan. Halusin tehdä jotakin muuta kuin aivan perinteisiä sämpylöitä ja tutkin kaappeja ja jääkaapin sisältöä sillä silmällä, mikä voisi sopia sämpylöihin. Meiltä löytyi juustoraastetta ja viikonlopulta oli jäänyt paketti parmankinkkua. Niinpä syntyi ajatus juustoisista parmankinkkusämpylöistä. Epäonnistuneesta rieskakokeilustani oli jäänyt yli ohrajauhoja ja päätin hyödyntää myös niitä sämpylätaikinassa. Vähän epäilytti minkälainen lopputulos tulisi olemaan, mutta sämpylöistähän tuli oikein maukkaita.
Tarvitset
5 dl maitoa
1 pussi kuivahiivaa
noin 5 dl ohrajauhoja
noin 4 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 rkl hunajaa
0,5-1 dl oliiviöljyä
1 paketti parmankinkkua (n.70g)
1 pussi juustoraastetta (150g)
1 kananmuna
Lämmitä maito 42 asteiseksi ja lisää joukkoon kuivahiiva, suola ja hunaja. Lisää joukkoon asteittain noin puolet jauhoista. Leikkaa parmankinkku pieniksi suikaleiksi ja lisää se taikinaan. Sekoita joukkoon myös puolet juustoraasteesta. (Täytyy muuten kehua Ålands Mejerietin juustoja ja juustoraasteita, ne ovat todella maukkaita ja tässäkin käytin heidän pizzajuustoraastettaan.) Lisää loput jauhoista, kuitenkin seuraten taikinan koostumusta, mielestäni sämpylätaikina saa jäädä ennemmin vähän löysäksi kuin todella tiiviiksi tai kuivaksi. Lopuksi lisää oliiviöljy ja alusta taikina. Laita taikina nousemaan liinan alle. Kun taikina on kohonnut noin kaksinkertaiseksi, leivo siitä mieleisesi kokoisia sämpylöitä. Tein melko isoja sämpylöitä, joten minulla taikinasta tuli 12 sämpylää. Kohota sämpylöitä vielä liinan alla. Tein lopusta juustoraasteesta kuorrutuksen sämpylöille sekoittamalla kananmunan joukkoon juustoraastetta, pinnalle voisi tietysti laittaa jotakin muutakin, vaikka auringonkukansiemeniä. Sämpylöitä paistetaan 225 asteisessa uunissa noin 10-15 min.
Sämpylät ja leivät valmistuvat loppujen lopuksi aika pienellä vaivalla ja kuinka ihanaa onkaan, kun tuoreiden sämpylöiden tuoksu täyttää keittiön. Vaikea on malttaa olla käymättä heti tuoreiden leipomusten kimppuun, voi sulaa hetkessä höyryävän sämpylän pinnalla ja ensipuraisulla meinaa palaa kieli, mutta silti on pakko heti päästä maistamaan. Jos ei kuitenkaan ihan koko satsia tule kerralla syötyä kannattaa pakastaa loput sämpylät.