Mustatorvisienipesto – ulkonäköään herkullisempaa

Olemme onnekkaita, kun olemme löytäneet tuottoisan mustatorvisienipaikan. Välillä sieniä tuntuu silti olevan todella hankala paikallistaa, kunnes silmät löytävät yhden, toisen, kolmannen… Syksyisin saamme useamman ämpärin mustia torvisieniä joista osan käytämme heti ja osan säilömme talven varalle. Moni vannoo sienien säilömiseen kuivaamalla, mutta me olemme pakastaneet sienet putsauksen ja pienen pannulla käytön jälkeen. Mustatorvisienistä ei tosin paljon nestettä irtoa, joten en tiedä miten välttämätöntä tuo kuumentaminen on ennen pakastusta.

Talven tullen on ihana palata syksyisiin makumaailmoihin sienien avulla. Olen ihastunut mustatorvisienistä tehtyyn pestoon.  Vaikka peston tummanpuhuva ulkonäkö ei ole ehkä se kaikista ruokahalua herättävin, on maku sitäkin ihastuttavampi. Pestoa voi laittaa vaikka leivän päälle, pizzaan tai pastaan. Oma suosikkini on pizza mustatorvisienipestolla, mutta pizzasta lisää sitten joskus myöhemmin.

Tässä hyvin suurpiirteinen ohjeeni mustatorvisienipestoon, teen tätä aina makua ja koostumusta tarkkaillen, en niinkään tarkasti ainesosia mitaten.

Mustatorvisienipesto

Tarvitset:

Tuoretta basilikaa

Valkosipulia

Mustia torvisieniä

Oliiviöljyä

Pinjansiemeniä

Parmesanjuustoa

Suolaa

Mustapippuria

Sitruunamehua

Olen ensin sulattanut pakastepussillisen mustatorvisieniä, jonka jälkeen käytän niitä pannulla. Paahdan myös pinjansiemeniä hetken. Kun sienet ja siemenet ovat hieman jäähtyneet laitan ne blenderiin ja lisään mukaan kaksi isoa kourallista basilikaa, reilusti parmesaania (1,5-2 dl) ja lisäksi lorautan mukaan oliiviöljyä. Seuraan massan koostumusta ja lisään tarvittaessa öljyä, jos seos on liian tönkköä. Laitan mukaan 2-3 kpl valkosipulinkynsiä ja maustan seoksen suolalla ja mustapippurilla. Lopuksi lisään joukkoon vielä pienen lorauksen sitruunamehua. Blenderin surausten välissä on aina hyvä maistella mihin maku kehittyy ja lisätä mausteita sen mukaan, mikä on omaan mieleen.

Hyvinvointi Ruoka ja juoma