Shoppailu Euroopan ulkopuolelta tullausmuutoksen jälkeen – Import-One-Stop-Shop (IOSS)

Ennen heinäkuuta alle 22 euron ostoksia pystyi tekemään verkossa myös Euroopan ulkopuolelta ilman, että niitä tarvitsi tullata. Nyt heinäkuussa tullauskäytäntö kuitenkin muuttui niin, että kaikki Euroopan ulkopuolelta tulevat lähetykset tullataan ja niistä maksetaan arvonlisävero.

Itseä tämä nyt ei ole niin paljoa harmittanut, koska yhtä poikkeusta lukuunottamatta en juurikaan käytä Euroopan ulkopuolisia verkkokauppoja. Mielestäni on vain hyvä, että Suomeen ei tilattaisi hirveästi suoraan Kiinasta halpaa muoviroinaa. Itselläni tämä yksi poikkeus on jenkkiläinen iHerb ja tilasin sieltä aikoinaan melko paljonkin esimerkiksi luonnonmukaista kosmetiikkaa, ihon- ja hiustenhoitotuotteita, kun tulliraja oli 45 euroa. iHerbin hyödyntäminen väheni itselläni radikaalisti jo silloin, kun tulliraja tippui sinne 22 euroon.

Nyt tullauskäytännön uudistumisen yhteydessä kuitenkin kuulin ”Import-one-stop-shop”-kaupoista. Tämä tarkoittaa sitä, että maksat tullimaksut jo itse tilauksen yhteydessä ja verkkokauppa hoitaa tullaustiedot puolestasi. Ymmärtääkseni siis käytännössä paketti tulee normaalisti postiin ilman, että tarvitsee itse täyttää mitään tullauslomakkeita ja -maksuja enää siinä vaiheessa, kun paketti saapuu Suomeen.

IHerb on mukana Import-one-stop-shop-ohjelmassa ja esittää asian näin: ”Starting July 1st, the EU ended the low-value consignment relief for shipments equal to or less than €22 for goods to the EU from outside the EU based on arrival date. From July 1st, based on the order date, iHerb is registered in the Import-One-Stop-Shop (IOSS) and will collect, declare, and pay the VAT to the tax authorities for distance sales of imported goods with a value not exceeding €150.”

Itse olen jo parin vuoden ajan noudattanut enemmän tai vähemmän curly-girl-metodia ja halusin kokeilla muutamia jenkkiläisten tubettajien suosittelemia Shea Moisturen tuotteita, joita en nyt onnistunut suomalaisista kivijalka tai verkkokaupoista löytämään. Niitä kyllä täältä löytää, esim. Normal-kaupasta ja suomalaisista verkkokaupoista, mutta moni tuote, mitä halusin kokeilla ei ollut saatavilla, mutta iHerbistä ne löysin.

Tällä hetkellä toimitus iHerbistä Suomeen on ilmainen, jos tilauksen arvo on noin 34-85 euroa ja koko tilauksen paino on alle 1,8 kiloa. Import-One-Stop-Shop taas toimii, mikäli tilauksen arvo on enintään 150 euroa. Hieman jouduin säätämään ostoskoriani niin, että vähensin painavampia tuotteita ja lisäsin kalliimman ja kevyemmän tuotteen (Misshan BB-meikkivoiteen, jossa suojakerroin 42 eli tosi kätevä tuote näin kesällä!), jotta sain tuon ilmaisen toimituksen. Tulleja minulle tuli maksettavaksi 9,18 euroa. Jos olisin ostanut vastaavat tuotteen suomalaisista verkkokaupoista olisi yhteishinta ollut enemmänkin kuin maksettavat tullit. Olisin siitä huolimatta mielelläni maksanutkin pikkuisen enemmän ja suosinut suomalaista, mikäli vastaavat tuotteet vaan olisivat olleet tilattavissa suomalaisesta verkkokaupasta. Mutta kun ei nyt ollut.

Toimituksen valinnan yhteydessä tulee esiin tämä tullausmaksu, joka liittyy siis tähän Import-One-Stop-Shopiin. Tilaus on nyt tehty ja jään odottelemaan saapuuko paketti postiin ilman ylimääräistä säätöä. Arvioitu toimitusaika on 2-6 viikkoa, joten mitään kiireellisiä tuotteita tuolta ei kannata tilata. Jos paketti saapuu ilman mitään ylimääräistä säätöä, niin jatkossa uskallan tilata muistakin Euroopan ulkopuolisista Import-One-Stop-Shopia noudattavista verkkokaupoista.

* Olen sisällyttänyt iHerbiin ohjaaviin linkkeihin suottelijakoodini QOF221. Minä saan iHerbistä seuraavasta tilauksestani alennusta sen mukaan, mikäli moni on hyödyntänyt näitä linkkejä ja ostanut tuotteita. iHerbin markkinointi toimii näin ja jokaisella verkkokaupan  asiakkaalla on oma suosittelijakoodi käytössään. Huomaathan, että kaikki iHerbin tuotteet eivät ole luonnonkosmetiikkaa.

Tilannepäivitys 21.8.2021
Voi pettymysten pettymys! Maksoin tosiaan nuo tullit iHerbille, mutta kun tuotteet tulivat Suomeen jouduin tullaamaan ja maksamaan tullimaksut täälläkin päässä. Kysyin asiaa postista ja sanoivat, että eivät saaneet iHerbiltä ilmoitusta siitä, että olisin maksanut tullit heidän päässä. Olin iHerbiin yhteydessä ja he kiltisti maksoivat nämä heille maksamani tullimaksut minulle takaisin. Mitäpä tähän nyt sanoisi. Ei toiminut IOSS ainakaan vielä iHerbin osalta. Postin henkilön mukaan voi liittyä käynnityshaasteisiin, asia kun on aika uusi kaikille osapuolille. Toivotaan, että IOSS jossain vaiheessa toimisi oikeasti.

Puheenaiheet Ostokset

Miksi minusta ei tullut johtajaa

Täytin viikonloppuna 40 vuotta. Olen koulutukseltani diplomi-insinööri ja kauppatieteiden maisteri. Kun selaan läpi LinkedIn-kontaktieni virtaa, joista suuri osa on vanhoja opiskelukavereita, näen lähes pelkkiä directoreita, managereita ja head of jotain.

Silloin iskee hetkeksi alemmuuskompleksi. Mutta vain hetkeksi. Minä päätin yli 10 vuotta sitten, että en halua olla vastuussa muiden töistä. Päätin, että haluan toimia asiantuntijana. Ja sillä tiellä olen pysynyt ja todennäköisesti pysyn jatkossakin.

Yli 12 vuotta sitten hain projektipäällikön työhön ja sain paikan. Se oli hienoa. Olin alle 30-vuotias ja jo päällikkötittelillä. Mutta pian tajusin, että itse työ oli hirveää. Olin vastuussa muiden ihmisten töistä isoissa teknisesti monimutkaisissa projekteissa, jotka eivät useinkaan menneet niin kuin strömssöössä.

Sen sijaan, että olisin innostanut ja kannustanut tiimiläisiäni kuumottelin heiltä työmäärä- ja valmistumisarvioita. Projektin onnistuminen oli minun vastuullani, mutta koin että minulla ei ollut valtaa eikä osaamista vaikuttaa sen onnistumiseen. Minä olin se, joka kertoi asiakkaalle, että tuleekin vähän odotettua kalliimmaksi ja valmistuminenkin myöhästyy. Olen tunnollinen ihminen. Valvoin öisin

Eikä se vastuu toisten työstä ollut ainoa minulle raskas asia. En saanut enää tehdä niitä asiantuntijatöitä, joista olin niin kovasti nauttinut ja joissa olin hyvä. Joissa ajoittain pääsin jopa siihen ihanaan flow-tilaan, jossa ajankulua ei huomaa ja ei millään malttaisi lähteä ja lopettaa hommaa, vaikka kello on jo vaikka mitä.

Projektipäällikön työ ei ollut minusta kivaa. Se oli ikävää ja raskasta. Ihmisten johtaminen oli vaikeaa. En ollut siinä hyvä. En ole hyvä ihmisten kanssa. Olen hyvä asioiden kanssa. Asiat minä osaan pistää järjestykseen. Ihmisiä en. Enkä edes halua. Pari vuotta sitä jaksoin ja sitten hakeuduin saman organisaation sisällä muihin tehtäviin. Kiitos siitä silloisille esihenkilöille, että tämä oli mahdollista.

Tärkein asia, mitä opin projektipäällikkönä oli, että minä en halua olla vastuussa muiden töistä. Tällä hetkellä toimin asiantuntijana työssä, josta nautin ja jossa koen saavani toteuttaa itseäni minulle merkityksellisten asioiden parissa. Ajoittain joudun kuitenkin muistuttamaan tästä itseäni, sillä ihmistenhän tulisi pyrkiä urallaan eteenpäin (ylöspäin?). Vai tulisiko?

Julkaisin tämän kirjoituksen LinkedInissä huhtikuun 2021 alussa. Se poiki lähes 2000 tykkäystä, yli sata kommenttia ja kymmeniä yksityisviestejä ja verkostoitumispyyntöjä. Julkaisin kirjoitukseni nyt täällä, koska moni tuntui tykkäävän kirjoituksesta ja LinkedInissä se pian katoaa uusien postausten alle.

Työ ja raha Työ