Risotto, rakastettuni
Eräs ystäväni mies maiston ensimmäistä kertaa aitoa, italialaistyyppistä risottoa ja tokaisi: ”Kiroan koulun herne-maissi-paperikasörsselin. Sen aiheuttama risottoviha on riistänyt minulta tämän herkun vuosikymmenten ajan!” Ymmärrän yskän. Aito risotto on yhtä kaukana riisi-pakastevihannessekoituksesta kuin sisäfilépihvi einespullista. Olen herkutellut risotolla ravintolassa, mutta en ole uskaltautunut kokkailemaan sitä itse. Lauantaina uskaltauduin – ja sehän olikin yllätävän helppoa. Aikaavievää kyllä, mutta lopputulos palkitsi.
Tein risoton soveltaen Neljän tähden illallinen -keittokirjan ohjetta. Lotta Backlund jakaa siinä pekoni-sienirisoton ohjeen. Alla respeti omine muokkauksineni.
Pekoni-sienirisotto
(neljälle)
- 3 dl risottoriisiä (tärkeää: ei tavallista riisiä)
- 8 dl vahvaa, kanaliemestä keitettyä kanafondia
- 1 dl valkoviiniä
- 1 iso sipuli (käytin 2 salottisipulia)
- 1 valkosipulinkynsi
- 100-150 g pekonia
- Puoli pakettia herkkusieniä ja pari kourallista kuivattuja (Pirkka-)herkkutatteja (liotettuna)
- 1 dl raastettua parmesaania (ööö, saatoin käyttää tuplamäärän, eli lisää jos olet juustohullu)
- basilikaa tai persiljaa
- timjamia
- mustapippuria
- Keitä kanaliemi valmiiksi.
- Pilko sipuli pieneksi ja pekoni suikaleiksi. Käytä keittämiseen korkeareunaista kasaria tai pientä teflonkattilaa. Paahda pekonia kasarissa rapeaksi. Nosta pekoni pois talouspaperin päälle odottelemaan.
- Paista riisi pekonin rasvassa. Lisää riisi ja sekoittele parin minuutin ajan, niin kauan että riisistä tulee hieman kiiltävä ja läpinäkyvämpi. Lisää loraus oliiviöljyä, jos tuntuu, ettei pekonosta irronnut tarpeeksi rasvaa.
- Lisää sipulivalkosipuli ja sienet ja ruskista pari minuuttia.
- Kaada sekaan viini ja sekoittele kiehuvaa seosta, kunnes viini on imeytynyt riisiin. Ala kaataa fondia sekaan pari desiä kerrallaan. Kaada seuraava kauhallinen vasta kun edellinen on imeytynyt riisiin kokonaan. Muista sekoittaa koko ajan!
- Tarkista viimeisten desilitrojen kohdalla (noin 20 min keittelyn jälkeen) riisin kypsyys ja risoton koostumus – haluatko löysempää ja onko riisi jo sopivan kypsää?
- Kun riisin koostumus on sopiva, lisää parmesaani ja sekoita. Lisää pekonipalat ja jätä muutama koristeeksi. Lisää yritit. Maista ja lisää halutessasi mustapippuria (ja parmesania). Anna risoton imeytyä hetki kannen alla.
- Jaa annoksiksi, lisää päälle pekonisilppua ja persiljaa tai basikaa koristeeksi.
Ja nyt kun innostuin risoton valmistuksesta, otan mieluusti vastaan risottovinkkejäsi!
Kuva: A-lehtien kuva-arkisto. Oma risotto ehti parempiin suihin ennen kuvausta.