Simasuun hommia eli nyt on aika panna

desktop7.jpg

Viikon päästä on vappuaatto, suosikkijuhlani. Tämä vappu menee rauhallisissa merkeissä munkkeja paistellen, koska olen yhä kodin vankina kipsi koivessa. Töttöröö vaan… Pitää ottaa kaikki irti vappuherkuista, kun skumppaa ei voi nauttia. Simahommiin siis. Jos haluat nauttia vappuna kotitekoista simaa, se pitää laittaa käymään viimeistään tänään.

Koska olen panohommissa aloittelija (eh heh), kysyin Facebook-kavereiltani neuvoja.

Tässä kokeneempien simanlaittajien viisi vinkkiä:

  1. Laita seokseen tarpeeksi sitruunaa (Noin 3 sitruunaa per 4 litraa vettä.)

  2. Käytä myrkyttömiä luomusitruunoita. (Luomusitruunat ovat usein pienempiä, joten niitä kannattaa ottaa yksi ylimääräinen.)

  3. Hiivaa niin pieni pala kun irtoaa möhkäleestä.

  4. Anna muhia huoneenlämmössä vähintään kaksi päivää.

  5. Äitini on tehnyt kesällä raparperisimaa, joka on tosi herkullista ja kauniin vaaleanpunaista. Rosé-skumpan haastaja? Jos siis pakastimesta löytyy vielä viimevuotisia varsia, kannattaa ne käyttää simaan. EDIT: Ohjeesta tuli kysymyksiä kommenttilaatikkoon, joten soitin äidiltä tarkennusta epämääräiseen reseptiin. Raparperinpalat laitetaan lillumaan liemeen samaan aikaan sitruunoiden ja inkiväärien kanssa ja annetaan olla siivilöintiin saakka. Mitä enemmän raparperia on, sitä parempaa – mieluummin siis kuusi vartta kuin kaksi.

desktop4.jpg

VAPPUSIMA

Ohjeen nappasin hs.fistä täältä. Sovelsin reseptiä hieman, lisäsin tuplat inkivääriä (koska se nyt vaan on niin hyvää!), sitruunaa maksimimäärän ja hunajaa vastaavasti vähän reilummin, ettei juomasta tule liian hapanta.

  • 4 l vettä
  • 250 g (n. 4 dl) fariinisokeria

  • 250 g (n. 3 dl) sokeria

  • 1/2 dl hunajaa

  • 2–4 sitruunaa (koon mukaan)

  • (2 cm:n pala tuoretta inkivääriä)

  • herneen kokoinen pala tuoretta hiivaa

  1. Pese sitruunat huolellisesti lämpimällä vedellä ja harjalla. Luomusitruunoille riittää huuhtelu. Kuori keltainen kuori ohuelti. Irrota sitruunoista valkoinen kuoriosa ja viipaloi sitruunat.
  2. Kuori pieni pala inkivääriä ja suikaloi.
  3. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää sokerit ja hunaja, sitruunankuorisuikaleet, sitruunaviipaleet ja inkivääriviipaleet joukkoon ja anna nesteen jäähtyä haaleaksi.
  4. Liota hiivanokare nestetilkkaan ja sekoita kädenlämpöiseen simaan.
  5. Anna käydä huoneenlämmössä 2–3 vuorokautta.
  6. Siivilöi ja pullota sima. Nostele nestettä puhtaalla kauhalla suppilon ja harson tai siivilän avulla pulloihin. Varo, ettet sekoita pohjalle laskeutunutta sakkaa joukkoon.
  7. Pudota halutessasi jokaiseen pulloon muutama rusina ja siirrä pullot kylmään. Siman valmistuminen vie viileässä noin viikon.

desktop3.jpg

Mitä simavinkkejä sinulla on jakaa?

Lähde: hs.fi

koti ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.