Focacciaa ja mokkapaloja
Saimme keskiviikon ratoksi kylään ihania ystäviä ja päätin laittaa jauhopeukaloni töihin (keskinkertaisen sellaisen). Lounasaikaan täytyy tietysti laittaa tarjolle jotakin suolaista ja jotakin makeaa. Varsinkin, kun kylään on tulossa imettäviä naisia.
Ystäväni leipoi alkuviikon treffeillemme ihanaa focacciaa, ja minä päätin lainata ideaa ja tehdä lounaan seuraksi tällaista.
(Ohje lainattu Maku.fi:n sivuilta vähän muunneltuna)
3,5 dl vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
6 dl vehnäjauhoja
0,5 dl oliiviöljyä
Pinnalle:
1 rkl sormisuolaa
viipaloituja aurinkokuivattuja tomaatteja
fetaa
Vatkaa reilusti kädenlämpöiseen veteen murennettu hiiva, suola ja sokeri. Lisää pari desiä jauhoja joukkoon. Jätä juuri heräämään liinan alle vartiksi.
Kun juuren pinta kuplii, vispilöi joukkoon pari desiä lisää jauhoja. Vaivaa loput jauhot taikinaan käsin.
Lisää lopuksi puolet öljystä. Taikinan kuuluu jäädä löysäksi. Jätä taikina kohoamaan liinan alle puoleksi tunniksi.
Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, kumoa se pellille leivinpaperin päälle. Venytä taikina pellin kokoiseksi ja anna sen levätä vielä 10 minuuttia.
Ripottele leivän päälle suolahiutaleita, oliiviviipaleita, feta- ja tomaattipaloja sekä yrtin oksia. Valele jäljelle jäänyt öljy pinnalle.
Kypsennä focacciaa 225 asteessa noin 20–30 minuuttia.
Mokkapalat, suklaapelti, suklaaruudut, mitä ne nyt on?
Vieraat, mikä ihana tekosyy tehdä mokkapaloja!
Kahvin kanssa syötiin näitä. Tämä on paras ohje, jota olen kokeillut. Löysin sen joskus vuosia sitten netistä, en enää muista mistä.
5 dl sokeria
5dl jauhoja
2 tl vaniljasokeria
1,5 tl soodaa
1 tl suolaa
2,5 dl vettä
200 g voita tai magariinia
3-4 rkl kaakaojauhetta
1 dl kahvia
2 kananmunaa
Sekoita sokeri, jauhot, vaniliinisokeri ja ruokasooda. Kiehauta margariini-, vesi-, kaakaojauhe- ja suolaseos. Yhdistä.
Lisää joukkoon kahvi ja kun taikina on tarpeeksi jäähtynyt, sekoita joukkoon myös kananmunat. Levitä uunipellille ja paista 200 asteessa noin 20 min. Kuorruta jäähtyeenä tällä:
100 g voita tai magariinia
2 rkl maitoa
1 rkl kaakaojauhetta
tomusokeria
Kiehauta muut aineet ja lisää tomusokeria, kunnes kuorrute on sopivan vahvuista.