Saisiko olla rintamaitoa kahviisi?
Ystäväni äidillä on mutkaton suhtautuminen tyttärensä rintamaitoon. Hän löysi jääkaapista ystäväni pumppaaman maidon jämät ja muina naisina kippasi ne kahviinsa. ”Ei sitä nyt käyttämättäkään voi jättää”, hän tokaisi.
Sama ystäväni kertoi tuttavastaan, joka tekee omasta maidostaan pannukakun koko perheelle.
”Hyi”, oli ensireaktioni. Sitten aloin pohtia asiaa. Miksi suhtaudumme äidinmaitoon tällä tavalla?
Rintamaito jäätelöksi
Viime vuoden alussa Britanniassa nousi kohu ravintolasta, joka alkoi myydä äidinmaidosta tehtyä jäätelöä. Baby Gaga -annos maksoi lontoolaisessa Covent Gardenissa 14 puntaa. Kunnes viranomaiset puuttuivat peliin.
Annos poistettiin asiakkaiden valitusten jälkeen hepatiitin ja muiden tautien pelossa. Siitä huolimatta, että maitoa luovuttaneet äidit oli testattu ja maito pastöroitu. (Lähde: Ilta-Sanomat)
Mikä tekee naisen maidosta epämielyttävämpää tai epähygienisempää kuin lehmän, lampaan tai vuoden maito? Tuoreestakin lehmänmaidosta tehtyä pannaria syödään monessa taloudessa suurena herkkuna, mutta äidinmaitoleipomukset ovat iso yäk.
Äidinmaitohan on ravintorikasta ja terveellistä lähiruokaa parhaimmillaan. Ja maistuukin kuulemma suloisen makealta.
Näin puhuu siis mamma, joka ei ole uskaltanut maistaa edes omaa maitoaan (muuta kuin vahingossa pukluna).