Paluu jouluun ranskassa (Suomi vivahteella)

Mä en ole montaa joulua viettäny Suomesta poissa ja tämä joulu päätettiin viettää mun avomiehen vanhempien luona Ranskassa. Mä ääneen menin miettimään, että voi kun jää nyt herkkuruuat väliin. Ei jää sano avomies ja samalla lupas jo äidilleen, että me hoidetaan yhden päivä ruuat suomalaisittain. Tuota tiesikö, että mä en ole koskaan tehnyt yksin noita ruokia enkä 13 hengelle.. Enkä todellakaan ruokaa rakastaville ranskalaisille!

 

Ei muuta kun suunnittelemaan. Aluksi piti tarkastaa pitääkö jotaa tiettyä tilata Suomesta? Ainakin glögiä, piparkakkumaustetta, suklaata, vihreitä kuulia, joo tommosia Suomi serviettejä, ruissipsejä alkupalaksi, sit vähän salmiakkia ihan vaa mun iloksi, sit vielä tota ja tommonenkin olis kiva. No hiukka liikaa innostuttiin tilaamaan. Valitsin, että teen porkkana- ja lanttulaatikon, rosollia ja kinkkua. Jälkkäriksi tietenkin joulutorttuja. Tilattiin kinkku lihakauppiaalta, ilmotettiin että tarvitaan 13 henkilölle. Saatiin 3,5 kilon kinkku 60 eurolla!! Tätä kinkku ei sitte pilata.

picture3.jpg

Oli jännä päivä mulle ja niin tais olla kaikille muillekin paikalla olleille. Me touhuttiin keittiössä avomiehen kanssa ja muut jännityksellä odotti, että mitäköhän tämä suomalainen jouluruoka sitten on. Isot pisteet avopuolisolle hän otti päävastuun kinkusta ja hyvää tuli.

Mä oon aina tottunut, että joulupöytään laitetaan kaikki ruuat kerralla sit eikun syömään. No ranskalaiset syö salaatin ensin erikseen ja olivat suunnitellet mun rosollin alkuun sekä siihen sopivan viinin mutta kerroin, että meillä kaikki syödään yhtä aikaa. Suomipäivä eli ei muuta kun kaikki pöytään. Pieni paniikkihiki otsalla seurasin kuinka se ruoka maistuu…. Ainakin väittivät, että oikeen hyvää oli ja lisääkin ottivat. Sain jopa jonkinlaiset ryhmähurraat ateriakokonaisuudesta.

picture2_2.jpg

Olin jo aimmin kotona tehny piparkakkutalon heille yllätyksenä ja se on ollut osa mun omia perinteitä jo monta joulua. Joka vuosi olen jotaa uutta keksinyt piparitaikinasta (aarrearkku, kitarat lapsille, juna, kalkkuna..). Nyt aikataulu oli todella kiireinen ja pikaseen päätin että teen avopuolison vanhemmille piparitalon jonka mallina toimii heidän oma talo. Hieno ajatus… Osia väänsin vauhdilla, vertasin kuviin viime hetkellä, taikina loppui ehkä vähän kesken ja päätin että tulee mikä tulee. Osat paistettu ja koristelut käynnissä.. Voi ei… Eihän se ovi tuossa ole, tästähän puuttuu talosta koko autotallin osa.. Oops. Korjataan tuosta ja tohon vähän lisää koristeita hämäykseski. Ei, emmä tätä kyllä vie.. No vietiin kuitenkin.

Talo näytti aivan lapsen tekemältä mutta he olivat siitä niin iloisia. Avopuoliso oli viime vuonna näyttänyt kuvia sen vuoden junasta ja he olivat toivoneet, että jotaa tekisin heillekin.

Saatiin hyvät naurut kun kerroin pikku kömmähdyksistä talon suunnittelussa. Ihania sydämellisiä ihmisiä koko perhe ja talo pääsi kunniapaikalle.

 

Vertailun vuoksi seuraavana päivänä oli ranskalaisen jouluruuan vuoro.

Alkuruokana oli kampasimpukoita. Pääruokana helmikanaa, paahdettuja kastanjoita, uuniomena ja vihreitäpapuja pekoniin käärittynä. Jälkiruokana oli jäädyke tyyppinen suklaakakku. Ai niin ja ne juustot pääruuan ja jälkiruuan välissä. Joka vuosi myös erilaiset ruuat, jotain samoja pääruoka-aineita saatetaan käyttää mutta ainakin avopuolison perheessä vaihdellaan ruokia vuosittain.

Suhteet Ruoka ja juoma Oma elämä DIY