Erot raskaudessa ja synnytyksessä Etelä-Koreassa

Tässä vähän selkeitä eroja millasta on olla raskaan ja synnyttää Etelä-Koreassa. Toki vielä en ole itse täällä synnyttänyt mutta muilta äideiltä olen kuullut kokemuksia.

Raskaus

Vitamiinisuositus oli foolihaapo 20 viikolla asti ja rautaa koko raskauden. Sanoi ettei tarvitse muita vitamiineja kunhan syö monipuolisesti.
Lääkärin ohjeena pelkkä kävely liikuntana alkuraskaudesta. Myöhemmin myös uinti tai jooga ok.
Kotona pitäisi olla joku apuna isompien lasten kanssa
Siivotessakin pitää levätä välillä
Paino ei saa nousta yli 12 kiloa
Virtsatestejä ei juuri oteta (viikolle 35 mennessä otettu 1 kerran)
Joka lääkärikäynnillä ultrataan myös
Sokerirasitustesti n.24 viikolla… 2 tuntia ennen ei saa syödä, tuntia ennen juoma ja sitten testiin. Juoma juodaan kotona. Jos tätä testiä ei pääse läpi sitten pitkä testi.

Synnytys

Leikkaus todella suosittu ja sen saa pyytämällä
Normaali synnytys käynnistetään herkästi ettei vauva vaan kasva liikaa
Heti sairaalaan saavuttua laitetaan käyrille ja pitää ottaa supistukset vastaan selällään maaten
Synnytyksessä on normaalia että vatsaa painetaan ponnistuksen aikana

Synnytyksen jälkeen

Äidit lepää ja vauvat on hoitajien kanssa. Vierailuajat vauvaa katsomaan
Vierailuaika ja vauvan nälkä ei välttämättä täsmää. Vauvalle annetaan pullosta maitoa herkästi vaikka haluaisi imettää.
Vauvan paino ei saisi tippua ja sen takia pullomaitoa kovasti halutaan antaa.
Vauvalle saatetaan myös antaa vettä tai glugoosia.
Äidit saattaa olla kahdesta neljään viikkoa ”toipumiskeskuksessa” lepäämässä
Keskosvauvaa äiti ei saa välttämättä nähdä vauvaa ollenkaan ja varsinkin korona aika ollut todella tiukat säännöt. Kenguruhoito ei todellakaan ole täällä käytössä
Vauvan pään alla on pieni tyyny/taiteltu liina.
Iv tippa koko ajan josta äidille vitamiineja
Joka päivä piikki peppuun jotta kohtu supistuu

Kotiinlähtö

Yksi äiti vinkkasi kotiinlähdöstä sen verran että kannattaa miettiä mitä lääkärille sanoo. Jos yhtään valittaa kipuja niin ei pääse kotiin. Tämä on hyvä tietää ja koska mulle tämä on kolmas lapsi niin tiedän jo mitkä kivut kuuluu asiaan ja mistä pitää sitten jo lääkärille sanoa.

Kotona

Kotiin tulee joko isovanhemmat avuksi tai palkattu lastenhoitaja
Äiti ja lapsi pysyy sisällä 100 päivää

Loput erot selviääkin sitten kun itse pääsen kokemaan synnytyksen täällä.

Perhe Oma elämä Raskaus ja synnytys

Raskausviikko 35


Tuli 35 viikkoa täyteen ja yöllä väärä hälyytys supistuksia. Mua alkoi alkuyöstä supistaa niin että ensin ihan vähän ja sitten vähän enemmän. Pystyin nukahtamaan välillä  joten päättelin ettei vielä ole tosi kyseessä. Kahdessa aiemmassa raskaudessa mulla ei tullut yhden yhtä supistusta ennen kun sinä päivänä kun synnytys oikeasti käynnistyi.

Koko yön toivoin ettei supistukset vahvistu kunnollisiksi ja aamulla sitten pystyy katsomaan mikä on tilanne. Onneksi aamulla ei enää supistuksia tullut mutta menin varuiksi käymään tarkastuksessa.

30 minuuttia olin käyrillä eikä yhtään supistusta tullut ja vauva nukkui koko ajan. Myöskään mitään synnytyksen käynnistymiseen viittaavaa ei ollut tapahtunut . Oli muuten todella epämukavaa olla käyrillä kun huone oli tosi lämmin kuten joka paikka Koreassa heti kun ilmat viilenee, peitto vielä päälle ja suodattava maski kasvoilla, oli hiki. Sitten selällään maaten ja närästi hirmusesti. Oli pitkä puoli tuntinen.

Lääkäri sanoi että nyt ainakin viikko pitäisi ottaa mahdollisimman rauhassa. Mutta heti kun alkaa lähentyä 37 viikko niin pitää alkaa kunnolla liikkua että vauva valmistautuu synnytykseen. Täällä kun ei haluta että raskaus menisi yhtään yli.

Kotiin sain tällä kertaa mukaan lappusen mitä tulee ottaa mukaan sairaalaan kun synnytys oikeasti alkaa. Yllättävän pieni lista. Ranskassa kun piti ottaa mukaan kaikki itselle ja vauvalle. Vaikka lopulta sielläkin sai vauvalle esim. vaipat

Mukaan tarvitsee:

– Äitikirjan
– Hygienia tarvikkeet
– Vesipullo ja mukeja
– Kosteuspyyhkeitä
– Sisätossut ja sukkia
– Vauvalle vaatetta ja ”cover materials” eli peitto yms.
– Peitto ja tyyny aviomiehelle jos jää yöksi

Äitikaveri sanoi että kannattaa ottaa oma pyyhe mukaan. Ilmeisesti tarjolla on paikalliseen tapaan vaan käsipyyhkeen kokoinen pyyhe.

Yksi ohjeista oli että kun supistaa 5-6 minuutin välein pitää mennä sairalaan eikä saa enää syödä eikä juoda edes vettä. Aika hurjaa ettei saisi juoda vettä tossa vaiheessa enää.

Perhe Oma elämä Raskaus ja synnytys