Learn the rules play the game

Ensimmäinen koulu vuosi on ohi kolmen viikon kuluttua.  Opiskelu on ollut rankkaa mutta on selvinny hengissä .. jota itsekin vähän ihmettelen. Oon ottanu kaks askelta taaksepäin ja yhden eteen mutta kohta tää vuosi on ohi.

Ne sanoo että eka ja toka vuosi on kaikkeen raskaimmat. Mitään kursseja ei saa jäädä läpäsemättä ekalta ja tokalta vuodelta siirryttäessä kolmannelle vuodelle.
Joskus näkee opiskelijan kolmion jossa puhutaan kolmesta alueesta: Opiskelu, Sosiaalinen elämä, hyvä uni. On ollu melkein mahdotonta valita joten oo palloillu puolivälissä.
 

choosetriangle.png

Koko tätä vuotta kuvaavaa yhtä sanaa ei oo olemassa. Koulu jossa opiskelen ei oo kaikille, paljon on tuurista kiinni miten täällä pärjää; koeaiheista opettajiin.
Koko koulu on tosi epäorganisoitu. Opettajiin on vaikee saada yhteyttä, koska niistä suurin osa ei joka käytä sähköpostia tai ne ei vastaa koska et puhuttele niitä oikein.  Kirjoja ei juuri käytetä vaan käytännössä kaikki mikä pitää osata on joko powerpointeissa jotka on kirjotettu Unkari-Saksaksa-Engalnnks tai saksankielisissä kirjoissa. 
Systeemi on neuvostoliiton aikanen. Paljon on naamakertoimen varassa. Jos opettaja näkee sun aikasemmat arvosanat ne arvostelee sut sen perusteella. Jos oot aikasemmin pärjänny hyvin, ne odottaa sulta enemmän ja ei päästä sua läpi vaikka tietäisit. Jos taas oot pärjänny huonosti ne saattaa jo ennen ku ehdit avaa suus päättää ettet tuu pääseen läpi. Käytössä on niin suullisia kuin kirjallisia kokeita. Tokan vuoden puolivälissä on monivaiheinen finaalit johon pitää lukea vuoden tai kahden materiaalit. 

Tää vaatii paloa ja halua tätä ammattia kohtaan että tänne jaksaa jäädä. Jos kestät epätasarvosen kohtelun, mollausta, selittämättömiä päätöksiä ja näiden kaiken uhalla yhen ekstravuoden opiskelua läpäisemättömien kurssien takia niin sitten tää paikka on sulle.
Intohimo on se mikä ajaa täällä eteenpäin.
 

Jos sulla on hyvä muisti ja muistat asioita ulkoa niin täällä pärjää ihan varmasti.
Lisäks täällää lunttauskulttuuri on tosi vahva. Röyhkeydellä pärjää kans tosi pitkälle, tekaistuja kurssikuvauksia että saa hyväksluettua kursseja.
Katkeraa tekstiäkö, ehkä kontrasti mun ja koulun kulttuurin välillä on liian suuri.  En oo ikinä elämässäni itkeny  koulun takia tai ollu näin onneton ku sen ajan ku oon ollu täällä.
Itse aijon ehdottomasti hakea jonnekkin muualle. Lääketieteen pariin varmasti mutta tällä hetkellä tää koulu ei oo mulle.
Kaupunki on ihana, maa on ihana,  ihmiset on ok mutta koulu on mun tasa-arvokäsitykselle liikaa.

Tän vuoden käytetyin fraasi löytyy otsikosta.

Työ ja raha Matkat Opiskelu

Suomalaisittain

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

 

 

Keskiviikkona tapasin Suomalaiset täällä Budapestissa. Meitä ei ole montaa ja vanhimmat on vasta kolmannella vuodella. Kymmenestä kolme on eläinlääketieteellisessä ja loput ihmislääketieteellisessä. Ihania tyyppejä kaikki! Istuimme iltaa yhden Suomalaisen tytön kotona ja vaihdoimme mielipiteitämme koulusta. Lisäksi saimme kuulla paljon vinkkejä koulua varten ja ostaa vanhoja kirjoja. Koska eläinlääketieteellisen vanhemmalla luokalla oleva oppilas ei päässyt juuri sinä iltana paikalle ei minulle ollut hirveästi hyötyä Semmelweissin juoruista. Päädyin siis kuuntelemaan ja vertailemaan koulujemme eroja. Muutama seikka nousi esille, kuten lukujärjestys. Meillä on paljon selkeämpi kurssi aikataulu ja päivät eivät veny liian pitkiksi. Semmelweisissä tunnit on siroteltu pitkin päivää, muutama luento aamulla 5 tunnin hyppäri ja taas muutama luento. Toki olen nähnyt vasta ensimmäisen jakson lukujärjestyksen joten tämä saattaa muuttua suuntaan ja toiseen ensi jaksoissa.   Lisäksi kurssit jotka meillä on valinnaisena ovat Semmelweississä pakollisena, kuten Unkarin kieli ja latina. Professoreista ei juuri ollut puhetta, ilmeisesti yleisesti ottaen päteviä molemmissa kouluissa. Olen ollut tähän asti erittäin tyytyväinen kouluun ja valintaani tulla tänne. En kadu hetkeäkään!
Lauantaina lähdettiin saman porukan kanssa viini festareille jotka pidettiin Buda Linnassa. 1290 forintin pääsylipulla sai logolla varustetun viinilasin ja kantopussukan lasille. Linnan sisäpihan oli täynnä eri viinitilojen edustajia ja kiertelimmekin ahkeraan kojulta kojulle. Yksi desilitra oli 200-600 forinttia eli maximissaan 2 euroa. En tiedä viineistä niin paljon, että olisin heti osannut kertoa suosikkiani joten kävin rohkeasti valitsemassa itselleni viinin aina etiketin ja kojun ulkonäön mukaa. En halunnut ostaa viiniä mistään liian kaupallisen näköisestä kojusta vaan yritin valita pientilaviljelijöiden paikkoja ja näin tukea paikallista toimintaa.  Näitä kojuja oli ympäriinsä linnan pihalla ja päädyimmekin lopulta istuskelemaan vapaaseen pöytään ja nautiskelemaan lämpimästä illasta. 

Työ ja raha Opiskelu