Yllätysillallinen ja Tarte Tatin

Hyvää keskiviikkohuomenta!

Minulta on pyydetty blogiin leivonta- ja ruokareseptejä tekemistäni herkuista. Ajattelin nyt julkaista lauantaina testaamani Tarte Tatin ohjeen.

Halusin yllättää miehen illallisella, hän oli lauantaina golfaamassa ja tuli kotiin vasta illalla kahdeksan jälkeen, niin minulla oli oiva tilaisuus järjestää yllätysillallinen! Halusin tähän syksyistä teemaa, ja alkuruokana oli kantarellikeittoa itse poimituista kantarelleistä. Pääruokana oli naudan ulkofilettä, kantarellikastiketta, peruna-palsternakkapyrettä sekä paistettua lehtikaalia. Jälkkärinä sitten Tarte Tatin. En ollut sitä koskaan ennen tehnyt, ja pitkään oli mielessä että haluaisin koittaa. Lisukkeeksi tein vielä itse vaniljakastikkeen.

image.jpeg

image.jpeg

image.jpeg

Kaikki ruoat onnistuivat todella hyvin ja mies oli tyytyväinen! :) Illallispöytään hain vielä pojan kanssa metsästä puolukan varpuja pieneen maljakkoon koristeeksi, sekä servetteihin myös antamaan ilmettä.

image.jpeg

image.jpeg

image.jpeg

Tarte Tatin tein seuraavalla ohjeella:

100g voita

3,5 dl vehnäjauhoa

1 dl tomusokeria

1 muna

Täyte:

100g voita

2 dl sokeria

6 kpl pienehköjä omenoita, käytin kotimaisia vähän kirpeitä omppuja

– Ensin sekoitetaan voi, jauhot ja sokeri. Voita ei sulateta, vaan tehdään tavallaan murutaikina. Itse tein tämän ihan käsin nyppimällä. Näiden sekaan yksi kananmuna, jotta taikinasta saa kiinteän. Taikina jätetään odottelemaan hetkeksi.

– Kuoritaan omenat ja halkaistaan ne keskeltä, tietysti siemenkodat täytyy poistaa.

– Voi sulatetaan pannulla ja sekaan sotketaan sokeri. Pannun täytyisi olla sellainen, jonka kahva kestää uunia! Meillä käytetään kotona Swissdiamondin paistinpannuja, jotka sopivat tähän erinomaisesti. Tälle taikinalle pienempi pannu oli sopiva, halkaisija n. 25 cm.

– Omenat laitetaan pannulle niin, että siemenkotapuoli jää ylöspäin, eli pyöreä puoli alaspäin. Tätä settiä sitten keitellään hiljalleen niin kauan, että seoksesta muodostuu karamellimainen seos. On siis kauniin vaaleanruskean sävyinen tasainen seos. Omenat tietysti pysyvät muodossaan, niitä ei rikota sekaan.

– Kaulitaan taikina ja asetetaan se seoksen päälle kanneksi.

– Paistetaan 200 asteisessa uunissa 25 minuuttia.

– Paiston jälkeen annetaan pikku hetki jäähtyä, ja kumotaan torttu sitten tarjoilulautaselle. Koristelin torttua vielä tomusokerilla ja kaneli-basilikan lehdillä. Omenapuoli pitäisi tulla siis ylöspäin kun torttu on kumottu lautaselle.

image.jpeg

Vaniljakastike:

3 dl maitoa

1 muna

1,5 rkl perunajauhoja

2 tl vaniljasokeria

– Sotketaan ensin kattilassa kaikki muut ainekset, paitsi vaniljasokeri

– Kuumennetaan liedellä niin kauan, että seos sakenee. Muista vatkata koko ajan!

– Annetaan jäähtyä, ja lopuksi jäähtyneeseen kastikkeeseen lisätään vaniljasokeri.

Sellainen jälkkäri, oli kyllä todella hyvää! On kyllä ravintoarvotkin ihan kohdillaan, ettei isoa palaa kärsinyt maistella.. Kannattaa koittaa, sopii kivasti syksyyn :)

Minulla tosiaan on ollut mielessä, että julkaisen blogissa myös reseptejä, mutta se on vain jäänyt. Ihan alunperin sain blogin perustamisidean juurikin leivontablogista, koska leivon todella paljon ja muutenkin keittiö on meillä kovassa käytössä. Muutama ystäväkin mainitsi aikoinaan, että minun täytyisi ilmanmuuta perustaa leivontablogi! Leivontablogi kuitenkin jäi perustamatta, mutta haluaisitteko täällä nähdä enemmän leivonta- ja ruoanlaittovinkkejä? :) Muutamia postausideoita olenkin saanut Instan Directiin ja facebookiin, mutta kertokaa ihmeessä mielipiteitä! :)

Syksyistä viikon jatkoa! 

Koti Ruoka ja juoma DIY
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.