3 x nopeat iltapalat

Moimoi!

Tällä kertaa haluan jakaa mun omat vakkari-iltapalat. Nämä tekeleet on gluteenittomia ja maidottomia, osa myös vegaanisia. Leivon melko usein, mutten todellakaan viitsi kuluttaa leipomiseen kauheasti aikaa, saatikka rahaa, joten leivon melkein aina jotain pikaista ja mahdollisimman yksinkertaista. Yritän myös välttää ylimääräistä hiivan ja valkoisen sokerin käyttöä, ja lisäilen mielelläni lisäkuitua gluteenittomista kuitujauheista, esim. akaasiakuidusta ja psylliumkuidusta.

Nyt jaan teillekin ohjeet näihin simppeleihin iltaherkkuihin. <3 Alkuperäisiä ohjeita olen ajan saatossa muokkaillut itse, eli alun perin nämäkin on jostain netistä napattuja reseptejä.

Kaurapeltileipä (VE, G)

Tätä peltileipää teen usein silloin, kun kaapista ei löydy mitään leipää ja iltapalaksi tekee mieli jotain muuta kuin puuroa. Todella nopea, vaivaton ja vatsaystävällinen herkku! Välillä lisään joukkoon porkkanaraastetta tai maidotonta juustoraastetta tuomaan lisää makua.

Tarvitset:

6 dl gluteenittomia kaurahiutaleita

4 dl vettä

2-3 rkl oliivi- tai rypsiöljyä

ripaus suolaa

Lämmitä uuni 250 asteeseen. Seikoita kaikki ainekset keskenään ja levitä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille – rohkeasti vain ohueksi kerrokseksi melkein pellin reunoille saakka. Taikina on todella löysää, kuten kuuluukin, mutta lopputulos on päältä hieman rapea ja sisältä sopivan mehevä kauraleipä. Paista uunissa n. 10 minuuttia. Voit ottaa leivän pois aiemminkin, jos toiveenasi on pehmeämpi koostumus. Leikkaa hieman jäähtynyt peltileipä pitsarullan avulla sopiviksi paloiksi. Lemppareitani leivän päälle ovat Violife:n vegaaninen levite, avokado ja kalkkunaleikkele tai paistettu kananmuna.

Banaanipannari (G, M)

Tämä vakioherkku valmistuu käden käänteessä, etenkin kun pienten banaanipannarien sijaan paistaa pannulla vain yhden muhkean pannarin. Kananmunien määrää voit vaihdella kahdesta isosta kolmeen pieneen kananmunaan, tai välillä teen niinkin, että laitan taikinaan 2 kokonaista munaa ja yhden valkuaisen. Banaanipannarin onnistumisessa tärkeintä on paistaa taikinaa pannulla korkeintaan reilulla keskilämmöllä. Esimerkiksi 1-9 tasoisella lämpöasteikolla kannattaa valita 4 tai 5.

Tarvitset:

1 kypsän banaanin

2 kananmunaa

(akaasiakuitujauhetta)

Muussaa banaani kulhossa, lisää kananmunat ja sekoita hyvin. Lisää joukkoon halutessasi kuitulisäksi teelusikallinen akaasiakuitujauhetta tai puoli teelusikkaa psylliumkuitujauhetta. Kuumenna pannu reilulla keskilämmöllä ja lisää pannulle hieman rypsiöljyä tai kasvimargariinia. Kaada koko taikina pannulle ja pyörittele pannua tarvittaessa, jotta taikina levittyy tasaisesti. Paista keskilämmöllä noin 3-4 minuuttia. Käännä pannari osissa – tai kokonaisena, jos onnistut – ja paista vielä hetki. Voit jättää pannarin vähäksi aikaa kannen alle kypsymään, jos pannari ei vaikuta kypsyneen tarpeeksi.

Tämän herkun päälle valitsen milloin mitäkin, mutta erittäin hyväksi kyytipojaksi on osoittautunut yhdistelmä pakastemarjoja, maapähkinävoita ja kauravispiä. Kokonaisuuden kruunaa kardemumma ja kaneli.

Tortillapitsat (G, M/VE)

Luultavasti maailman helpoimmat pitsat, joiden tekemiseen tosin tarvitsee olla suurin osa aineksista valmiiksi hankittuna. Gluteenittomista tortillapohjista olen kokeillut sekä pienempiä Old El Pason että vähän isompia Santa Marian pohjia. Molemmat toimivat, mutta edellä mainitut jäävät pehmeämmiksi, kun taas jälkimmäiset ovat jo valmiiksi kovempaa laatua. Santa Marian pohjat sopivat ehkä ennemmin juuri pitsapohjiksi kuin tortillalätyiksi, sillä taivutettaessa ne halkeavat helposti.

Pohjien päälle sopii oikeastaan mitkä vain täytteet, vuustoraasteeksi eli maidottomaksi juustoraasteeksi suosittelen Ilo-merkkistä vegaanista pitsamurua, koska se ei muutu paistettaessa lainkaan joidenkin muiden vegaanisten valmisteiden tapaan tahmeaksi tahnaksi. Pitsat voi tehdä hyvin myös ilman lihaa tai kasviproteiinivalmistetta, jos niitä ei sillä hetkellä löydy tai tee mieli. Esim. aurinkokuivattu tomaatti ja oregano tai valkosipulijauhe tuovat mukavasti makua.

Tarvitset:

gluteenittomia tortillapohjia

tomaattipyreetä

proteiinin lähde (esim. tonnikalaa, härkistä, broilerinjauhelihaa…)

aurinkokuivattuja tomaattisuikaleita

vegaanista juustoraastetta (iso suositus Ilo Vegaaninen Pizzamuru)

Laita uuni kuumenemaan 225 tai 250 asteeseen. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja aseta sille haluamasi määrä tortillapohjia. Levitä pohjille tomaattipyree ja muut pitsa-ainekset. Paista uunissa 5-10 minuuttia uunin lämpötilasta riippuen. Seuraa pitsoja paiston aikana jotta ne eivät pääse kärähtämään reunoilta. Leikkaa pitsarullalla suikaleiksi ja nauti!

Mitä hyviä iltapaloja haluaisit jakaa? Kommentoi alle!

<3 Laura

Ainekset

hyvinvointi ruoka-ja-juoma hyva-olo diy
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *