Suussa sulava lohipiiras (G, M)
Moii!
Tässä tulee vihdoin resepti puhumaani ja kehumaani lohipiirakkaan. 🙂 Piirakka sopii monenlaisiin ruokahetkiin, niin kuin suolaiset piirakat yleensäkin: lounaaksi salaatin kanssa, brunssille, iltapalaksi, yöpalaksi… Olen tehnyt lohipiirakkaa eri versioina vaihdellen mausteita, täytteen aineksia (soijajugurtti, kaurakevi, kaurafraiche) ja lohta (esim. kylmäsavu- tai graavilohi). Tällä kertaa ostin kaupasta tarjoushaukkana pari pakettia kylmäsavulohta, ja tein piirakasta pari eri versiota. Jälkimmäisestä tuli pöörfekt! Tähän yksinkertaiseen piirakkaan et tarvitse montaa ainesta tai minuuttia. 🙂
Suussa Sulava Lohipiiras
Pohja:
- 100 g maidotonta margariinia
- 2 dl gluteenitonta jauhoseosta
- 1-2 rkl vettä
- 1 dl Ilo Vegaanin Pizzamurua (tätä olen käyttänyt ja toimii normijuuston tapaan)
- (ripaus suolaa)
Voitele halkaisijaltaan n. 25 cm leveä piirakkavuoka margariinilla. (Käytän voiteluun usein juoksevaa margariinia, jonka levitän silikonisella pullasudilla.)
Nypi margariini jauhoihin. Lisää pieni määrä vettä sekä maidoton juustoraaste ja muotoile palloksi. Painele taikina voideltuun piirakkavuokaan.
Täyte
- kylmäsavulohta viipaloituna (n. 150 g)
- 2 kananmunaa
- 1 purkki (200 g) kaurakeviä
- 1-2 tl mieleistä pippuriseosta
- tilliä
Asettele lohiviipaleet pohjan päälle.
Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki haarukalla. Lisää sekaan kaurakevi. Sekoita hyvin ja lisää vielä mieleisesi mausteet. Kaada seos lohiviipaleiden päälle ja ripottele pinnalle tilliä. Paista 200-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia.
Pohjaan voi lisätä ripauksen suolaa, mutta täytteeseen sitä ei kannata lisätä ollenkaan. Kylmäsavu- ja graavilohi tai muu valmiiksi suolattu kala on usein niin suolaista, että ylimääräinen suola tekee piiraasta herkästi myrkkysuolaisen. Näin kävi juurikin ensimmäisen version kanssa, johon lisäsin suolaa (ja reilusti muita erilaisia mausteita) erikseen. Lopputulos maistui aika lailla överisuolaiselta kalakeitolta piirakan muodossa 😀
Helppo lohipiiras on kiva suolainen herkku esimerkiksi pääsiäisen kahvipöytään. Ajattelin leipoa viikonlopuksi porkkanapiirakkaa, ehkä sitruunaisella kuorrutteella. Reseptin gluteenitonta piirakkapohjaa varten löysin Maistuu makialle -blogista. Saatan tehdä tästä porkkanakakun niin, että ladon piirakkalevyjä pari kolme päällekkäin ja väliin laitan lemon curdia, sitruuna”tuorejuusto”kuorrutetta. Päälle voisi tulla ihan kermavaahtoa ja jotain kivoja koristeita… Mmm-mm-mm.
Tykkään niin tehdä kaikenlaisia kokeilevia leipomuksia! Jaan mielelläni taas seuraavien (onnistuneiden) kokeilujen lopputulokset tännekin. 🙂
Rentouttavaa pääsiäisen aikaa! <3 Laura
Tsekkaa myös helpot ja vatsaystävälliset iltapalareseptit: