Niiiin hyvää! Ja niin halpaa!
Näin syksyn tullen voi taas kuvitella pitävänsä asunnossa uunia päällä, joten nyt jaan teille ihan parhaan iltapalavinkin, jos joku ei tätä vielä tiennyt – itse leivotut sämpylät. Oikeesti aivan sairaan hyvää. Ja helppoa. Ja halpaa.
Sämpylät (n. 6-10 kpl koosta riippuen)
25 g hiivaa
2,5 dl vettä
1 tl suolaa
2 rkl ruokaoljyä
6-7 dl jauhoja
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää suola. Lisää puolet jauhoista ja sekoita hyvin, lisää sen jälkeen öljy ja vähitellen loput jauhot. Alusta taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon laidoista. Peitä kulho liinalla ja kohota taikinaa vähintään puoli tuntia. Leivo taikina sämpylöiksi jauhoisella alustalla ja kohota pellillä liinan alla puoli tuntia. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia. Nauti voin ja kylmän maitolasillisen kanssa!
Itse olin tällä kertaa ostanut vähän luksuksempaa jauhosekoitusta (hinta muistaakseni kilon pussilta 1,99 euroa) ja tuli ehkä melkein parhaita koskaan leipomiani sämpylöitä. Kuvassa näkyvä sämpyläjauho sisältää mm. erilaisia täysjyvähiutaleita, pellavan- ja auringonkukansiemeniä, hirssiä ja ohramallasta. Normaali kahden kilon karkea vehnäjauhopussi ei paljoa yli euroa maksa, joten sämpylät ovat todella edullinen iltapala tai aterian lisä. Jos omistaa pakastimen, kannattaa samantien tehdä tupla-annos ja säästää puolet myöhemmäksi.
Sämpyläreseptiä voi varioida lähes loputtomasti ja sämpylöiden sekaan voi hyvin laittaa myös ruokajäämiä, kuten perunamuussia. Itse käytän sämpylöissä usein porkkanaraastetta ja kaurahiutaleita, mutta onpa aikojen saatossa mukaan tullut heitettyä niin pestoa, aurinkokuivattua tomaattia, mysliä kuin erinäisiä siemeniä (ei kuitenkaan kaikkia yhtä aikaa).
Millainen sämpylä on sinun suosikkisi?