Ladataan...
Pikkuapa

Olen viime päivinä miettinyt sitä, kuinka onnekas olen ollut, sillä olen tähän mennessä tavannut niin monia mielenkiintoisia ihmisiä ja päässyt keskustelemaan heidän kanssaan mitä mielenkiintoisemmista aiheista. Matkustellessa, erilaisissa tapahtumissa sekä ihan perus arjessa on ihanaa kuunnella, mitä ihmisillä on sanottavaa. Aina ei todellakaan tarvitse olla samaa mieltä, parhaiten mielestäni omaa ymmärrystä maailmaa ja muita ihmisia kohtaan kasvattaa astumalla oman kuplan ulkopuolelle. On eri asia tietää, mitä joku ihminen ajattelee, kuin miksi hän ajattelee niin kuin ajattelee.

Viime lauantaina, pride -tapahtuman jälkeen, tapasin ulkomaalaisen henkilön, joka oli tullut Suomeen muutamaksi viikoksi. Kyseinen henkilö tuli maasta, jossa ensinnäkään pride ei ole sallittu, jonka presidentin vaalit olivat mitä luultavimmin peukaloidut eikä heidän sananvapaus ole läheskään sillä tasolla, mitä meillä Suomessa on. Itse olen vieraillut maassa muutamaan otteeseen, lukenut sen tilanteesta lehdistä ja muodostanut itselleni tietynlaisen ennakkoluulon maata kohtaan: nykyään sinne ei kannattaisi matkustaa levottomuuksien takia, varsinkin miehet siellä ovat päällekäyviä, suurinosa on muslimeja ja sananvapauden puute on huolestuttavaa. 

Ja sitten vietin illan kyseisen maan suurimmasta kaupungista tulevan opiskelijapojan seurassa, hän ei ollut muslimi, ei äänestänyt nyt vallassa olevaa presidenttiä, hänen mielestään se että pride näkyi Helsingin katukuvassa niin voimakkaasti oli erittäin hienoa, eikä hän millään mittarilla ollut yhtään päällekäyvä. Ja sitten sain kuulla, millaista elämä tämän päivän Turkissa on. Millainen maa on sellaisen ihmisen silmin, joka ei ole nykyisen hallinnon tai vallalla olevien mielipiteiden kannattaja. Millaista on normaali opiskelija-arki ja mikä maassa on hyvää. Vaikka Turkin vaaleista olenkin lukenut suomalaisista lehdistä, oli silti mielenkiintoista kuulla, millaisina ne turkkilaisille näyttäytyivät. Kuinka hullulta tuntuu, että vaaleja ei ole käyty täysin reiluin pelisäännöin, esimerkiksi kansallisen television antamat ruutuajat eri ehdokkaille ei millään mittarilla olleet reilut. Ei siis ole niin kuin meillä Suomessa, jossa esimerkiksi Ylen vaalitentti oli niin Niinistölle kuin Haavistollekin tasan saman pituinen.

Mielestäni tämä on hyvä esimerkki siitä, kuinka ihan tavallinen keskustelu voi muuttaa ihan tavallisen lauantaipäivän tilaisuudeksi oppia uutta ja ymmärtämään tätä maailmaa taas hivenen paremmin. Juuri tästä syystä rakastan jutella erilaisista taustoista tulevien ihmisten kanssa. Olipa ihmisellä sitten erilainen uskonnollinen, kulttuurillinen tai sosiaalinen tausta, on mielenkiintoista kuunnella, millaisena he näkevät maailman. Yleensä se avaa omia silmiä, on helpompi ymmärtää mielipide eroja. Ja mitä enemmän tutustuu erilaisiin ihmisiin, sitä vähemmän itselle muodostuu ennakkoluuloja ja voi murtaa jo niitä olemassa olevia.

On rikkaus tuntea eri taustoista tulevia ihmisiä, siksi kannattaa tutustua ihmisiin ilman ennakkoluuloja. Sanotaan että matkailu avartaa, mutta omaa mieltä voi myös avartaa ihan koti-Suomessa ilman lentämisestä aiheutuvia päästöjä. Jututtamalla turistia tai viereilemalla uskonnollisen yhteisön tapahtumassa voi oppia uutta ja avartaa omaa maailmankuvaa. 

Erilaisuus on rikkaus, siksi kaikkeen erilaisuuteen kannattaa tutustua syvemmin kuin lukemalla nettikeskusteluja.

 

Ladataan...
Pikkuapa

Tällä hetkellä olo on ollut jo reilun viikon hieman epätodellinen, mielettömän onnellinen ja kiitollinen. Nimittäin viime torstaina sain tiedon, että olen päässyt unelmieni opiskelupaikkaan ja valtsikan portit aukeavat minulle syksyllä. Kova työ palkittiin, ja nyt ajateltuna jokainen tunti lukemista, kolmen kuukauden somelakko ja kaikki se, mitä koulupaikan eteen tein, oli kaiken sen vaivan arvoista.

Vielä reilu vuosi sitten, minulla ei ollut hajuakaan siitä, mitä haluaisin lähteä opiskelemaan. Tiesin oikeastaan vain sen, ettei lukiossa mielessä ollut graafisen suunnittelijan ammatti ollutkaan minun juttuni. Tiesin myös haluavani yliopistoon lukemaan jotain, mutta halusin sen jonkun olevan sellaista, joka tuntuu täysin omalta. Ja sitten törmäsin politiikan ja viestinnän koulutusohjelmaan Helsingin yliopistossa, tiesin heti, että tuonne on päästävä. Niimpä viime syksystä lähtien olen haaveillut paikasta valtsikassa, ja nyt se on totta!

Ihanaa kuinka asiat järjestyivät, nyt tiedän Helsingin olevan minulle kotikaupunki vielä ainakin monen vuoden ajan sekä tiedän,  minne suuntaan tulevaisuus minua vie. Vielä en tosin tiedä, mikä minusta tulee isona, mutta eiköhän siihenkin löydy vastaus opiskelujen ohessa. 

En muista, olenko koskaan ollut näin onnellinen.

 

Ladataan...
Pikkuapa

Muutama päivä Hampurissa on nyt takana. Kaupunki yllätti positiivisesti, tai yllätti ja yllätti, sillä etukäteen en ollut tehnyt oikeastaan minkäänlaisia olettamuksia.

Vietettiin päivät aikalailla paikkoihin tutustuen, käveltiin ympäriinsä ja syötiin hyvin. Hampurissa arkkitehtuuri oli ihanaa ja kateltavaa riitti. Vanhat talot, jokivarsi ja keskustan monet kivat puistot oli mun mieleen.

Veljen kanssa reissatessa ei tullut pyörittyä oikeastaan ollenkaan kaupoissa, eikä siis mitään tullut shoppailtua. Oikeastaan hyvä niin, sillä tällä hetkellä en tarvitse mitään ja kauppoihin menemättä jättäminen vähentää huomattavasti heräteostoksien mahdollisuutta. Mutta shoppailijallekin Hampurista varmasti löytyisi kaikkea ihanaa, niin monen ihanan näköisen kaupan ohi tuli käveltyä.

Ruoka oli myös hyvää ja hieman halvempaa kuin Suomessa, ainakin kun söi hieman ydinkeskustan ulkopuolella. Döner -paikkojen falafelpitat oli taivaallisia!

Aktiviteetit meillä oli siis reissulla hyvin vähäisiä, lähinnä rentoiltiin ja tutustuttiin paikkoihin. Säät olis voinut olla hieman paremmat, toisaalta Hampurin värittömät talot näyttivät ihan kivoilta myös harmaassa maisemassa. Vettä ei kuitenkaan satanut kuin viimeisenä iltana, jollon päätettiin mennä söpöön oldschool leffateatteriin katsomaan hyvää elokuvaa. 

Muutaman päivän irtiotto oli siis kaikkea, mitä olettaa saatti. Rentoilua, uusiin paikkoihin tutustumista ja hyvää ruokaa. Oikein hyvä kesäloma siis!

 

Pages