9 elokuvaa – pikakatsaus Oscar-ehdokkaisiin
Tässä aivan Oscar-gaalan alla tahdon vielä jakaa nopean katsauksen parhaan elokuvan palkinnosta kisaaviin yhdeksään ehdokkaaseen. Monimuotoisesta joukosta löytyy lämminhenkisiä kasvukertomuksia, intensiivisiä rakkaustarinoita, poliittisia draamoja, sotakuvausta ja hervotonta mustaa komediaa.
1. Call Me By Your Name ★★★★★
Laiskoja kesäpäiviä kulttuuriperheen maaseutukartanolla, Italian paahtavan auringon alla, taustalla soi Sufjan Stevens ja italodisko. 80-luvulle sijoittuva elokuva kertoo teini-iän hapuiluista ja ensirakkaudesta niin totaalisen lempeästi ja lämmöllä, että katsojankin tunteet tulvivat leffan päättyessä.
2. Phantom Thread ★★★★
Paul Thomas Andersonin jännitysdraaman jokainen yksityiskohta on täydellinen, on kyse sitten saksien narskuvasta äänestä niiden leikatessa kangasta tai croissanttien asetelmasta aamiaispöydässä. Myös Daniel Day-Lewis on roolissaan upea. Hitchcockmaisilla hetkillä pelaava elokuva olisi kuitenkin mielestäni ansainnut kunnollisemman, dramaattisen loppuhuipennuksen.
3. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri ★★★★
Frances McDormandin esittämä, vääryyden ja tuskan kohdannut kovis ei kaihda äärimmäisiäkään keinoja hakiessaan oikeutta asialleen. Hulvaton musta draamakomedia esittelee joukon pikkukaupungin persoonia, rikkoo kliseitä ja osoittautuu täydellisen ennalta-arvaamattomaksi.
4. Lady Bird ★★★★
Greta Gerwigin käsikirjoittama ja ohjaama hyvänmielen kasvukuvaus toimeliaasta ja fiksusta, joskin äkkipikaisesta, lukiolaistytöstä on freesi ja hauska, suorastaan feministinen. Tarinan keskiössä vuorottelevat ystävyys, ihastumiset ja vaikea äitisuhde.
5. The Post ★★★★
Meryl Streepin ja Tom Hanksin tähdittämä Spielberg-elokuva on laadukas, joskin hyvin amerikkalainen draama lehdistönvapaudesta, journalistisesta työstä ja naisen asemasta. Aiheena on Pentagonin papereiden tapaus Nixonin aikakaudella, ja tarina soljuu kiinnostavasti. Vain koomisesti toteutetun, ”jatkoa seuraa” -tyylisen Watergate-viittauksen olisi voinut jättää pois.
6. Darkest Hour ★★★★
Hyvin tehdyssä, toisesta maailmansodasta kertovassa elokuvassa seurataan taistelutantereen sijaan ainoastaan poliittista näyttämöä ja Winston Churchillin nousua pääministeriksi.
7. The Shape of Water ★★★
Guillermo del Toron visuaalisessa fantasiaelokuvassa valtion laboratoriossa tutkitaan kylmän sodan aikaan outoa löydöstä. Päähenkilö, mykkä siivoojanainen on hyväntahtoisuudessaan ja leikkisyydessään kuin keski-ikäistynyt Amélie. Yksinäisten olentojen rakkaustarinassa henkilöhahmojen mustavalkoisuus ei juuri haittaa, koska kyse on niin vilpittömästi sadusta.
8. Get Out ★★★
Virkistävän erilainen kauhukomedia yhdistelee kauhugenren parodiaa, rotuaiheista satiiria ja kuolevaisuuden teemaa. Se tuo lopulta mieleen myös Netflixin Black Mirror -sarjan tulevaisuusdystopiat.
9. Dunkirk ★★★
Christopher Nolanin leffa uudistaa sotaelokuvien perinteistä konseptia. Kuvaus etenee vierekkäin kolmella eri tasolla sekä ajallisesti että paikallisesti – ilmassa, vedessä ja maalla. Ihmisen pienuus sodassa korostuu, kun päähenkilötkin jäävät sivuhenkilöiksi. Lopussa sorrutaan patrioottisen hehkuttelun puolelle.
Minä olisin myös mielelläni nähnyt The Florida Pojectin parhaan elokuvan ehdokkaana esimerkiksi mielestäni varsin keskivertojen The Postin tai Synkimmän hetken sijaan. Florida Project on ehdokkuuksia saaneista näkemistäni elokuvista ehdottomasti omia suosikkejani, Call Me by Your Namen ja Phamtom Threadin ohella.
Joo, moni hyvä ei pääse edes ehdokkaaksi, se on harmi. Ehdin katsoa kaikki leffat vain parhaan elokuvan kategoriasta, Florida Project vielä näkemättä, mutta suunnitelmissa. 🙂
Hyvä pikakatsaus! Urakoin eilen loppukirinä Phantom Threadin ja Lady Birdin, mutta The Post on vielä näkemättä. Call me by your namelle toivoisi kyllä palkintoja, ja The Florida Projectille olisi suonut enemmän ehdokkuuksia, mutta harvemminhan nämä ”oikein” tapaavat mennä.
Kiitos! 🙂 Multa on vielä Florida Project näkemättä. Ja niinpä, Oscareitahan ne vaan on.