Ilta kirjailijan kanssa: Juha Itkonen

juha-itkonen.JPG

Testasin eilen Meri Savosen järjestämää lukupiirikonseptia Kirjailijan kanssa. Tällä kertaa vierailevana kirjailijana oli Juha Itkonen, ja käsiteltävänä teoksena tämän uusin romaani, Ajo.

Istuimme arki-iltana teen ja keksien ääressä, kuluneen antiikkipöydän ympärillä, kirjallisuusjärjestö Nuoren Voiman Liiton tiloissa Fredalla. Itkonen kertoi yleisesti teoksistaan, niiden lähtökohdista ja luomisprosessista mutta myös kiinnostavia yksityiskohtia uusimmasta luomuksestaan. Esimerkiksi: Ajossa kuvatut pariskunnan muuttosuunnitelmat Australiaan tuntuivat minustakin jotenkin kovin tutulta, mutta tajusin sen vasta, kun Itkonen sanoi asian ääneen – idea on lainattu suoraan Richard Yatesin Revolutionary Roadista, jossa pariskunta suunnittelee muuttoa Pariisiin.

Lukupiiri aivan vieraiden ihmisten kanssa voi ujostuttaa helposti, mutta tunnelma oli tilanteeseen nähden harvinaisen rento. Oli mielenkiintoista tajuta, kuinka erilaisiin henkilöhahmoihin eri ihmiset samaistuvat ja kuinka eri asiat voivat henkilöhahmoissa ärsyttää.

Nyt Itkonen kertoi jo työstävänsä uutta romaania, kuulemma aivan liian nopeasti, joten sitä seuraava projekti ei ainakaan  ole kirjailijan mukaan romaani. Novellikokoelma tai uusi näytelmä, kenties? Teatterin puolella Itkonen sanoi tahtovansa kirjoittaa vielä kunnon komedian – siitäkin huolimatta, että draamaksi luokiteltava Hämeenlinna-näytelmäkin oli (ainakin omasta mielestäni) paikoittain hyvinkin hauska.

Kommentit (4)
 1. Mari Johanna
  27.2.2015, 19:22

  Itkonen on huippu. Romaanien henkilöhahmoista puhuttaessa en voi olla mainitsematta kirjaa Rakkaani, romaanihenkilö, jossa erilaiset lukijat kertovat koskettavista romaanihahmoista. Erityisen kiinnostavaa on, jos kirjassa on oma suosikkihahmo – miten joku muu sen kokee ja näkee.

  https://www.facebook.com/rakkaaniromaanihenkilo

  1. Oo, hauska idea tossa kirjassa!

   1. Mari Johanna
    1.3.2015, 16:25

    Eikö!

 2. Ihanalta kuulostaa tuollainen ilta.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *