Pika-arviot Oscar-ehdokkaista
Oscarit jaetaan ensi yönä. Viime kerran tapaan jaan vielä näin viime hetkellä omat pika-arvioni parhaan elokuvan palkinnosta kisaavista ehdokkaista. Oscar-ehdokkaaksi pääsyhän ei lähtökohtaisesti kerro elokuvan todellisista ansioista, mutta tänä vuonna taso tuntuu olevan erityisen matala. Lukuun ottamatta hienoja The Favouritea ja Romaa, jotka molemmat kisaavat 10 palkintokategoriassa, ovat muut elokuvat melko keskinkertaisia, mielestäni yksi rimanalituskin mukana.
JOS MINULTA KYSYTÄÄN (vaikka ei kukaan toki kysy), viime vuoden paras elokuva oli Pawel Pawlikowskin mustavalkoinen kylmän sodan rakkauselokuva Cold War, jonka näin syksyllä Tallinnan elokuvafestivaaleilla. Leffa kisaa näissä Oscareissa sentään parhaasta ohjauksesta, kuvauksesta ja vieraskielisen elokuvan palkinnosta. Vieraskielisten leffojen sarjassa kisaa myös sympaattinen Shoplifters, japanilaisen Hirokazu Kore-edan draamakomedia tavallisesta poikkeavasta perheestä, jolla on omat salaisuutensa.
1. The Favourite ★★★★
Kreikkalainen ohjaaja Yorgos Lanthimos ei petä. The Lobsterin ja Killing of The Sacred Deerin jälkeen vuorossa on trillerin sijaan feministinen komedia, tutun absurdilla huumorilla. Puitteet ovat juhlalliset: liikutaan 1600–1700-luvun vaihteessa kuningatar Annan hovissa. Emma Stone ja Rachel Weisz ovat juonittelevia hovineitoja, jotka kisaavat Olivia Colmanin esittämän epävarman kuningattaren suosiosta. Ilkeää huumoria viljelevä vaihtoehtopukudraama voi yllättää perinteisten pukudraamojen ystävät: tässä elokuvassa naisilta ei puutu voimaa eikä valtaa ja miehet jäävät täydellisesti sivurooliin – heitä ei tarvita edes niihin hempeämpiin hetkiin.
2. Roma ★★★★
Alfonso Cuarón kirjoittama ja ohjaama Netflix-elokuva kuvaa tasaisen rauhalliseen tahtiin kotiapulaisen (pääosassa Yalitza Aparicio) arkea Mexico Cityn Roma-kaupunginosassa 1970-luvulla. Venetsian elokuvafestivaalien pääpalkinnon voittanut elokuva yhdistää Meksikon yhteiskunnallisen myllerryksen kotiapulaisen henkilökohtaiseen elämään ja tämän palveleman perheen sisäiseen draamaan. Mielenkiintoista on, että ennen Netflixia Romaa jaeltiin lyhyen aikaa oikeissa teattereissa, jotta leffa sai kisata elokuva-alan palkinnoista.
3. Vice ★★★
Finanssikriisistä kertovan The Big Shortin tekijän Adam McKayn uusi elokuva kertoo George W. Bushin varapresidentistä Dick Cheneystä. Christian Bale teki hämmästyttävän muodonmuutoksen pääosaa varten, vaimona nähdään Amy Adams. Dokumenttityyliin tehtyä fiktiota todellisista tapahtumista väritetään räväkästi, vaikka vauhti ja huumori eivät ylläkään Big Shortin tasolle. Aihe on mielenkiintoinen ja kuvaa pelottavasti valtaa, jolla yksi ihminen voi muuttaa historian suuntaa ja vaikuttaa monien eri kansojen elämään.
4. BlacKkKlansman ★★★
Spike Leen groovaava leffa soljuu sujuvasti ja on vakavasta aiheesta huolimatta myös hauska. Suomalaisena huomio kiinnittyy väistämättä erityisen tarkasti yhteen sivuhenkilöistä: Jasper Pääkkösen esittämään Ku Klux Klanin rasistiin. Elokuvan lopussa lajityypin ja kerrontatyylin yhtäkkinen vaihtelu hämmentää ja rikkoo harmillisesti kokonaisuutta.
5. Green Book ★★★
Peter Farrellyn ohjaamassa draamakomediassa lähdetään road-tripille Amerikan etelävaltioihin. Mahershala Alin esittämä elitistinen pianisti palkkaa amerikanitalialaisen duunarin – roolissa Viggo Mortensen – autokuskiksi konserttikiertueelleen. Huumori on liian rakennettua eikä synny luonnostaan, ja rotuasioita ja ennakkoluuloja käsitellään ärsyttävän opettavaiseen tyyliin. Kokonaisuus olisi hallitumpi vähemmällä alleviivauksella ja katsojan aliarvioimisella. Hyväsydäminen elokuva sopii parhaiten joulunpyhiin, kun suurin jännitys syntyy siitä, ehtiikö autonkuljettaja ajoissa juhlapöydän ääreen.
6. Bohemian Rhapsody ★★
Queen-leffassa parasta on musiikki (yllätys) ja Freddie Mercuryn roolia tulkitseva Rami Malek. Kaikki muu onkin sitten mennyt aika pieleen. On käsittämätöntä, miksi näin mielenkiintoisen henkilön kuin Queenin nokkamiehen tarinan olemassa olevista elementeistä on tiristetty pois kaikki luonnollinen draama ja sen sijaan hengettömiä juonenkäänteitä luodaan aivan turhaan muuttamalla faktoja ja tapahtumien todellista järjestystä.
7. Black Panther ★★
Myönnän heti, että olen nihkeä toimintagenrelle, jonka alueelta katson ehkä pari elokuvaa vuodessa. Black Panther pärjäsi tämän epätoiminnallisen leffaihmisen silmissä siinä missä muutkin genrensä edustajat, suurena plussana tietenkin mustien edustus sekä vahvat naisroolit.
8. A Star Is Born ★
En ymmärrä Bradley Cooperin tekemän Lady Gaga -elokuvan suosiota. Kyseessä on kliseinen romanttinen draama, jonka dialogi on ikävystyttävää ja jossa nainen ei ainakaan ääneen kykene ilmaisemaan omia ajatuksiaan. Jostain syystä kuitenkin kaikki muut tuntuvat pitäneen elokuvasta paitsi Anna palaa Anna -blogin Anna, jonka arvion leffasta voisin suoraan itsekin allekirjoittaa.
Black Panther is simply amazing..love it
Visit our Website for the Best Services in Dubai
Best Repairing Company in Dubai
Mä en myöskään ymmärrä A star is bornin suosiota, kirjoittelin siitä omaan blogiini. Ymmärrän kyllä että se on joistain ihan hyvä ja viihdyttävä, mutta taiteellisesti siinä ei ole mitään uutta tai merkittävää tai erilaista, kliseitä täynnä.
No niinpä! 🙂 Ei voi ymmärtää…