Poltto – intensiivinen Lähi-Idän mysteeri

DSC_4445.jpgDSC_4467.jpg

Libanonilaissyntyisen Wajdi Mouawadin näytelmä Poltto on Suomessa aiemmin esitetty Kansallisteatterissa noin seitsemän vuotta sitten. Nyt sen tuo lavalle sympaattinen pikkuteatteri Kurvista, Katri Valan puiston väestönsuojassa vapaaehtoisvoimin toimiva Teatteri Kultsa.

Kun kaksoissisarusten Jeanne’in ja Simonin yksinhuoltajaäiti Nawal kuolee, jäljelle jää vain testamentti, kaksi kirjettä ja mysteeri, joka vaatii ratkaisua. Kaksoset saavat vähitellen tietää järkyttäviä asioita äitinsä menneisyydestä tämän sodan repimässä kotimaassa Lähi-Idässä. 

Polton tarina oli minulle entuudestaan tuttu Denis Villeneuven ohjaamasta elokuvasta, joka näytettiin Rakkautta & Anarkiaa -festareilla 2011 alkuperäisnimellä Incendies. Maalauksellisessa elokuvassa kuvauksella ja (Radioheadin) musiikilla on suuri rooli; niinpä oli mielenkiintoista nähdä täsmälleen sama tarina Kultsassa täysin riisuttuna, ilman lavasteita, ilman mitään ylimääräistä. Lavalla ovat vain näyttelijät ja heidän äänensä.

Yllättäen näytelmän askeettisuus ei lainkaan vähennä tarinan nostattamia tunteita. Vahva käsikirjoitus toimii aivan omillaan, taitavien näyttelijöiden välittämänä. Arkisen vuoropuhelun lomassa vuorottelevat runolliset, henkevät monologit. Tapahtumat todella heräävät eloon, järkyttävät ja liikuttavat.

Poltto Teatteri Kultsassa, Käenkuja 6-8, maalis-huhtikuun ajan, ks. näytöspäivät

DSC_4440.jpg

Kuvat: Timo Seppälä / Teatteri Kultsa

Kommentit (2)
  1. Linnea / kujerruksia
    16.3.2016, 20:33

    Kuulostaapa hyvältä! Itse viehätyin Kultsasta syksyllä, todella lämminhenkinen paikka. Poltto ei ole minulle tuttu missään muodossa, mutta tarina kuulostaa kutkuttavalta. Ilahduttavaa myös kuulla riisutusta toteutuksesta, ne ovat usein niitä vaikeimpia kun rekvisiittaan ei voi turvautua mutta toisaalta onnistuessaan todella palkitsevia.

    1. Vaikka tarina on tosi väkevä, en olisi ikinä arvannut, että se toimii noin hyvin noin pelkistettynä versiona.

      Mullekin Kultsa oli uusi tuttavuus, täytyy mennä uudelleenkin 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *