Kokkailu ei ole vakavaa

Minun ruuanlaitto filosofiani on ”helppoa ja hauskaa”.

Ruuanlaitto ei saisi olla vakava asia. Joskus onnistuu ja toisinaan sitten taas ei, eikä sekään haittaa. Ohjeita lukiessa valitsen aina ne helpoimmat reseptit, kikkailut jätän suosiolla muille. Useimmiten myös oikaisen aika reilullakin kädellä, mielestäni perusruuan laitossa ohjeet ovat ihan vain suuntaa-antavia. Minä melkein meditoin pilkkoessani kasviksia, kuoriessa ja viipaloidessa. Keskityn enkä oikeastaan ajattele mitään, teen vain. Minä tavallaan rentoudun kokatessa, varsinkin silloin kun ei tarvii nälkäisenä tehdä. Silloin ehtii ajatella valmistelua ja suunnitella. Rakastan suunnittelua. Haaveilu on elämän käynnissä pitävä voima. Ja ruuanlaitostakin voi haaveilla. Tiesin jääkaapissa odottelevan noin puolitoista kiloa punajuuria ja siitä se ajatus sitten lähti. Punajuurikeittoa ja -piirakkaa olisi nyt saatava. 

Punajuuripiirakassa (ohje täällä) kaapista ei löytynyt grahamjauhoja, korvasin ne kaurahiutaleilla. Sinihomejuusto vaihtui fetaan, kun sitä sattui paketti olemaan. Kermaviilit jätin suosiolla pois, lorautin kermaa ja maitoa tilalle. Ja tulikin oikein maukas piirakka, vähän ehkä kuivahko pohja, mutta vallan mainiosti syötävä. Ei se ole niin tarkkaa kuitenkaan, kun tietää joitain perusasioita. Kokkailussa saa kokeilla! Käytänkin useasti termiä kokeileva keittiö, yritän ja testaan, etsin aina sitä parhainta tapaa tehdä, jota en sitten kuitenkaan muista laittaa minnekään ylös. On niitä epäonnistumisiakin tullut matkan varralle, mutta se kuka vanhoja muistelee, sitä tikulla silmään…

piirakka.jpeg

Punajuurikeitto syntyi helpoimman kautta. Punajuuret kattilaan, vettä päälle, kasvisfondia makua antamaan. Yksi sipuli viipaloituna ja sitten annetaan muhia hitaasti. Kermat meni jo aiemmin siihen piirakkaan, joten taas kaappien kaiveluun. Löytyi purkki kookoskermaa, se keiton jatkoksi ja kaikki kuohkeaksi soseeksi. Noh, hyvinhän se keitto nyt sitten kookokselle maistui, mutta kookos onkin todella hyvää ja minun suun myötäistä. 

punajuuret.jpg

Mutta voi luoja, mitkä värit!

Suhteet Ruoka ja juoma Oma elämä

Joulun fiilistelyä

Joulun odotuksen ihanuus.

Mistä joulu syntyy? Minulle vastaus on selvä. Punaisesta väristä, rauhallisesta tunnelmasta, kynttilöistä, glögistä. Ja vähän viinistä. 🙂 En kuuntele joululauluja, en osta lahjoja, en paketoi niitä, en lähetä joulukortteja, en juurikaan koristele kotia. 

Olen ensimmäisinä aikuisiän jouluina tehnyt omat laatikot, piparit alusta loppuun saakka itse, askarrellut ne joulukortitkin ja siivonnut kaapit. Koristellut kuusen ja vaihtanut jouluverhot. Eikä se tunnelma tule väkisin tekemällä. Miksi panostaa hurjasti yhden päivän eteen, kun voi nauttia rauhaisasta olosta koko kuukauden ajan. Hipsutella läpi kylmän ja sateisen joulukuun poltellen kynttilöitä, tehden vähän vähemmän, laskeutua pikkuhiljaa jouluun. Vähemmälläkin vaivalla saa saman fiiliksen aikaiseksi. Sydämeeni joulun teen.

parempi.jpeg

Tänä vuonna, toisena jouluna yhteisessä kodissa, aloittelen pikkuhiljaa meidän näköisen joulun ja jouluperinteiden luomista. Haluan syödä hyvin, juoda hyvin, mutta en välttämättä varsinaisesti mitään jouluista. Paitsi sitä glögiä. Meillä ei myöskään osteta lahjoja, ei niinkään eettisistä periaatteista vaan ihan siitä syystä että molemmilla on jo kaikenlaista. Rakastaan voi muistaa muutenkin kuin lahjomalla. Ja lahjojen ostaminen on itseasiassa kamalaa. Kiertää nyt hikisenä ostoskeskuksia, miettiä jotain osuvaa (koska lahjan on oltava kuitenkin hyvä lahja, ei vain ostamisen ilosta ostettu), no thanks. En myöskään odota lahjoja muilta. Ostan itse itselleni mitä haluan ja tarvitsen. Viime vuonna se oli rannekello ja tänä vuonna Uhanan korvakorut ja Humbugin hiuspannan.

Ruokaa kyllä suunnittelen, se nyt on aina mielessä. Aion tehdä riisipiirakoita (ohje täällä) ja ehkä piparimudcaken (ohje täällä), sekä vaaleaa glögiä.

Vaalea glögi

1 plo valkoviiniä 

5 dl omenamehua

10 kokonaista mausteneilikkaa

2 kpl kanelitankoa

puolikkaan sitruunan mehu

sokeria oman maun mukaan

 

Pane mehu ja mausteet kattilaan. Keitä hiljalleen noin kymmenen minuuttia.

Lisää seokseen viini ja sokeri ja kuumenna höyryäväksi.

 

Glögitarvikkeet ohjeen kera sellofaaniin pakattuna on myös kiva lahjavinkki! 

 

 

Suhteet Sisustus Oma elämä Syvällistä