Hyvää Joulua!

 

SAM_2354.jpg

 

Päätin heti alusta alkaen, etten lähde takaisin Suomeen jouluksi tai joululoman ajaksi. Alkushokista toivuttuaan äitini kuitenkin innostui ajatuksesta ”Espanjan joulusta”, ja ennen kuin huomasinkaan, suurin osa perheestäni oli jo varaamassa lentojaan tänne. Mitä ajatuksia joulun viettäminen toisessa maassa minussa herättää? 

Millainen perinteinen jouluaattoni on ja miten tämän vuotinen eroaa siitä?

Perinteisesti vietetään joulua yleensä meillä kotona perheeni ja äitini veljien kanssa. Aattona syödään, ja myöhemmin illalla nautitaan juustojen ja viinin äärellä lautapeleistä ja yhdessäolosta. Jouluaattona mulla ei muita perinteitä juuri olekaan. Yleensä käyn aattoaamuna juoksulenkillä rauhoittumassa ennen kun koko päivä täyttyy touhusta, kokkailusta, pöydän kattamisesta ja viime hetken valmisteluista. Koska meillä ei tällä hetkellä aattopäivänä yleensä ole lapsia viettämässä joulua, ei edes joulupukki saavu paikalle. Jouluaatto onkin ennemmin yhdessäoloa ja rauhoittumista. Joulupäivänä sitten syödään toisen kerran korean pöydän ääressä, ollaan ja rentoudutaan. Aattoruokailun jälkeen ei tarvitse enää höntyillä. 

Tänä jouluna en vielä osaa sanoa mitä odottaa. Vaikka saankin perheeni ja poikaystäväni tänne jouluksi, tulee joulu olemaan silti hyvin erilainen. Perinteisestä jouluaaton lenkistä aion kuitenkin pitää kiinni, mutta muita suunnitelmia meillä ei juurikaan ole. Sekä jouluaatoksi että joulupäiväksi olen varannut meille ravintolasta pöydän sillä luin, etteivät täällä ravintolat ole jouluaattona, eivätkä varsinkaan joulupäivänä auki. Joulupäivät kuluvatkin melko varmasti jonkun verran kaupunkia kierrellen ja sen joulutunnelmaa ihastellen, sekä hotellihuoneessa rentoutuen. Hotellissamme on jopa sauna, joten ehkä suuntaamme jossain vaiheessa myös joulusaunaan. 

Onko joulufiilistä ollut vaikea saada?

Marraskuun lopussa ei tuntunut vielä yhtään siltä, että joulu olisi tulossa. Yleensä marraskuussa sytytellään kynttilöitä, suunnitellaan pikkujouluja ja nautitaan kutkuttavasta joulunodotuksen tunteesta. Sain Suomesta jopa kaksi veikkauksen kalenteria, ja pidettiin kavereiden kanssa pikkujoulut suomailisine herkkuineen ja secret santoineen. Joulufiilistä on kuitenkin yllättävän vaikea saada ilman pimeitä,  räntäisiä iltoja ja kynttilän valoa. Täällä kun sää muistuttaa tällä hetkellä leutoa Suomen kesää.

Ensimmäisen kerran pääsin joulutunnelmaan vasta Barcelonan reissumme jälkeen. Barcelonassa alkoi olla jo enenevissä määrin jouluvaloja ja muitakin kortisteita. Barcelonaan ja jopa Valenciaan asti joulutunnelmaa toivat myös ystäväni Suomesta. Glögin, pipareiden ja muun jouluisen lisäksi he toivat myös palan sitä joulun odotusta johon olen tottunut, jotain tuttua ja turvallista. Olen täällä vasta tajunnut, että yhdistän joulun ja joulutunnelman melko vahvasti ajatukseen kodista.

Joulutunnelmaa on kuitenkin jonkun verran matkan jälkeen horjuttanut jatkuva tenttistressi ja kirjastossa aamusta iltaan istuminen. Viimeisen tenttini jälkeen näin kuitenkin viimeistä kertaa kavereitani, sanoin jopa yhdet hyvästit. Pakkasin tavarani ja muutin hotelliin. Koska olen tottunut jouluisin vaihtamaan maisemaa, saapui lopullinen joulurauha ja joulun tunnelma vasta täällä. Nyt olen kaksi päivää rentounut, syönyt hyvää ruokaa ja tehnyt juuri sitä mitä huvittaa, enkä malta odottaa mitä joulu tuo vielä tullessaan. 

Mitä suomalaisia jouluperinteitä ikävöin?

Ikävöin eniten joulun laittamista. Olen kolme vuotta tottunut laittamaan joulua kahdessa kodissa; kaivamaan joulukoristeet häkkivarastosta ja vaatekomerosta, pitämään kavereiden kanssa oman ”mini”jouluaaton, sekä vähintään kahdet pikkujoulut ja koristellut pienen ja hieman isommankin joulukuusen. Tänä vuonna jouluvalmisteluihini on sisältynyt kuitenkin ainoastaan joululahjojen paketointi. Kaiken lisäksi lahjani ovat lähinnä lahjakortteja tai muita ”elämyksiä”, joten kaikki pakettinikin ovat lähinnä kirjekuoria. Ikävöinkin eniten pikkujouluja kavereiden kanssa, jouluaaton jälkiruuan suunnittelua ja kuusen koristelua aatonaattona. Olen kuitenkin ikionnellinen, että pystyn viettämään jouluni jopa täällä läheisteni seurassa ❤

 

Hyvää joulua!

 

Ps. Terveisiä Tepalle❤

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *