Vaihto aakkosina 2/2

SAM_0557.jpg

thumb_SAM_0551_1024.jpg

 

Kuten aiemmin lupailin, jatketaan tällä kertaa L-kirjaimesta. Jos et ole vielä lukenut tarinoita kirjainten A-K takaa, käy lukemassa ne edellisestä tekstistä!

 

L LENTOPALLO

Ennen kuin sateet sekä ikävät syksyiset ja talviset säät iskivät Valenciaan, kävimme pelaamassa rannalla lentopalloa lähes joka päivä. Valenciassa asuvilla paikallisilla ja ulkomaalaisilla oli noin 80 hengen whatsapp ryhmä, jossa aina kyseltiin olisiko muillakin pelifiilistä. Itse en halunnut ryhmään, mutta eräs kaverimme liittyi siihen, joten tiesimme aina missä ja milloin pelailtiin. Lentopallo on mielestäni aina ollut hauskaa, mutta auringonlaskun aikaan 20 asteen lämpötilassa siinä oli jopa jotakin taianomaista. 

 

M MALVA-ROSA

Valencian ranta on noin 3,5 kilometriä pitkä, ja lentopallokenttien lisäksi rannan vieressä on paljon ravintoloita ja siellä on aina elämää. Malva-rosa on rannan (tai ainakin sen osan) nimi ja paikka, jossa vietin varsinkin aluksi paljon aikaa kun säät olivat lämpimimpiä. Kaverini kävivät rannan alueella myös surffaamassa, mutta olin valitettavasti itse juuri silloin kipeänä. Kun jonakin päivänä palaan Valenciaan, aion koittaa siis sitäkin! 

 

N NIUKKUUS

Tämä kirjain oli yksi vaikeimmista, mutta tällä niukkuudella tarkoitan sitä oivallusta, kuinka vähällä tavaramäärällä sitä oikeastaan pärjää. Matkalaukkuun kun ei mahtunut enempää kuin 23 kilon edestä tavaraa, oli varsinkin vaatteita karsittava lähtiessä isolla kädellä. Vaikka vaatteiden vähäinen määrä aluksi ehkä jopa pelotti, on se oikeastaan vähentänyt stressiä vaatetuksen suhteen. Ei tarvitse minuuttia kauempaa miettiä mitä laittaa aamulla päälle, kun vaihtoehtoja on puolet vähemmän kuin Suomessa. Muutakaan tavaraa ei turhan paljon ole mukaan mahtunut, ja tällä hetkellä laukut ovat niin äärirajoilla, että Lyonista tai Lontoosta on turha kuvitellakaan ostavansa mitään.

 

O ONNELLISUUS

Miltä sinusta tuntuisi, jos sinulla olisi päivittäin ”oikeita hommia” noin 4 tuntia, jatkuva auringonpaiste, sopivan suunnittelematon arki sekä iltaisin yhteinen illallinen kavereiden kanssa? Tällaista arkeni pääsääntöisesti raskaampia kouluviikkoja lukuun ottamatta oli. Annoin itselleni aikaa rentoutua ja levätä silloin kun sitä kaipasin, enkä turhaan murehtinut muiden mielipiteitä. Priorisoin ne asiat, jotka tekivät minut onnelliseksi, enkä yrittänyt mahduttaa kaikkea arkeeni stressin välttämiseksi. Lisäksi sain rastitettua muutaman kohdan ajatuksen tasolla tekemästäni bucket lististä, kuten oikeassa futispelissä käymisen ja tämän blogin kirjoittamisen (tämä on muuten jo 23. teksti, aika hullua!). 

 

P PYÖRÄILY

Koska Valencia on lähes kokonaan täysin tasaista maata, tuli viimeisten kuukausien aikana pyöräiltyä enemmän kuin koskaan ennen. Tietysti jo hyvät säät ja tasainen maasto mahdollistivat sen, mutta Espanjassa rakastin sitä, miten paljon hyötyliikuntaa siellä tuli harrastettua. Valenciassa viettämänäni aikana olen keskimäärin kävellyt lähes 9 kilometriä päivässä (vertailun vuoksi samaan aikaan viime vuonna keskiarvo oli noin 5,5 km). Lisäksi päivittäin tuli pyöräiltyä kilometristä muutamaan. Sanotaan, että Valenciassa elävät yhdet Euroopan terveimmistä ihmisistä, enkä ihmettele! Paikalliset viettävät paljon aikaa ulkona, ja vaikka päivän aikana ei tulisi muuta tehtyä, kuin siirryttyä kodista koululle ja takaisin, tulee ulkona oltua väkisinkin lähes tunti. 

 

Q QUÉ TAL

[vapaasti suomennettuna mitä kuuluu] Qué tal kuvaa jälleen kerran sitä, miten espanjan kielestä tuli osa arkipäivää. Tätä lausahdusta kuului siellä ja täällä koko ajan, ja vaikka en tähän lausahdukseen oppinut koskaan luonnollisesti reagoimakaan, on sen kaiku silti mukava korvissani. 

 

R ROADTRIP 

Lähdimme kavereideni kanssa lokakuussa melko ex tempore autolla Torreviejaan ihastelemaan vaaleanpunaista järveä. Tästä reissusta tuli ehdottomasti yksi koko vaihdon parhaista. Tarkoitus oli tehdä vielä toinenkin, mutta niin vain iskivät tammikuu ja helmikuu, eikä aika enää riittänyt uuden reissun järjestämiseen. Lue lisää road tripistä täältä: https://www.lily.fi/blogit/pilvilinnoissa/tien-paalla

 

S SIESTA

Ah ihana siesta! Espanjassahan siestaa vietetään normaalisti kahden ja viiden välillä, mutta itse vietin niin sanottua omaa siestaani koulun päättymisen ja illallisen välissä. Viiden ja kahdeksan väli oli joka päivä omaa aikaa, jota oppi koko ajan ihmisten ympäröimänä ja jatkuvasti toista kieltä käyttävänä uudella tavalla arvostamaan. Välillä kulutin siestani katsoen sarjoja, välillä vedin hetken sikeitä; joskus käytin ajan hyväksi ja soittelin Suomeen. Siestan pitäminen ja hetken itselleen ja omille ajatuksilleen ottaminen toi kuitenkin kummallisen paljon energiaa päivään. Niinä päivinä, kun esimerkiksi harjoituksia tai tenttejä oli tiuhemmin ja siestankin aika oli käytettävä opiskeluun, saattoi jopa seuraavana päivänä tuntua väsyneemmältä. 

 

T TANTO MONTA

Tanto Monta on pieni ravintola Valenciassa lähellä yliopistoaluetta. Ravintola on auki iltaisin noin 17-23 ja siellä tarjoillaan pieniä tapaksia, jotka ovat todella hyvän makuisia. Istuttiin Tanto Montassa molempien espanjan tenttien jälkeen, ennen yhden kaverini lähtöä ja esimerkiksi joululomalla. Paikka on joskus niin täynnä, että pöytää joutuu hetken odottamaan, mutta kun pöydän saa, ei pois ole kiirettä. 

 

U UPV

Opiskelin Valenciassa Universitat Politècnica de Valènciassa eli UPV:ssa. UPV:n kampus oli hienompi kuin odotin, ja ehdottomasti isompi. Luulin ennen, että oman yliopistoni kahdeksan rakennuksen kampus on iso, mutta kun UPV:lla saman verran rakennuksia kuului pelkästään jo oman opintosuuntani kokonaisuuteen, muuttui käsitykseni isosta. UPV:lla parasta olivat monipuoliset liikuntamahdollisuudet, vakkarikahvila ja salaattibaari sekä kirjakauppa, josta ostin parhaan espanjan opiskeluun tehdyn kirjan ikinä. Vaikka kaikki muistoni eivät UPV:hen liittyen luonnollisestikaan ole positiivisia, on ehkä aika alkanut kultaamaan niitä jo vähän. 

 

V VALENCIA

Melko itsestään selvä valinta, sillä myös kaupungista tuli melko rakas 5 kuukauden aikana. Noin kuukauden jälkeen rupesi tajuamaan mihin suuntaan pitää mistäkin kulmasta kääntyä, millä metrolla pääsee keskustaan, missä suunnassa ovat yliopisto, ranta ja tärkeimmät paikat. Kun myös keskustan alue alkoi tulla pikkuisen tutummaksi, tajusin sen, että tuntemustani tästä kaupungista ei kukaan voi koskaan ottaa multa pois. Marraskuun Ranskan matkani jälkeen tajusin myös sen, että Valenciasta oli tullut ihan oikea kotini, sillä lentokoneesta päästyäni en pystynyt ajattelemaan muuta kuin oman huoneen sänkyä. Valencia on elämäni kolmas kotikaupunki, ja tulee aina pysymään minulle tärkeänä paikkana. 

 

V VÄLIVUOSI 

Koska en keksinyt mitään w:lle paitsi ’wc’ niin päätin tehdä kaksi V:tä, eikö se oo melkein sama asia? Tämä puolen vuoden jakso aloitti vuoden mittaisen yliopisto-välivuoden, joka jatkuu töiden tekemisellä kahden viikon päästä. Tämä puoli vuotta osui juuri oikeaan aikaan, sillä ajatus tästä vuoden päästä valmistumisesta hirvitti vähän. Vaihdon aikana opin jonkin verran uutta, ja se tauotti sopivasti lukion ensimmäisenä vuonna alkanutta lähes lomatonta opiskelu ja työ -putkea. 

 

X XATIVA

Xativa (josta tämän tekstin kuvat muuten ovat) on pieni kylä Valencian läheisyydessä. Xativassa sijaitsee linnoitus, jota katsomaan tein ensimmäisen reissuni. Lähdin Xativaan ensimmäisen viikon lauantaina Valencian rautatieasemalta, jossa jouduin auttavalla espanjan kielellä kysymään ainakin kaksi kertaa sitä mistä ja mihin aikaan se juna nyt lähti. Kun pääsin Xativaan puolen päivän aikaan, siellä oli paahtavan kuuma, eikä pilvistä ollut tietoakaan. Kun siis olin kiivennyt ihastelemaan linnaa vuoren päälle, en itse linnaa jaksanut enää turhan paljon ihastella. Paikka oli kyllä hieno, mutta ehkä parempi olisi käydä siellä talvella. 

 

Y YSTÄVÄT

Espanjan kielen lisäksi konkreettisimpana asiana vaihdosta jää käteen uudet ystävät. Ennen vaihtoa minulla ei juuri ollut odotuksia sen suhteen, millaisia ihmisiä tulisin tapaamaan. Vitsailin siitä, että ainakin seuranani ovat Lady ja kaksi kissaa, jos en ystäviä löydä. Loppujen lopuksi onni osuikin kohdalle melko hyvin: tapasin 6 sellaista ihmistä, joiden takia Valencia-aikani oli niin hyvä. Tutustuin useampiinkin ihmisiin, mutta nämä 6 ovat ne, joita en halua elämän hullunmyllyssä unohtaa tai jättää osaksi vain Espanja -aikaani. 

 

ZUMBA

Ajattelin ennen vaihtoon lähtöä, että liikkuminen/urheileminen saattaa tuottaa hankaluuksia tai että mahdollisuuksia on vähemmän. Amerikkalainen ystäväni tutustutti minut kuitenkin heti alussa koulun liikuntakeskuksen ryhmäliikuntatarjontaan, ja käytiinkin koko porukalla muutama kerta zumbassa, ja sen jälkeen crossfitissä. Zumbatunnit olivat hauskoja, ja tunneilla tanssittiin koreografioita samoihin biiseihin, joiden tahtiin heilutettiin lannetta myöhemmin illalla. Voitte siis varmasti kuvitella sen tunteen, kun yökerhossa pamahti soimaan biisi, johon olimme kaikki harjoitelleet samat askeleet ja liikkeet. Zumbasta tuli myös aina superhyvä fiilis (jopa ensimmäisen matlab -tentin jälkeen), ja tanssiminen oli hauskaa. 

 

Koska espanjan kielessä ei Å, Ä ja Ö kirjaimia ole edes olemassa, aion suvereenisti ohittaa ne ja ilmoittaa, että 26 kohtaa saavat riittää. Koitan sukeltaa sunnuntaina vielä syvemmälle tunnemyrskyni syövereihin, palataan siis silloin asiaan! 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *