Kermainen lohikeitto ja sämpylät
Slurps, mitä herkkuruokaa tulikaan viime sunnuntaina tehtyä! Ensimmäinen onnistunut lohikeitto ja tuoreet sämpylät. Siinä lohisopan laskeutuessa ja kesäkukkien istutusta suunnitellessa päätin raapustaa ohjeen ylös tulevia viikonloppuja varten. Uskon nimittäin, että lohikeitto vakiinnutti paikkansa meidän ruokapöytään. En edes tiedän miksi en ole tehnyt sitä aikaisemmin. Tai no tiedän kyllä. Olen minä nimittäin kerran yrittänyt tehdä sitä pakastelohesta, mutta se oli niin pahaa ettei kelvannut edes kissalle… Sämpylät ovat niitä kuuluisia ”Kurosen sämpylöitä”, joiden ohjeen löydät täältä. Tein sämpylätaikinan ensin ja kohotusvaiheessa laitoin keiton alulle. Kun keitto on ”viisvaillevalmis” niin pyörittelin sämpylät ja heitin uuniin n. vartiksi. Keitto saa vetäytyä vähän ja sämpylöiden paistuminen vei juuri sopivan verran aikaa.
Kermainen lohikeitto
- 1,5l vettä
- sipuli
- 4 porkkanaa
- 8 perunaa
- kalaliemikuutio
- 800g lohta
- suolaa
- 4 laakerinlehteä
- maustepippuria
- ruohosipulia
- voita
- 2dl 22% ruokakermaa (esim Lempi)
1. laita vesi kiehumaan kalaliemikuution kanssa. Pilko sipuli ja porkkanat ja laita joukkoon kiehumaan. Lisää maustepippureita ja laakerinlehtiä. Anna kiehua 10min
2. Pilko perunat reilulla kädellä ja lisää joukkoon. Leikkaa lohi kuutioiksi. Anna kiehua vielä niin kauan, että perunat ovat kypsiä. Lisää lohenpalat, voi ja kerma joukkoon. Mausta suolalla. Leikkaa päälle ruohosipulia. Anna kiehua hiljaisella lämmöllä, kunnes lohi on kypsynyt (muutama minuutti).
3. Tarjoile vastaleivottujen sämpylöiden ja kylmän maidon kera. 🙂