10x tekemistä lokakuuhun ja vähän marraskuuhunkin


1. Lähde sienimetsälle.
Onnekkaat löytävät koreihinsa täällä etelässä vielä kanttarelleja ja suppilovahveroita. Hyviä paikkoja sienien etsintään ovat vanhat sammalmättäiset metsät. Mitä enemmän metsässä on eri puulajeja, sitä monimuotoisempi on yleensä myös sienisato. Kanttarellipaikat kannattaa merkitä hyvin muistiin, sillä ne kasvavat vuosi toisensa jälkeen samalla paikalla, mikäli kasvuympäristöä ei olla menty kopeloimaan. Sienistä voi kokata vaikka mitä. Itse olen kokeilevampi suppisten kanssa, mutta harvat ja valitut kanttarellit valmistan mielummin luottoreseptillä.

2. Lähde turistiksi kotikaupunkiin. Käyskentele kaduilla, lounasta tai kahvittele, vieraile kivijalkakaupoissa ja tutkaile arkkitehtuuria. Jos tekisin retken entiseen kotikaupunkiini Turkuun, siihen sisältyisi sopivasti kulttuuria museokäynnillä, herkkuja kauppahallista, kirppistelyä ja hartaasti valittu ravintola tai kahvila. Aurajoen rannalla on myös paljon nähtävää, joten kävisin tekemässä kävelykierroksen siellä.

3. Sovi lenkkitreffit. Kavereiden näkeminen ja kuulumisten vaihtaminen on aina kivaa. Olo on varsin aikaansaava silloin, kun treffataan lenkkeilyn merkeissä. Pieni sade ja tuulikaan ei haittaa yhtään niin paljon ystävän seurassa, kuin jos yrittäisi selvitä lenkistä pelkän äänikirjan kanssa. Teen säännöllisesti lenkkejä kaverini kanssa ja yhdistämme siihen yleensä loppuun pienen pulahduksen kylmässä lammessa. Vaikka siinä vaiheessa, kun vaatteita kiskotaan päältä koleassa aamussa, homma ei houkuttele, tulee uinnin jälkeen aina hyvä olo.

4. Opettele neulomaan jotakin. Netti on täynnä hyviä opetusvideoita ja kirjastosta voi käydä lainaamassa käsityölehtiä. Itsekin aloitin reilu vuosi sitten vain kokeilemaan kirjovillasukkia ja siitä homma levisi siihen, että nyt minulla on kaapissa iso pino norjalaisia villapaitoja. Jos villapaita kuulostaa liian työläältä ja aikaa vievältä, voi aloittaa lapasilla tai villasukilla. Ne valmistuvat hitaamallakin neulojalla viikon aikana. Somessa järjestetään monen vaikuttajan tai yrityksen taholta myös pieniä yhteisneulontoja, jossa käydään kohta kohdalta ohjeita läpi. Esimerkiksi @rakkaudellahenna on järjestänyt lapasten yhteisneulonnan ja ohje löytyy edelleen hänen Instagramistaan. Lankamaailmalla on hieno ohje metsäaiheisiin villasukkiin Facebookissa.

5. Säilö herkkuja talteen. Lokakuu on oivallinen aika kääntää katse kohti tulevaa joulua ja läheisten lahjomista. Kuivata sieniretkeltä löytyneitä suppilovahveroita, pakasta herkkutatteja kuutioina uunipellillä tai kuivaa ohuet omenaviipaleet ja pakkaa pussiin. Marja-aronia marmeladi sopii täydellisesti juustojen kanssa ja sitä notkuvat nyt ainakin meidän kotiseudulla kaikkien aidat ihan mustanaan. Karpaloitakin onnekkaat löytävät vielä soilta ja nyt muutaman pakkasyön jälkeen ne ovat muuttuneet kirpeän makeiksi.

6. Järjestä lapsille mysteeriseikkailu. Lokakuuhun sopii hyvin teemaksi kummitusjahti tai muu pienellä jännityksellä maustettu aarteenetsintä. Oma klassikkoni on kadonneiden kummitusten arvoitus, jossa pitää löytää pieniä kummituksia pihapiiristä viheiden avulla ja selvittää mitä ”kauheaa” kummitukset ovat pelästyneet. Kiva lisä mysteeriin on se, että seikkailun voi levittää naapuruston pihoille, jos se sopii kaikille. Yleensä etsintäpartio koostuukin naapurikavereista.

7. Käy markkinoilla. Syksy on loistavaa markkina-aikaa ja sieltä saa ostettua lähituottajien tuotteita edullisesti. Markkinat tuntuvat lisäksi koronavuoden jälkeen suorastaan ulkomaanmatkalta. Ilmoitukset lähestyvistä markkinoista löytyvät yleensä helpoiten yritysten Facebook tai Instagram-sivuilta.

8. Kaiverra kurpitsa. Virnistelevät kurpitsat etupihan kuistilla sopivat lokakuuhun, kuin nenä päähän. Kurpitsan sisältä kaiverretusta hedelmälihasta voi tehdä keittoja, leivoksia ja siemenet voi kuivattaa ja käyttää jogurtin päällä.

9. Vietä halloweenteemainen leffailta. Perheversio: nakkimuumiot, harry potter, teemaan sopivat herkut, iso pesä sohvalle, tunnelmavalot, laita överiksi kerrankin. Vaihtoehtona K18 versio: takkaan tuli, herkut esiin, klassikko kauhuelokuva pyörimään ja kainaloon. Stephen Kingin kirjoista tehdyt elokuvat eivät petä koskaan. Oletko jo katsonut jonkin näistä? Hohto, Tohtori uni, Se, Piina tai Uinu uinu lemmikkini. Jännitystä löytyy myös Netflixin uudesta minisarjasta Midnight mass.

10. Kokeile kylmäuintia. Nyt on juuri sopiva aika lähteä harjoittelemaan talven avantouintikautta varten. Itse olen hurahtanut kylmäuintiin ihan todella ja haluaisin käydä uimassa monta kertaa viikossa. Kotipaikkakunnallani ja sen lähistöllä on kolme hyvää paikkaa harrastaa kylmäuintia ja Turussa Villa Järvelässä se on ihanaa hemmottelua arjen keskellä. Järvelässä on tarjolla monta erilaista saunaa, kunnolliset portaat kylmäuintia varten ja kolme lämmintä ulkoallasta, jossa on varsin kiva loikoilla eteenkin kylmänä ja sateisena iltana.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *