Marja-aronia marmeladi
Meidän pensaat notkuvat marja-aroniaa niin, että pelkään oksien katkeavan. Kirjoitin jo aikaisemminkin täällä siitä, että taidettiin leikata pensasaitoja vähän turhan hellällä otteella ja nyt ne puskevat marjaa monta sataa kiloa. Mietin miten pystyisin hyödyntämään marjoja, jotka ovat tuoreena tosi kitkeriä ja päätin kokeilla tehdä niistä marmeladia. Meillä ei juurikaan syödä leivoksia tai piirakoita, joten kuivatus, hillo tai mehu olivat paras vaihtoehto. Marja-aroniasta tehty hillo on aavistuksen verran puolukkaan vivahtava ja sopii siksi hyvin kaveriksi esimerkiksi juustoille ja liharuuille. Olen tehtaillut hilloa nyt muutaman purkin omaan varastoon ja muutama laitetaan pukinkonttiin.
Varoituksen sanana kaikille, että marja-aronian keittäminen on ihan mahdottoman sotkuista puuhaa, joten kannattaa valita vaatteensa sen mukaan. Sain alla olevan ohjeen mukaan hilloa n. 8dl.
Marja-aronia marmeladi
- 2 litraa marja-aroniaa
- 1 dl vettä
- 4dl hillosokeria
- 1dl sitruunamehua
Huuhtele marjat ja keitä niitä vesitilkan kanssa matalalla lämmöllä n. 30 minuuttia tai niin kauan, että marjoista irtoaa nestettä ja ne pehmenevät kunnolla. Siivilöi mehu ja purista vielä survimella marjoista marjalihaa mehun joukkoon (n. 1 litra). Lisää mehun joukkoon hillosokeri ja sitruunamehu ja anna kiehua hiljalleen vielä 10-15 minuuttia. Kaada marmeladi puhtaisiin lasipurkkeihin jähmettymään.