Kasvihuone heräsi horroksesta

Vihdoinkin lämpömittarit ovat kohonneet tarpeeksi, jotta kasvihuonekausi pääsi vauhtiin. Olen odottanut lievästi sanottuna hyvin kärsimättömästi läpi kylmän kevään, että pääsen istutuspuuhiin. Ja viikonloppuna päästin itseni irti. Lähdin ennen muiden herättyä aamulenkille ja hakemaan kurkkujen sekä tomaattien taimia puutarhalta. Päivästä lupailtiin lämmintä, joten se oli mitä parhain kasvarissa puuhailuun.


Ennen taimien ostamista, kasvihuoneessa oli kuitenkin muutama valmistelutyö, jotka hoidin pois alta toukokuun alussa. Kaivelin osan kasvulaatikon mullasta pellolle ja vaihdoin tilalle ”uutta” multaa sekä kompostimultaa. Lisäsin multaan myös perliitiä kuohkeuttamaan ja kalkkia ravitsemaan. Kasvulannoitteet lisään yleensä vasta istutusvaiheessa sekä kasteluveden mukana. Meillä sattuu olemaan aurinkoinen tontti, joten se pitää ottaa huomioon kasvihuoneessakin. Paras paikka kasvarille olisi ehdottomasti puolivarjoinen paikka, mutta koska sellaista ei meidän pihalta löydy, täytyy kasveja varjostaa parhaansa mukaan ja huolehtia tuuletuksesta. Kiinnitin kattoon ja aurinkoisille seinustoille valkoista harsoa (koska en tykkää vihreästä varjostuskankaasta) ja siten saan suojattua taimet paahteelta. Lisäksi joka-aamuisiin rutiineihin kuuluu käydä avaamassa luukut, jotta kasvihuoneeseen pääsee ilmaa.

Kurkkuja istutin tällä kertaa 6 ja kirsikkatomaatteja 4. Osa on itsekasvattamiani ja osa muhkeita valmiita taimia puutarhalta. Istutin kasvariin myös ihan huvin vuoksi muutaman ylijääneen perunan ja ilokseni huomasin niiden puskevan lämpimässä jo ensimmäisiä lehtiä ylös mullasta. Lisäksi puutarhalta lähti kokeiluun iso määrä erilaisia yrttejä, joita koitan tällä kertaa avomaalla kasvatuksen sijaan saada menestymään kasvihuoneessa ruukuissa. Jotenkin tuumailin, että koska eteenkin kurkut tarvitsevat niin paljon huomiota ja vettä, pystyn huolehtimaan myös ruukkuyrttien riittävästä vedensaannista siinä sivussa. Muistan vieläkin miten mieheni kanssa seurustelun alkuaikoina maalailtiin toisillemme kuvia unelmiemme kodista, johon minulla kuului aina yrittejä ikkunalaudalla. No nyt niitä on yhden huoneellisen verran! Kasvarissa kasvaa nyt seuraavia lajikkeita:

  • Basilika
  • Tilli
  • Ruohosipuli
  • Sitruunamelissa
  • Lehtipersilja
  • Sitruunatimjami
  • Oregano

Nyt on kovat odotukset kasvihuoneen sadon suhteen, mutta myös pieni huoli kaikesta, mikä voi taas mennä vikaan! Viime vuosi oli satoisa tomaattien suhteen, mutta kurkut vei punkki tai sitten niistä tuli niin karvaita, että vesi valui silmistä niitä syödessä. Molempiin löysin ennaltaehkäiseviä keinoja, mutta kirjoittelen niistä ihan omat erilliset vinkit vielä myöhemmin. Asiaa puutarhasta olisi taas vaikka ja kuinka paljon, sillä blogi tuntuu heräilevän aina näin alkukesästä ihan uudella tavalla, kun pääsen rakkaan harrastuksen pariin pitkän talven jälkeen. 🙂

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *