Joulupuuhia ja karpalojuustokakkua


Meillä juhlittiin viikonloppuna joulua. Uusperheessä pitää välillä vähän soveltaa, että joulusuunnitelmat onnistuvat kaikkien perheenjäsenten ollessa samassa osoitteessa ja siksi aikainen aatonvietto. Meillä olikin aika ihana päivä. Herkuteltiin brunssi, käytiin kuusimetsällä, etsittiin tontun piilottamia lahjoja ja katsottiin Yksin kotona-leffaa. Sunnuntaina isovanhemmat tulivat vielä tapaamaan tyttöä ennen kuin tämä reissaa ensi viikolla viettämään lomaa toisaalle. Halusin tarjoilla vieraille, jotakin jouluista herkkua kahvin kanssa ja pienen tutkimustyön jälkeen löysin ohjeen tähän karpalo-kinuskikakkuun. Olen vähän huono vaimo, koska tajusin vasta kun mieheni ihasteli omaa ”synttärikakkuaan”, että hän tosiaan täyttää alkuviikosta vuosia. Kakku muuttuikin siis joulukakusta syntymäpäiväkakuksi.

Kakkua tehdessä meinasi iskeä pieni paniikki, koska kuvittelen aina omien leipomusteni näyttävän samalta, kuin Kinuskikissan teokset. No tämä juustokakku oli kaikkea muuta, mutta yritin pelastaa sen ulkonäköä kaikin keinoin. Opin taas muutaman jutun kantapään kautta kuten, että suklaakuorrute kannattaa valuttaa kakun päälle niin, että se on jo tosi tahmeaksi hyytynyttä ja valuu kauniisti reunoilta. Karpaloiden kanssa taisin vähän innostua ja niitä löytyi kakusta vähän liikaa, mutta muuten kakku oli superhyvää. Makea kinuski, tuhti suklaa ja raikas karpalo sopivat enemmän aikuisten suuhun ja voisin ajatella tarjoavani tätä herkkua joulupäivällisen jälkkäriksi. Älkää hämääntykö kakun erikoisesta ulkonäöstä, sillä päätin, että reilu koristelu saa korvata sen mitä menetin suklaakuorrutteen kanssa. Leikkasin kuorrutteen pois sivuilta ja jätin sitä vain päälle. Alkuperäinen ohje on K-ruoka sivuilta. Kakku oli monesta vaiheesta huolimatta aika nopea valmistaa ja maistui täydelliseltä. Laitan ohjeen yksinkertaistettuna tähän alle, mutta voit käydä lukemassa alkuperäisen reseptin tästä linkistä.

Karpalo-kinuskijuustokakku

Brownie pohja

  • 100g tummaa suklaata
  • 100gvoita
  • 3/4dl sokeria
  • 1/2dl ruokokidesokeria
  • 3/4dl vehnäjauhoja
  • 1/2dl kaakaojauhetta
  • 1/2tl vaniljasokeria
  • 2 pientä kananmunaa

Sulata rasva miedolla lämmöllä kattilassa. Siirrä kattila sivuun ja sulata joukkoon paloiteltu suklaa. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet rasva-suklaaseokseen. Lisää kananmunat ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Paista 175-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Brownien kuuluu jäädä meheväksi. Jäähdytä (Itse jäähdytin talviaikaan kaiken kätevästi takapihalla).

Vaahdota tässä välissä karpalo- ja kinuskitäytteiden kuohukerma 2dl ja lisää siihen tuorejuustoa 180g. Jaa vaahto kahteen kulhoon odottamaan.

Kinuskitäyte

  • 1dl  kuohukermaa
  • 3/4dl  fariinisokeria
  • 1rkl  sokeria
  • liivatelehteä
  • 1rkl  maitoa

Mittaa kattilaan kuohukerma ja fariinisokeri. Kuumenna sekoitellen, kunnes seos kiehuu ja jatka keittämistä parin minuutin ajan. Anna kastikkeen jäähtyä täysin kylmäksi (esimerkiksi takapihalla). Pane liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Sekoita kinuski, kermavaahtoseos ja sokeri keskenään. Kuumenna maito mikrossa kiehuvaksi ja sekoita siihen kuiviksi puristetut liivatelehdet. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon hyvin sekoittaen. Levitä kinuskitäyte jäähtyneen browniepohjan päälle kakkuvuokaan ja nosta kylmään.

Karpalotäyte

  • n. 150 g karpaloita
  • 4rkl  sokeria
  • 1tl  vaniljasokeria
  • liivatelehteä
  • 1rkl  maitoa

Pane liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Soseuta puolet hieman sulaneista karpaloista sauvasekoittimella. Sekoita karpalosose, kermavaahtoseos, sokeri ja vaniljasokeri keskenään. Lisää joukkoon loput karpalot kokonaisina. Kuumenna maito mikrossa kiehuvaksi ja sekoita siihen kuiviksi puristetut liivatelehdet. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon hyvin sekoittaen. Levitä karpalotäyte heti kinuskitäytteen päälle, sillä hyytyminen alkaa nopeasti (Ihan oikeasti!). Anna kakun hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia, mielellään yön yli.

Koristelu

  • 1/2dl  kuohukermaa
  • 100tummaa suklaata
  • 1/2rkl  voita
  • Fazer suklaakarpaloita

Nosta kakku tarjoiluvadille. Valuta lämmintä (mutta paksua!) suklaakuorrutetta lusikalla kylmän kakun toiselle reunalle niin, että suklaa valuu kakun reunaa pitkin alas. Levitä lopuksi suklaakuorrutetta kakun päälle tasaiseksi kerrokseksi. Koristele pinta suklaakuorrutteisilla karpaloilla ja kohmeisilla karpaloilla.

koti ruoka-ja-juoma suosittelen