Kasvihuoneessa kuhisee

Ihana helle on hellinyt eteläistä Suomea jo melkein viikon. Eilen jyrisi kesän ensimmäiset ukkoset ja saatiin vähän sadetta. Käytin koko viime viikonlopun aurinkoiset tunnit kasvimaalla kaivelemiseen ja istutin kaikki hyötykasvit vihdoinkin maahan. Perunoiden, porkkanoiden, sipulien ja herneiden lisäksi tänä vuonna kokeilin istuttaa erilaisia salaatteja ja yrttejä. Viime vuonna saatiin maistuva sato kuivasta kesästä huolimatta, mutta toivottavasti tänä kesänä saadaan silti vähän enemmän sadetta. Silloin pienet kasvitkin jaksavat paremmin kasvaa. Istutin mansikoiden taimia ruukkuihin ihan kokeilumielessä, mutta turvaudun silti läheisen mansikanviljelijän satoon, mitä syöntimansikoihin tulee. En vaan millään jaksaisi odottaa, että mansikkakausi alkaa!

Kasvihuone on uusi juttu ja 30-vuotislahja mieheltäni. Päätin heti kasvarin pystytyksen jälkeen esikasvattaa kurkkuja ja tomaatteja, mutta ne raukat jäivät aika pieniksi, joten ostin lisäksi paikalliselta lähipuutarhalta isompia taimia ihan varmuuden vuoksi omieni kaveriksi. Parasta on, että sieltä voi taimien ja kesäkukkien lisäksi napata mukaan heidän oman kasvihuoneen kurkkuja ja tomaatteja, jotka maistuvat ihan taivaalliselta pitkän talven jälkeen. Kavihuone on minulle ihan uusi tuttavuus, joten sen kanssa on vielä paljon opettelemista. Huomasin heti tomaattien istuttamisen jälkeen, että kasvihuoneessa puuhailee aika paljon muurahaisia, jotka ovat sinänsä harmittomia, kunhan eivät tuhoa kasvien juuria. Lisäksi meidän kasvari piti sijoittaa aurinkoon, koska pihallamme ei yksinkertaisesti ole sille tarpeeksi varjoista tilaa tarjolla. Onneksi nykyään on kehitelty kaikenlaisia varjostimia, jotta taimet eivät pala heti kättelyssä.

Kasvimaan ja -huoneen lisäksi olen tänä vuonna perustanut kaksi kukkapenkkiä. Toiselle kävi niin, että kun kasvimaalta loppui tila kesken, piti yrtti- ja salaattiviljelmiä jatkaa sinne ja kukille jäi aika vähän tilaa. Päätin kokeilla kukkapenkkien hoitamista ensin helpoilla yksivuotisilla perennoilla ja niiden kaveriksi istutin alppiruusuja. Toinen pihan kukkapenkeistä on varjoisalla puolella ja toinen suorassa auringonpaahteessa, joten katsotaan kumpi menestyy paremmin. Istutin siemenet vasta nyt, joten kukkia saa odottaa vielä tovin, mutta olisi ihanaa jos loppukesästä kimpun saisi kerättyä oman pihan kukista. Jos penkkien hoitaminen sujuu hyvin, ensi vuonna aion valita monivuotisia lajikkeita.

Päivitän tänne taas myöhemmin kesällä kasvihuoneen ja puutarhan kuulumisia, kunhan sieltä alkaa kuulua jotain päivittämisen arvoista. On vaan niin parasta touhuta omalla pihalla helteisenä päivänä, kitkeä rikkaruohoja, makoilla riippukeinussa ja syödä aamupalaa varjoisella terassilla. Ja hei, se ihan oikea kesä on enää parin viikon päässä!

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *