Kaupunkiloma Berliinissä

Kotiuduttiin loppukesäisestä Berliinistä viime sunnuntaina. Neljän päivän matka oli tehokas hyvää ruokaa ja nähtävyyksiä sisältävä paketti Berliinin kaupunkikulttuuria. Majoituimme Vienna hotel Andel’siin, josta oli parin pysäkin ratikkamatka Alexanderplatzille, jossa sijaitsee Berliinin TV-torni, monet kaupat sekä ravintolat ja se on kätevä solmukohta kaikelle julkiselle liikenteelle. Hotelli oli tosi siisti, kylpyhuone oli upea ja aamupala oli ihan perinteinen, mutta kuitenkin herkullinen. Jos satut kyseisessä hotellissa majoittumaan, niin suosittelen käymään kattohuoneistossa sijaisevassa ravintolassa, josta on panoramanäkymä kohti Alexanderplatzia. Sain reissun R:ltä synttärilahjaksi ja se oli oikein kiva piristys kaiken lokakuisen harmauden keskellä. Lähdettiin innolla tutkimaan uutta kaupunkia ja päästiin ottamaan kunnon irtiotto arjesta. Sää suosi meitä koko syylomaviikonlopun ja Berliinissä oli 17-20 astetta lämmintä ja aurinkokin näyttäytyi päivittäin. Samaan aikaan kotipaikkakunnalla satoi ja lämpötila kohosi juuri 5 asteen tienoille. Kokosin omat vinkkini kaikille, jotka suunnittelevat viikonloppulomaa ja haluavat saada sopivan sekoituksen kulttuuria, hyvää ruokaa ja kivoja paikkoja, joissa vierailla. Muutamia hyviä käytännönjuttuja opimme lisäksi ihan kantapään kautta.

Alla koottuna viikonloppuloma Berliinissä, jossa oli sopivassa määrin kaupunginosasta toiseen suhaamista, muutamia pikkumokia, mielenkiintoisia paikkoja ja hyviä ravintolatärppejä. Olkaapa hyvä!

Yleisiä vinkkejä Berliiniin

Berlin WelcomeCard 2019

Bongasimme tämän kortin mainoksen lentokentällä, kun odotimme laukkua ruumasta. Kortti oikeuttaa käyttämään julkisia kaupungin alueella vapaasti ja sillä sai muutamia euroja alennusta useista nähtävyyksistä sekä museoista. Neljän päivän kortti maksoi 34€ ja sen kanssa oli tosi kätevä kulkea metroissa, ratikoissa ja busseissa. Niihin vain hypättiin sisään, mutta kortti kannattaa olla aina mukana, koska kuka tahansa tavallisista ohikulkijoista saattoi olla lipuntarkastaja. Tarkastaja yllätti meidät reissumme aikana kolme kertaa ja aina samassa vaunussa kanssamme oli joku onneton, joka yritti matkustaa jäniksenä. Ensimmäisenä reissupäivänä seilasimme julkisilla paljon ja opettelimme kulkemaan niillä. Julkiset toimivat Berliinissä tosi hyvin ja niiden kanssa kulkeminen on yksinkertaista, kun viitsii vähän opetella karttoja.

Sunnuntai on pyhäpäivä!

Tätä en ollut tajunnut tarkistaa ja harmikseni oltiin suunniteltu shoppailua viimeiselle reissupäivälle. Kaikki kaupat olivat kuitenkin kiinni ja shoppailu jäi välistä, mitä nyt lauantaina ehdin onneksi sitäkin vähän suorittaa. Suunnitelmissani oli vierailla muutamassa liikkeessä vielä sunnuntaina uudestaan, koska minulla on ärsyttävä tapa jäädä aina miettimään haluamiani ostoksia ja olin laskenut, että ehdin silloin vielä käydä esimerkiksi Uniqlolla uudelleen. Sunnuntai on paikallisille brunssittelu ja kirpputoripäivä, joten mekin suuntasimme niihin ja harmitus unohtui nopeasti.

Ravintolat ja kahvilat

Butter cafe

Brunssibuffa 12€ ja sympattinen kahvila. Osoite Pappelallee 73 lähellä Mauerparkia. Brunssi oli omasta mielestäni herkku ja erilaisia tarjottavia oli paljon. Söimme kahvilan pihalla, koska päivä oli lämmin. Brunssille ei ole mahdollista tehdä pöytävarausta ja se on selkeästi suosittu paikka, koska pöytiin oli jonoa. Meillä kävi kuitenkin hyvä tuuri ja saatiin pöytä nopeasti. Idyllinen ympäristö ja lähistöllä oli kiva käyskennellä ja katsella vanhoja rakennuksia.

Block house

Hyvä pihviravintola, jossa tilaamani härän rumpsteak lisukkeineen ja alkusalaatilla maksoi viineineen n. 30€. Ravintola sijaitsee Alexsanderplatzilla ja se oli suosittu, joten kannattaa varautua joko jonottamaan hetkisen tai varata pöytä etukäteen. Block houseja on kaupungin alueella yhteensä kolme.

Vapiano

Kestosuosikki, jonka pasta carbonara on joka maassa aina yhtä hyvää. Jos et ole koskaan käynyt Vapianossa, suosittelen herkuttelemaan heidän pastoillaan Helsingissä tai Tallinnassa. Vapianossa tilaat pastan suoraa kokilta, joka valmistaa sen sinulle nenäsi edessä haluamallasi tavalla ja lisukkeilla. Herkullista ja tuoretta. Ketjun ravintoloita on useita ja me söimme pastamme tällä kertaa Breitscheidplatzilla, jossa vuonna 2016 rekka ajoi väkijoukkoon paikallisilla joulumarkkinoilla. Muistona tuosta muutaman vuoden takaisesta iskusta oli pystytetty isot puomit, joka estää autoja ajamasta enää torille.

Brauhaus Lemke am Alex

Paikallista ja edullista ruokaa. Perinteinen possun ”haxe” kustansi 15€ ja viinilaillisesta sai pulittaa 5€. Tämä paikka oli myös suuressa suosiossa turistien joukossa, jotka kaikki jonottivat maistamaan paikallisia ruokia. Kannattaa varata pöytä etukäteen, jos haluat varmistua siitä, että pääset syömään. Me suunnistimme tänne sen jälkeen, kun meidät oli jo käännytetty pois toisen brauhausin ovelta. Kiva paikka ja tunnelma.

Nähtävyydet, museot ja ohjelma

TV-torni

Meidän oli tarkoitus vierailla tuolla, Euroopan neljänneksi korkeimmassa rakennuksessa, mutta jonot olivat kolmen tunnin mittaisia. Torniin voi onneksi ostaa liput etukäteen ja myynnissä on myös jonkinlaisia kalliimpia lippuja, joilla pääsee jonon ohi. Suunnittelimme siis käyntimme tornille sunnuntaiksi ja tarkoitus oli ostaa liput etukäteen ja pyöriä sen jälkeen kaupoilla ja käydä syömässä. Suunnitelmamme muuttuivat kuitenkin ja vietimmeksin sunnuntain Mauerparkin kirppareilla. Lippu Tv-torniin olisi kustantanut n. 13e Welcome cardilla.

Berlin zoo

Hieno eläintarha Hardenbergplatzilla, jonka ulkoasuun ja eläinten luonnonmukaiseen ympäristöön oli panostettu ja tarhat olivat hienoja. Heti portilla olivat vastassa upeat norsut, joita en ole nähnyt sitten lapsuuden Kolmården reissujen. Vaikka villikissojen talo oli remontissa ja pandat olivat yleisöltä piilossa pienten poikasten kanssa, niin näkemistä oli moneksi tunniksi. Suosikkejani joiden näkemistä huokailin ihastuneena olivat ehdottomasti norsujen lisäksi kirahvit, virtahevot ja merileijonat. En ole ikinä ennen elämässäni nähnyt valtavia virtahepoja ja ne olivat vaikuttavia. Eläintarhassa oli kiva viettää aurinkoista päivää myös ihan aikuisten kesken. Lippu tarhaan maksoi n. 12€ Welcome cardilla.

Euroopan murhattujen juutalaisten muistomerkki

Vaikuttavat petonipaadet muodostavat keskelle kaupunkia labyrintin vailla keskipistettä. Ja tunnelma labyrintissä on käsinkosketeltava ja hivenen ahdistava, kun jää miettimään muistomerkin syytä. Hallissa muistomerkin alla oli mahdollisuus käydä katsomassa juutalaisten joukkotuhoon liittyvää näyttelyä, jonka harmiksemme ohitimme tietämättöminä. Muistomerkki itsessään oli jo kokemus, jossa kannattaa vierailla. Sinne on vapaa pääsy ympäri vuorokauden. Lähellä muistomerkkiä sijaitsee myös Adolf Hitlerin kuolinbunkkeri ja muistomerkki itsessään on osa Berliinin muurin halkomaa kuolemanvyöhykettä.

Berliinin muuri ja East side gallery

Tiesin entuudestaan Berliinin muurin historiasta hävettävän vähän. Se, että Itä-Berliinin ja Länsi-Berliinin alueet on erotettu fyysisesti muurilla, joka on noussut yhdessä yössä erottamaan kokonaisia perheitä toisistaan tuntuu kauhealta ja toisaalta taas niin tyyppilliseltä Neuvostoliiton aikaiselta toiminnalta, jolla on yritetty estää idän puolen asukkaiden joukkomuutto läntiselle puolelle. Muurin murtumisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 30 vuotta ja muuri oli kaupungissa enemmän esillä, kuin tavallisesti. Fyysisesti muuria on vielä jäljellä ymppäri kaupunkia ja pisin säilytetty pätkä sijaitsee Friedrichshainin kaupunginosassa Spreejoen itärannassa. Muurilla on nähtävillä maksuton East side gallery, johon tailteilijat ympäri maailman ovat taiteen muodoin ottaneet kantaa muurin edustamaa väkivaltaa ja sortoa vastaan. Kuuluisin kuvista on Dmitri Vrubelin maalaus.

Chekpoint Charlie ja Muurimuseo

Länsi-Berliinin kuuluisa entinen rajanylityspaikka, joka on yksi jaotellun Berliinin symboleista on vierailun arvoinen paikka Kreuzbergin kaupunginosassa. Vieressä sijaitsee myös reissumme kiinnostavin museo, jossa esiteltiin erilaisia tapoja, joilla itäberliiniläiset ovat yrittäneet päästä tai heitä on salakuljetettu länteen. Näyttely naurattaa ensin, mutta meidän molempien hymyt hyytyivät aika nopeasti, kun aloimme miettiä todellisuutta tarinoiden takana. Ihmiset ovat kulkeutuneet rajan yli (tai ali) vaijereilla, autojen bensatankeissa, lentohärveleillä tai kaivamalla omatekoisen tunnelin, mistä on ollut turvallisuus kaukana. Mietin pitkään, että kuinka kova tahto itäiseltä puolelta on ollut pois, kun ammutuksi joutumisenkin uhalla ihmiset ovat yrittäneet päästä kaikin keinoin läntiselle puolelle. Hiljaiseksi veti. Museon sisäänpääsy kustansi Welcome cardilla n. 10€. Jos pitää valita yksi museokäynti reissun aikana, se olisi tämä.

Topography of terror museo

Niederkirchnerstrassella sijaitseva maksuton museo, esittelee natsihallinnon hirmutekoja valokuvien voimin. Museo sijaitsee samalla paikalla jossa SS:n ja Gestapon entinen päämaja sijaitsi aikanaan, mutta nyt jäljellä ovat enää museon pihalla sijaitsevat vanhat perustukset. Ulkona kulkee myös pätkä muuria, jossa oli näkyvillä vielä vanhat viestit joita ihmiset ovat kirjoitelleet toisilleen erossa ollessaan. Mielenkiintoinen, mutta äärettömän paljon tekstiä sisältävä näyttely kannattaa käydä vilkaisemassa, mutta perehtyminen siihen olisi vienyt puolet päivästä.

Mauerparkin kirpputori

Aurinkoisena ja kesäisenä sunnuntaina suuntasimme paikallisten tapaan jättimäiselle ulkoilmakirppikselle ”muuripuistoon”. Ostettavaa kotiin olisi ollut vaikka ja kuinka, jos se olisi ollut mahdollista, sillä paikka pursui vanhoja tavaroita ja huonekaluja. Vielä kirpputoriakin tärkeämpää on paikan pienet ruokakojut, rauhaa huokuva tunnelma ja esiintyjät puistossa. Ymmärrän täysin, kun luin jostain, että puistossa on aika ”woodstockmainen” tunnelma. Kannattaa käydä vilkaisemassa.

Shoppailu

Berliinistä löytyy monia liikkeitä, joita Suomessa ei ole. Näistä eniten odotin pääsyä japanilaisen Uniqlon liikkeeseen, joka myy laadukasta neuletta hyvällä hintalaatusuhteella. Koska sunnuntaina kaikki oli kiinni. Jäin neuleiden kanssa nuolemaan näppejäni. Onneksi ostin epäröimättä edellisenä päivänä kaksi villahametta ja Uniqlolta pystyy tarvittaessa tilaamaan tuotteita nykyään jo Suomeenkin.Shoppailua  en ehtinyt juurikaan harrastaa sunnuntain pyhien vuoksi, joten suosituksia ei ole paljoa antaa. Kävin lauantaina metrolla Mall of Berlinissä, josta löytyi monta ketjua ja vierailimme myös luxuskadulla KaDeWen liikkeessä, vaikka luikimme sieltä aika nopeasti pois vilkaistuamme hintalappuja.
Primark oli valtava ahdistuksen paikka. Halpaa rättiä ja roipetta lensi ympäri valtavaa kolmikerroksista kauppaa ja vaatteet tuntuivat erittäin epämukavilta ja maksoivat kaikki alle 20€. En yhtään ihmettele, että tuon kaupan edessä järjestetään säännöllisesti mielenosoituksia halpavaateketjun epäeettisyyttä vastaan. Ei jäänyt sellaista oloa, että tekisi mieli ostaa sieltä yhtään mitään. Ihmisiä kuitenkin pyöri siellä isot joukot ja jonoa oli joka suuntaan.

Toivottavasti tästä kirjoituksesta on iloa jollekkin Berliinin reissua suunnittelevalle, sillä itse ainakin ennen omia matkojani tykkään lukea juurikin blogeista vinkkejä ja kokemuksia kohteesta. Suosittelen lämpimästi kaupungin vilskeistä nauttivia suuntaamaan joskus Berliiniin.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *