Kestävän kehityksen kalenteritärpit 2019

Heippa!

Kalenteriini on merkittynä taas monia teemapäiviä liittyen luontoon, luonnonsuojeluun ja kestävään kehitykseen. Vinkkaan nämä teillekin, jos joku innostuu viettämään vaikkapa nuukuusviikkoa tai juhlistamaan mehiläistenpäivää. Omasta mielestäni on ainakin kivaa perehtyä näihin päiviin ja niiden tärkeään sanomaan. Osa teemapäivien aiheista ovat niin tärkeitä, että niiden pohtimista ei voi rajata vain jonkin teemapäivän ympärille, vaan ne ovat osa arkea ihan joka päivä.

26-27.1 Birdlife pihabongaus: Tämä ehti jo tältä vuodelta mennä, mutta ensi vuonna taas samaan aikaan voi kirjata ylös oman pihapiirin lintulajeja ja näin osallistua valtakunnalliseen bongauspäivään. Havainnot voi ilmoittaa osoitteeseen birdlife.fi, josta löytyy myös lisätietoa tapahtumasta.

3.3 Maailman luontopäivä: Tällöin olisi hyvä lähteä luontoon nauttimaan sen monimuotoisuudesta ja muistaa kuinka haavoittuva se voi olla. Meillä on Suomessa ihan mahtava ja puhdas luonto, jonka toivoisin säilyvän samankaltaisena aina ja siksi tämä teemapäivä on mielestäni yksi tärkeimmistä.

21 ja 22.3 Maailman metsä- ja vesipäivä: Molemmat ovat minulle luonnossa rakkaita elementtejä ja erityisesti metsäpäivää haluaisin juhlistaa menemällä metsään. On lisäksi aika arvokas etuoikeus asua maassa, jossa on vielä niin puhtaat vesistöt.

30.3 Earth Hour: ”Tunti maailmalle”. Tämä on varmasti monelle tuttu maailmanlaajuinen teemapäivä, jolloin ihmiset sammuttavat valonsa tunniksi (klo 20.30-21.30 paikallista aikaa) ja tuovat näin muillekin esiin huolensa ilmastonmuutoksesta. Olemme osallistuneet tähän teemapäivään jo useana vuonna.

7.4 Maailman terveyspäivä: Teemapäivän tarkoituksena on tehdä ihmisistä tietoisempia maailman terveysongelmista. WHO kampanjoi maailman terveyspäivänä eri teemoista ( masennus, diabetes, ruoan turvallisuus, tartunnanlevittäjät, verenpaine yms.)

Viikko 17 Nuukuusviikko: Viikon tarkoituksena on saada ihmiset kiinnittämään huomiota omiin kulutustottumuksiinsa vaihtuvin teemoin. Lisätietoa löydät osoitteesta nuukuusviikko.fi. Meidän perheessä nuukuusviikolla ainakin voitaisiin keskittyä ruokahävikkiin!

20.5 Maailman mehiläispäivä: Mehiläisten pölytyksen merkitys niin monen ruuan olemassaoloon sai mehiläistarhaajat ehdottamaan niille omaa juhlapäivää. Pölytys on välttämätöntä monille viljelykasveille ja luonnossakin kasvien sato paranee, kun lähettyvillä on mehiläisipesiä.

8.6 Maailman merien päivä: Valtamerien ansiosta maapallo on ylipäätään elinkelpoinen ja ihmisten toiminnan seurauksena meret voivat koko ajan huonommin. Teemapäivän ajatuksena on saadat ihmiset havahtumaan siihen, miten tärkeää merien suojelu on. Uutisista voi lukea jatkuvasti sään ääri-ilmiöistä, merenpinnan noususta,ilmastonlämpenemisestä, meressä uivasta muoviroskasta ja merieläinten kantojen pienenemisestä, joten merien suojelu pitäisi olla meillä mielessä muulloinkin kuin tämän teemapäivän aikana. Lisää tietoa www.un.org.

27.6 Maailman luonnosuojelunpäivä: Muistuttaa ihmisiä luonnon suojelemisen tärkeydestä sekä siitä, miten arvokas luonto ja ympäristö maapallolla on.

11.7 Maailman väestöpäivä: Väkiluvun kasvaessa, sillä on merkittäviä seurauksia kehitykselle ja ympäristön kantokyvylle. Näitä väestökysymyksiä (esimerkiksi  terveydenhuolto, ihmisoikeudet) tulisi tarkastella pitkäjänteisesti ja löytää ratkaisuja niihin.

31.8 Suomen luonnon päivä: Sitä kun ei voi koskaan juhlistaa liikaa.

7.9 Uhanalaisten eläinlajien päivä: Lajeja katoaa hälyttävällä nopeudella ja uhanalaisten lajien lista tuntuu kasvavan jatkuvasti. Ja se mitä tapahtuu nyt eläimille, tapahtuu ennen pitkään myös ihmisille. wwf.fi sivustolta löydä lisätietoja uhanalaisista lajeista ja niiden suojelutyöstä.

20.10 Lapsen oikeuksien päivä: Monelle varmasti jo kouluajoilta tuttu teemapäivä ja meillä Suomessa lastenoikeudet ovat olleet onneksi itsestäänselvyyksiä, mutta olisi hyvä opettaa nykyajan lapsille, että näin ei suinkaan ole kaikkialla maailmassa.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *