Kuinka kasvihuoneen kanssa sitten kävikään

Suunnitelmat ja toiveet olivat kasvarin ensimmäisenä vuonna kovat. En aavistanut keväällä ihan täysin sitä, miten kova työ kasvihuoneen kanssa on tehtävä. Pieni yhteenveto tulevaa kasvukautta varten on paikallaan ja toivottavasti tästä kirjoituksesta löytyy vinkkejä myös muille viherpeukaloille.

Suunnitelmat

Kasvihuoneeseen istutettiin kurkkuja ja tomaatteja. Osan taimista hain läheiseltä puutarhalta valmiiksi kasvatettuina ja osan kasvatin itse siemenestä. Istutin siemenet huhtikuun alussa ja ne saivat kasvaa kodinhoitohuoneessa. Taimet laitoin kasvihuoneeseen toukokuun lopulla, koska pelkäsin, että kylmät yöt tuhoavat taimet.

Lisäksi kasvariin oli suunnitteilla laittaa salaatteja ja yrttejä. Tilanpuute tuli vastaan ja ne istutettiin avomaalle sekä kasvulaatikoihin.

Todellisuus

Aloitetaan siitä, että kasvihuone kannattaa kiinnittää heti alkuunsa kunnolla pihalle. Oma kasvarini heitti muutaman voltin tuulisella säällä ja naapurin herrasmiehet kävivät sen ystävällisesti sitomassa kiinni, sillä aikaa kun olimme kauppareissulla. Oli mukava saada tekstari kesken ostosten, että onko se teidän kasvihuone, joka pyörii tuolla pitkin pihoja. Tosin olen melko tottunut siihen, että yleensä on kyse meidän pyykeistä, roskista, leluista tai tavaroista kun jotain lentelee toisten nurkissa.

Huomasin aika pian, että taimet olisi hyvin voinut siirtää kasvihuoneeseen jo aikaisemmin, sillä ne saivat valtavasti kasvuvoimaa lämpimistä päivistä ja valosta. Kasvusäkit olivat helppoja, mutta vaativat enemmän kastelua, koska ne kuivuvat helpommin. Omat siemenestä kasvatetut taimet olivat paljon hitaampia kasvamaan kuin valmiit puutarhalta ostetut.

Ensimmäinen virhe oli lykätä laatikot liian täyteen taimia. Tuo meidän 4,6 neliön kasvari vetää kurkkuja korkeintaan 4-5 ja tomaatteja 3-4. Luulin tosin etteivät omat taimeni kasva ikinä ja lopputulos onkin sitten aikamoinen viidakko. Ärsyttävä yrittää pitää kurkut ja tomaatit erossa toisistaan kun ne saattavat vauhkoontua jo yhden yön aikana kasvaa ihan sikinsokin.

Toinen moka oli kuumilla keleillä liian vähäinen kastelu. Pelkäsin liikaa varsien mätänemisen puolesta ja kastelin vähän hintsusti. Luulen, että tämä johti lopulta siihen, että ostamani kurkuntaimet vei vihannespunkki. Tunnistin sen liian myöhään ja sekoitin kirvoihin, joten mitään ei ollut enää tehtävissä ja jouduin repimään kovalla vaivalla kasvatetut kurkut pois. Satoa ehdittiin saada onneksi vähän ja kurkut olivat herkullisia. Kyhäsin kasvariin perunaharsosta varjon, koska pihallamme ei ole varjoissa paikkaa.

Kolmas virhe oli kasvattaa kurkuntaimet itse, koska lajike ei pitänyt pussin tietojen kanssa yhtään paikkaansa ja KAIKKI itse kasvattamani kurkut olivat kamalia ja kitkeriä vaikka kuorin ne. Poistoon siis meni nekin..

Tomaatteja on joutunut odottamaan kärsivällisesti ja vihdoin elokuun lopulla alkaa tulla satoa. Tosin en ole ollut enää niin aktiivinen kastelija, joten osa niistäkin on ollut vähän kuivia.

Loppujen lopuksi kasvihuoneen kanssa puuhailu on ollut kivaa, mutta monta asiaa taidan tehdä toisin ensi keväänä.

Vinkkejä ensi kertaan

  • Istuta maksimissaan 4 kurkkua ja 3 tomaattia! Et tarvitse enempää ja kasvihuone pysyy paremmin ojennuksessa.
  • Osta valmiit taimet paikasta, jossa tiedät mitä saat. Ei enää kitkeriä kurkkuja kiitos!
  • Osta kasvihuoneeseen kunnon varjo ja huolehdi tuuletuksesta.
  • Istuta taimet kasvusäkkeihin.
  • Kastele, kastele ja kastele.
  • Tarkista taimet säännöllisesti vihannespunkkien varalta ja yritä pitää kasvihuoneen kosteuspitoisuus tarpeeksi korkealla, silloin punkit eivät tule kasvariin.
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *