Beigen paluu sisustukseen

En uskonut tätä päivää koskaan enää näkeväni sen jälkeen kun hyvästelin toffeen väriset verhot ja tyynyt omassa huoneessani 2000-luvun alussa, mutta niin vain kävi, että taas makuhuoneeseen on hiipinyt hillittyjä ja vaaleita beigen sävyjä. Olen jo tarpeeksi vanha ymmärtämään, että trendit kiertävät kehää muodin lisäksi näköjään myös sisustuksessa. On tosi outoa kun teini-iästä tutut trendit tulevat uudestaan muotiin. Kaikki tämä beigeily lähti liikkeelle siitä, että törmäsin sisustusjulisteeseen kuivakukista, jossa oli vahvoja beigen ja ruskean sävyjä. Joskus harvoin tulee eteen sisustustavaroita tai vaatteita, jotka jäävät kummittelemaan mieleen ja lopulta melkein aina päädyn hankkimaan ne pitkän jahkailun jälkeen ja niin kävi myös julisteen kanssa. Nämä tietyt tavarat ja asut ovat minulle erityisen rakkaita ja ne ovat aina käytössä jossakin muodossa. Viimevuosina hankkimiani ihania juttuja ovat olleet harmaa lampaantalja (kuinka yllättävää), Riihimäen lasipurnukat kynttilöille, Linie designin villamatto ja isot valkoiset tyynyt sängynpäätyyn.

Rakastan vanhoja esineitä ja muhkeita, pehmeitä tekstiilejä eteenkin syksyllä ja talvella. Makuuhuone vuorautuu ilmojen kylmetessä viltteihin ja moniin tyynyihin. Olen edelleen erittäin tyytyväinen Ellokselta tilaamiini puuvillaperkaalisiin pussilakanoihin, joita ostin kerralla valkoiset ja tummanharmaat. Ne ovat oikeastaan nykyään enää ainoat lakanat, jotka meillä vaihtavat paikkaa keskenään. Koko makuuhuoneen ilme muuttuu kun vaihdan pussilakanat. Valkoisten kanssa vaihdan välillä myös sängynpäätyyn vaalean päällisen ja vaaleanharmaa päiväpeitto pitää edelleen sängyn jalkopäässä pintansa. Tummien lakanoiden kanssa sängynpäätykin on joskus tummanharmaa ja verhot vaihtuvat siinä sivussa, jolloin koko makuuhuoneesta tulee paljon tummempi. Nyt on makkarissa menossa kuitenkin selkeästi vaalea kausi.

Kärräsin vanhan penkin kotiin ja se on makuuhuoneen uusin juttu. Meille ei mahdu sellaista haaveilemaani vanhaa isoa penkkiä makkariin, mutta tämä pienikin riittää hyvin siihen, että tyynyjä ja päiväpeittoa ei tarvitse laittaa yöksi pölyiselle lattialle pyörimään. Lisäksi siihen on kiva sommitella erilaisia asetelmia ja tällä kertaa penkillä oleilee kimppu talventörröttäjiä, jotka nappasin kerran iltalenkillä mukaan ja kynttiläpurkki (tietysti). Yöpöytänä toimii pikkuinen hyllykkö, joka on enoni nuoruusvuosina nikkaroima ja sain itseasiassa kuulla sen alkuperästä isoäidiltäni vasta viime keväänä, vaikka se on majaillut meillä jo pari vuotta. Yöpöytä on painavaa kunnon puuta ja kestää varmaan loppuelämän ajan. Se on myös yksi esine, jonka toivon säilyvän sisustuksen mukana aina.

Nyt kun mennään selkeästi jo kohti talvea niin kylmyyden kuin pimeydenkin voimin, mieleen on alkanut selkeästi hiipiä tuleva joulu ja sen odotukseen liittyvä tunnelma. En voi kieltää etteikö mieli jo välillä askartelisi jouluisissa sisustusjutuissa ja kattauksissa. Pitää malttaa vielä kuukausi ja sitten saa hyggeillä joulua taas koko vuoden edestä.

Ihanaa viikonloppua! 🖤

Koti Sisustus

Marja-aronia marmeladi

Meidän pensaat notkuvat marja-aroniaa niin, että pelkään oksien katkeavan. Kirjoitin jo aikaisemminkin täällä siitä, että taidettiin leikata pensasaitoja vähän turhan hellällä otteella ja nyt ne puskevat marjaa monta sataa kiloa. Mietin miten pystyisin hyödyntämään marjoja, jotka ovat tuoreena tosi kitkeriä ja päätin kokeilla tehdä niistä marmeladia. Meillä ei juurikaan syödä leivoksia tai piirakoita, joten kuivatus, hillo tai mehu olivat paras vaihtoehto. Marja-aroniasta tehty hillo on aavistuksen verran puolukkaan vivahtava ja sopii siksi hyvin kaveriksi esimerkiksi juustoille ja liharuuille. Olen tehtaillut hilloa nyt muutaman purkin omaan varastoon ja muutama laitetaan pukinkonttiin.

Varoituksen sanana kaikille, että marja-aronian keittäminen on ihan mahdottoman sotkuista puuhaa, joten kannattaa valita vaatteensa sen mukaan. Sain alla olevan ohjeen mukaan hilloa n. 8dl.

Marja-aronia marmeladi

  • 2 litraa marja-aroniaa
  • 1 dl vettä
  • 4dl hillosokeria
  • 1dl sitruunamehua

Huuhtele marjat ja keitä niitä vesitilkan kanssa matalalla lämmöllä n. 30 minuuttia tai niin kauan, että marjoista irtoaa nestettä ja ne pehmenevät kunnolla. Siivilöi mehu ja purista vielä survimella marjoista marjalihaa mehun joukkoon (n. 1 litra). Lisää mehun joukkoon hillosokeri ja sitruunamehu ja anna kiehua hiljalleen vielä 10-15 minuuttia. Kaada marmeladi puhtaisiin lasipurkkeihin jähmettymään.

Koti Ruoka ja juoma