Pihan ja puutarhan syystyöt


Olen vähän sellainen viherpeukalo, että touhuan koko kesän kasvimaalla, mutta kun suurin kasvukausi on ohi, tekisi heti mieli heittää kuokka nurkkaan eikä tehdä puutarhan hyväksi enää mitään. Siksipä päätin kerätä itselleni pienen tehtävälistan (olenhan kunnon listafani) ja valmistella pihan talvea varten kuluvan lokakuun aikana. On nimittäin pelkästään hyväksi tiristää itsestään ne viimeiset kiinnostuksenrippeet ja hoitaa kaikki kuntoon. Keväällä on inhottavaa aloittaa uusi kausi, jos kasvihuoneessa roikkuu vielä vanhat kurkunvarret ja kaikki tavarat ovat multaisia/sekaisin. Kun alla oleva lista on käyty läpi, voin rauhassa siirtyä hyggeilemään sisätiloihin ja antaa puutarhan vaipua talviunille.

Kasvihuoneen siivous. Vien kuolleet kasvit kompostiin ja tyhjennän laatikot mullasta. Yleensä minulla on ollut tapana heittää vanha multa kasvimaalle. Kurkut ja tomaatit ovat varsinaisia ravinnesyöppöjä ja niille kannattaa laittaa vuosittain uusi multa kasvualustaksi. Taidan kokeilla ensi kesänä siistejä kasvusäkkejä, kun olen vauvan kanssa kotona ja pystyn kastelemaan taimia riittävästi.

Rikkaruohojen kitkeminen. Raivostuttavaa homma, mutta pakko tehdä! Varsinkin kukkapenkkeihin on löytänyt tiensä monen monta turhaa kasvia.

Hedelmäpuiden suojaus jäniksiltä. Verkotan omenapuun, kirsikkapuun ja pensasmustikat jänisten varalta. Meillä liikuskelee pari pulleaa yksilöä, jotka ovat jo tuhonneet minulta kaksi omenapuuta. Nykyinen omenapuu pitäisi kokeilla kyllä siirtää ensin suojaisampaan paikkaan, sillä tuulisen pellon reunalla se ei halua kasvaa millään.

Porkkanat ja punajuuret talteen. Varsinkaan punajuuret eivät siedä kovin hyvin pakkasta ja ne on parempi kerätä ennen kunnon hallaa. Ajattelin kokeilla tehdä niistä etikkapunajuuria, jotka ovat suurta herkkuani liharuokien kylkiäisenä.

Kasvimaan möyhennys. Kun vihannekset ja rikkaruohot on kaivettu ylös maasta, minulla on ollut tapana kääntää kasvimaan pintakerros ympäri. Se pehmentää mukavasti tiivistynyttä maata. On varottava kuitenkin kaivamasta liian syvältä, sillä siellä voi asustella jo talvehtivia ötököitä.

Viimeinen ruohonleikkaus. Tämä on jäänyt ainakin kahtena syksynä tekemättä, kun kelit ovat huonontuneet äkisti. Uuden ruohon olisi helpompi kasvaa keväällä, kun päällä ei olisi tiivistä mattoa viimevuotisista ruohoista.

Lehtien haravoiminen. Tässä taitaa olla nykyään kaksi koulukuntaa, sillä pienen kerroksen lehtiä voi jättää kuulemma myös ravinteeksi puutarhaan, mutta itse ajattelin haravoida marja-aronia-aidan lehdet pois.

Kompostin siistiminen. Valmis multa hyödynnetään kasvimaalla. Kun kompostiin tulee vähän lisää tilaa, uusi kerros painuu mukavasti syvemmälle talveksi. Tosin meillä on puutarhajätettä tänä vuonna niin paljon, että taidan siirtää osan siitä kärryn kanssa muualle kompostoitavaksi (lue vanhempieni kompostiin).

Sipulinkukkien istutus. Ostin nyt syksyllä muutaman pussin kukkasipuleita tulevaksi kevääksi, koska ajattelin, että niiden kasvattamista olisi kiva kokeilla. Sipulien ostaminen oli minulle siis ensisijaisesti merkityksellistä siksi, että ostin ne raskaana ollessani ja kun ne kasvavat maasta, minulla on pieni vauva. Se tuntui ihanalta ajatukselta. En ole kasvattanut kevätkukkia aikaisemmin ja nyt satuin osumaan kauppaan juuri sopivasti, kun pussit olivat ilmestyneet myyntiin. He olivat siis täysin heräteostoksia. 🙂

Puutarhavälineiden putsaus ja järjestäminen. Ensi keväänä on kivampi aloittaa uusi kausi, jos multaiset ruukut ja tavarat on siistitty ja järjestelty valmiiksi.

koti piha-ja-puutarha
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *