Sunnuntain pataleipä ja lehtikaalikokeilut
Mukavaa maanantaita!
Meillä kokeiltiin viikonlopun aikana paria korvan taakse jemmattua reseptiä kun oli kerrankin tarpeeksi aikaa toteuttaa itseään. Bongasin alkuviikosta instagramista pataleivän, jonka helppo ohje ja herkullinen kuva muistuivat mieleeni, kun suunnittelin sunnuntain aamupalaa. Meillä on aika usein tapana syödä sunnuntaisin hieman brunssimaisempi aamupala jos se vain suinkin mahtuu viikonlopun aikatauluun. Silloin tarjolla on paljon kaikkea ihanaa ja parasta on kun täyden vatsan kanssa voi istua sen jälkeen sohvalle lukemaan päivän lehteä (sattuneesta syystä lehteä ei mahdu lukemaan pöydässä!). Sunnuntaisin on paljon helpompi hyväksyä taas tuleva maanantai, kun tietää, että aamupala ainakin on viikon paras. 🙂
Kokeilin myös lehtikaalin paistamista sekä pannulla, että uunissa. Pannulla paistetut kaalit olivat aivan hirveitä, (mahtoikohan johtua siitä, että paistoin lohen pannussa ennen kaaleja….) mutta uunissa lehtikaalit paistuivat rapeiksi sipseiksi ja maistuivat herkuilta. Suolan kanssa saa olla aika varovainen, mutta nämä menivät ehdottomasti jatkoon.
Meillä oli taas kiva viikonloppu, johon kuului ulkoilua, ystäviä, saunomista ja rentoa loikoilua kaiken tämän kokkailun ohella. Kuultiin lisäksi eilen, että saamme uuden kodin avaimet käteen viikolla 6. :)
Laitan tähän loppuun vielä pataleivän helppoakin helpomman ohjeen:
4 dl vehnäjauhoja
3 dl hiivaleipäjauhoja
2 tl suolaa
1/2 tl kuivahiivaa
3 1/2 dl vettä
1. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa ja lisää lämmin vesi (+ 42). Sekoita nopeasti. Taikinaa ei saa vaivata. Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12-24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika, sitä maukkaampi leipä.
2. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja kääntele se palloksi. Älä edelleenkään vaivaa taikinaa. Peitä liinalla ja anna kohota vielä 30 minuuttia.
3. Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Ota kannellinen pata ja laita se kylmään uuniin. Kun taikina on kohonnut 30 minuuttia, ota kuuma pata uunista ja sipaise sen pohjalle ja reunoille hiukan öljyä. Nosta taikina tulikuumaan pataan. Pane kansi päälle ja laita pata uuniin 30 minuutiksi. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia. Kumoa leipä. Pataleipä irtoaa padasta helposti.