Tummansininen Føyka-neule


Yllätys! Villapaitojen tehdastuotanto jatkuu edelleen, vaikka ulkona hätyytellään jo kevättä. Tämä Linka Neumannin Føyka-neule on ihan hetken mielijohteesta neulottu. Väritkään eivät olleet mikään ykkösvaihtoehto ja valitsin ne vähän hätäisesti sen jälkeen, kun valkoinen Alasuq tuli valmiiksi. Olisihan se nyt ollut kauheaa, jos olisin ollut muutaman päivän neulomatta mitään. Neuloosista huolimatta tahti on kuitenkin hiukan hidastunut päivien lämmetessä, koska keväisin myös juoksu, maalaaminen ja puutarhajutut alkavat kiinnostaa.

Paidan värit sopivat hänelle kuin nakutettu ja heti kun se oli vedetty päälle, alkoi haaveilu saaristosta ja vanhoista puisista purjeveneistä.

Kun paita alkoi olla kaulusta vaille valmis, mieheni bongasi sen värisävyt. Hän ei muka ollut huomannut, että olen edes neulonut kyseistä paitaa hänen vieressään viikkotolkulla! Paita vaihtoi omistajaa loppumetreillä melkein lennosta, mutta sehän sopi mainiosti, sillä mieheni on toivonut uutta ohuempaa paitaa ja silmukkamäärä oli sama kuin hänen Nordkalotten-neuleessaan. Paidan värit sopivat hänelle kuin nakutettu ja heti kun se oli vedetty päälle, alkoi haaveilu saaristosta ja vanhoista puisista purjeveneistä. Nyt voin taas suunnitella itselleni tai tytölle paitaa, kun sain tälle versiolle uuden omistajan. Lainasin sitä kuvien ajaksi ja vedessä uittaminen tiivisti paidan mukavan notkeaksi ja pehmeäksi.

Føyka tarkoittaa kinosta ja mielestäni paidan kuvioista tuleekin mieleen rivi roikkuvia jääpuikkoja. Lankana olen käyttänyt Novitan 7 veljestä lankaa väreissä:

  • Laivasto 170
  • Hiekka 060
  • Pihlaja 644

Koska Linkan kirjassa neuleen ohje on tarkoitettu paksummalle langalle, jouduin taas hiukan kikkailemaan silmukkamäärien kanssa. Otin silmukkamäärät ensimmäisestä Alasuqista, josta sattumoisin tuli ihan puhtaalla tuurilla juuri sopivan kokoinen. Kun olen vaihtanut paksun langan ohuempaan, mutta halunnut neuloa isoilla puikoilla, olen yleensä tehnyt neuleet mukaillen Nordkalotten paidan ohjetta (löytyy Linkan kirjasta) ja vaihtanut vain kuvion. Eli tässäkin paidassa on silmukoita miehustassa 154 ja hihassa 40. Puikkoina toimivat joustimessa pyörö koko 4 ja sukkapuikot koko 4. Muutoin paita on neulottu 80cm pyöröllä koko 5,5 ja hihat sukkapuikoilla koko 6. Paidan oranssi väri ei ollut ihan sitä sävyä, mitä hain, mutta nykyään pitää ottaa sitä mitä saa. Kauppojen hyllyillä näkyy ihmisten innostus neulomiseen ja lankoja on välillä joutunut ihan metsästämään. Yhden ison suosituksen annan Turun seudulla neuloville, nimittäin keskustassa sijaitsevan  Lankamaailman sukkalankavalikoima on huima.

Føyka- neule on mukavan ohut ja miehelläni on varmasti sille käyttöä myös kesäiltaisin ja retkeilyssä (joita odotan muuten ihan kauheasti). Haaveena olisi tehdä paljon retkiä saaristoon ensi kesänä ja siellä on ihana vetää villapaita päälle tuulisella säällä. Ja vaikka huhtikuu on jo pitkällä, niin kotona me edelleen hipsutellaan villasukissa ja -paidoissa kaikki päivät. 🙂

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *