Aamu alkaa pirtelöllä

Loppuviikkoni oli niin kiireinen, että blogikirjoittelu jäi töiden jalkoihin jo heti alkumetreillä. Korjaan nyt asian jakamalla kanssanne aamupirtelöni ohjeen, jota lämpimästi suosittelen kokeilemaan. Se saattaa aluksi kuulostaa (ja näyttää) epäilyttävältä, mutta kannattaa silti kokeilla – ja yllättyä. 

Hurahdin viherpirtelöihin vuosi sitten ja sillä tiellä olen pysynyt.  Minulle tarjottiin eräässä kyläpaikassa viime keväänä  kyseistä voimajuomaa joka aamu koko vierailuni ajan. Yllätyin kuinka hyvin pelkkä pirtelölasillinen antoi energiaa kokonaiseksi aamupäiväksi ja miten hyvää se teki vatsalle. Asiasta innostuneena kokeilin heti itsekin pirtelön tekoa ja muokkasin pikku hiljaa ohjetta mieluisaksi. Nyt olen niin koukussa aamupirtelööni, etten enää pärjäisi ilman sitä. Terveellisyyden ja hyvän maun lisäksi se on helppo valmistaa, nopea juoda (jos sattuu olemaan kiire) ja sen voi tarvittaessa tehdä jo illalla jääkaappiin odottamaan aamua.

Voimapirtelö

n. 2-3 dl vettä
n. 0,5 dl pellavansiemeniä
banaani
avocado
1-2 dl pakastemansikoita tai -mangoja
2-3 palaa pakastepinaattia
2-4 kukintoa pakasteparsakaalia
kourallinen cashewpähkinöitä
n. 1 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä

Lisään yleensä sekaan myös joko vehnänorasjauhetta, Brahmi- yrttijauhetta, hamppuproteiinia tai maca-jauhetta.

Valmistus: liota pellavansiemeniä yön yli vedessä. Lisää aamulla valmistusastiaan (itse käytän edelleen hieman alkeellisesti 1,5 l jauhomittaa ja sauvasekoitinta) loputkin aineet ja surauta/sauvo pirtelö valmiiksi.

pirtelo_blogiin.jpg

Valmis pirtelö näyttää tältä. Väriä ei kannata pelästyä, vaikka hurjaltahan se ehkä näyttää 🙂

Jos maku alkaa kyllästyttää, voi raaka-aineita välillä vaihdella. Esimerkiksi mansikat on helppo vaihtaa mihin tahansa muihin marjoihin ja cashewpähkinöiden tilalla voi käyttää vaikkapa manteleita (ne kannattaa tosin liottaa ensin). Tai sitten vain jättää jonkun aineksen välillä kokonaan pois.  Helppoa 🙂

Ja niin, veteen tehtynä pirtelöstä tulee paljon raikkaampi kuin rahka-/ jogurttipohjaisesta smoothiesta!
 

Koti Ruoka ja juoma

Heippa kaikki!

Täällä ollaan! Alkuinnostuksen valtaamana ja hieman jännittyneenäkin odotan, että pääsen jakamaan kanssanne ajatuksiani. Ja tietysti kaikkea muutakin hauskaa! Sillä asiahan on juuri niin kuin Joanna Palmén Rönsy -palstallaan hyvin muotoilee: täältä löytää ”kaiken sen mikä jää muuten sanomatta, koska se on liian pientä lehteen tai liian suurta Facebook-päivitykseksi”. Enpä olisi keksinyt parempaa tapaa ilmaista sitä, että sanottavaa on usein enemmän kuin julkaisuissa palstatilaa 🙂
Alkakoon blogini kevätuutisilla: Hesarin nettisivuilla oli nimittäin tänään juttu Helsingin ilmanlaadun huonontumisesta katupölyn takia. Katujen puhdistuksesta johtuva ilmanlaadun hetkellinen huonontuminen on tietysti ikävää, mutta se kertoo vain yhdestä asiasta: kevät on vihdoin virallisesti saapunut!Olen jo vuosia pitänyt katujen puhdistusta talven hiekoituksista yhtenä kevään kriteerinä. Lisääntyvä valo ja lämpö ovat tietysti myös tärkeitä kevään merkkejä, mutta viimeinen ja lopullinen silaus talven loppumiseen on mielestäni katujen hiekattomuus ja puhtaus. Sehän nimittäin tarkoittaa sitä, että viimeisetkin lumet (ja jäät) ovat niiltä sulaneet. Mikä voisi olla ihanampaa pitkän talven jälkeen kuin sujauttaa kevyet tennarit jalkaansa, kevättakki päällensä ja lähteä ulos ilman, että tarvitsee pelätä liukastuvansa?(Nimimerkillä ”tänä talvena pahasti liukastunut ja kätensä pariksi viikoksi toimintakyvyttömäksi telonut”.) 

Puheenaiheet Ajattelin tänään