Vuohenmaitokahvia

Tiedän kyllä vuohenjuuston (NIIN hyvää), mutta enpä ollut aiemmin tullut ajatelleeksi ostaa vuohenmaitoa. Saati juoda sellaista. Törmäsin kyseiseen tuotteeseen tutkiessani maitohyllyä (sitä, jossa on kaikenlaisia ”erikoismaitoja”/ maitojuomia) hieman tarkemmin ja päätin kokeilla maistuuko se yhtä hyvältä kuin lempparini vuohenjuusto.

Pähkäilin ensin hyvän tovin miten voisin vuohenmaitoa käyttää, ennen kuin uskalsin ryhtyä tuumasta toimeen. Lopulta päädyin ensin ns. helppoon ratkaisuun ja lorautin sitä tomaattikeiton joukkoon. Hyvää oli. Sitten uskaltauduin maistamaan vuohenmaitoa ihan sellaisenaan, vaikka parempi puoliskoni kommentoikin aiettani toteamuksella ”eihän sitä voi juoda”. Kyllä voi ja hyvää oli! Vuohenmaito ei maistunut lainkaan niin vahvalta ja paksulta kuin olin etukäteen pelännyt. Oikeastaan se ei yllättäen edes ollut kovin eri makuista kuin lehmänmaito. Tunsin kyllä tutun, vuohenjuustomaisen maun, mutta vain hyvin laimeana vivahteena.

Uudesta tuttavuudesta innostuneena päätin kokeilla vuohenmaitoa myös kahvissa. Kieltämättä vuohenmaitokahvi kuulostaa hieman hasardilta tottumattoman korviin, mutta se oli yllättävän hyvää 🙂 Ostamani vuohenmaidon rasvaprosentti oli 2,5 joten kahvista tuli täyteläisempää kuin tavallisesti käyttämäni rasvattoman (luomu) maidon kanssa. Jos vielä epäilyttää, mutta testaaminen houkuttaa, suosittelisin kaatamaan aluksi kahviin tilkan sekä vuohenmaitoa että lehmänmaitoa. Tällainen lempeä startti uudelle elämykselle totuttaa makuun kuin varkain. 

vuohenmaito.jpg
Terveellinen vuohenmaito maistuu niin kileille kuin ihmisillekin 🙂
Kuva: suakkuna.net.

 

Miksi vuohenmaitoa sitten kannattaa kokeilla?

– Siinä on noin 14 % vähemmän laktoosia kuin lehmänmaidossa, joten se sopii  myös useimmille laktoosi-intolerantikoille.

– Vuohenmaito on valkuaiskoostumukseltaan hyvin lähellä äidinmaitoa: siinä on vähemmän hitaasti sulavaa, sakkautuvaa kaseiinia (maidon määrällisesti tärkein fosforipitoinen proteiiniryhmä) kuin lehmänmaidossa, mutta enemmän vesiliukoista ja helposti sulavaa heravalkuaista. Siksi siitä ei tule vatsavaivoja ja siksi se sopii myös vauvoille äidinmaidon korvikkeena.

– Vuohenmaidossa on enemmän A- ja B- vitamiineja kuin lehmänmaidossa.

– Sen on todettu alentavan kolesterolia.

– Vuohen- eli kutunmaitoa juodaan maailmanlaajuisesti enemmän kuin lehmänmaitoa.

Lähteet: Vuohien Ystävät ry, Ukkolan Vuohitila, News Medical ja Granadan yliopisto.

Vuohenmaitoa voi ostaa suoraan vuohitiloilta,  joistakin luomukaupoista (luomulaatikosta sitä on kuulemma ainakin joskus saanut) tai Prismasta. Olisi hauska kokeilla myös vuohenmaidosta valmistettua kosmetiikkaa, kuten kosteusvoidetta tai vartalovoita (löysin ainoastaan Ziajalta). Vuohenjuustosta tehty feta on myös taivaallista (ostin sitä jo), joten haluan ehdottomasti kokeilla myös vuohenmaidosta tehtyä jugurttia ja rahkaa lähiaikoina. 

Mitä enemmän opin vuohista ja vuohenmaidosta, sitä enemmän ihmettelen miksi ihmeessä en ole tajunnut lisätä sitä juomarepertuaariini jo aiemmin?!

 

 

Hyvinvointi Hyvä olo Liikunta

Kiistelty karppaus ja muita dieettejä

Karppaus taitaa olla rasvakeskustelun jälkeen toinen viime aikoina yhtä paljon tunteita kuohuttanut aihe. Sitä paitsi se liittyy läheisesti rasvakeskusteluun, suositaanhan siinä rasvaa (ja usein kovaa rasvaa) hiilareiden sijaan. Karppaus sai nopeasti Suomessakin puolestapuhujia (joista tunnetuin Antti Heikkilä) ja suuren joukon ihmisiä, jotka kertoivat kyseisen ruokavalion auttaneen laihtumisessa ja painonhallinnassa. Eikä sen suosiolle näy loppua, kannattajajoukko tuntuu päinvastoin vain lisääntyvän. 

Voisi jopa väittää, että karppaus on nykyään vallalla oleva ruokatrendi. Jopa niin in, että leipomoiden kannattaa kehittää karppaajille omia tuotteita, etteivät he vallan katoa asiakaskunnasta. Tästä esimerkkinä Moilas leipomon kesäkuun uutuustuote vähähiilihydraattinen Karppinen -leipä.   

Karppaus, ainakin kaikkein vaativimmassa muodossaan, on saanut myös paljon vihamiehiä. Edelleen moni ravitsemusterapeutti on sitä vastaan. Tai ei ainakaan voi suoranaisesti sitä suositella. He varmaan hymistelevät nyt tyytyväisenä, sillä Hesarin uutisoimasta Ruotsin radion tekemästä tuoreesta selvityksestä kävi ilmi amerikkalaisen lihateollisuuden rahoittaneen karppausta tukevia tutkimuksia. Saa nähdä onko tällä paljastukselle mitään vaikutusta karppaajiin. Ainakin se pakottaa ajattelemaan aihetta ja herättää varmasti keskustelua.

Itse kannatan kultaista keskitietä monessakin asiassa, mutta etenkin ruoan suhteen. Kaikki äärimmäisyydet ja tiukat säännöt ovat mielestäni turhia. Maalaisjärkeä käyttäen voi erilaisista ruokavalioista ja ravintosuosituksista poimia itselleen ne sopivimmat ja toimivimmat ilman, että välttämättä tarvitsee valita yhtä ja ainoaa ”oikeaa” koulukuntaa.

Suosin luomua ja vähähiilihydraattista ruokavaliota sellaisena vaihtoehtona, jota ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kutsuu Iltalehden jutussa ”järkeväksi karppaukseksi”. Syön siis paljon kasviksia, marjoja, palkokasveja, kalaa, vaaleaa lihaa, pähkinöitä, kasviöljyjä sekä maitotaloustuotteita. Mutta myös hedelmiä ja juureksia, vaikka ne käsittääkseni eivät kuulu tiukan linjan karppaajan lautaselle. Haluaisin syödä enemmän myös raakaruokia, mutta olen liian laiska totaaliseen raakaruokailuun. Viime syksynä luin paljon PH -tasapainosta, mutta olen aivan liian mukavuudenhaluinen edes kokeillakseni PH- dieettiä, joka perustuu pelkkiin viherjuomiin, kasviöljyihin ja kasviksiin. Vaikka toki ajatus lisääntyvästä energiasta, tarmosta, hyvästä olosta ja pienemmästä sairastavuudesta, joita sekä PH -dietti että raakaruokavalio lupaavat, kiehtoo. Myös BioSignature -menetelmän hormonitasapainolla pelaaminen kuulostaa mielenkiintoiselta. Voiko olla totta, että rasvaa olisikin mahdollista polttaa vaikka vain vatsasta? En lähde testaamaan, mutta muutama järkevältä kuulostava periaate tästäkin tallentui.

Poimin siis parhaat palat kustakin dieetistä ja totta hitossa aion myös välillä poiketa polulta herkuttelemaan. Herkutellakin voi nimittäin viisaasti 🙂 Silti salaa kadehdin raakaruokailijoita sekä PH-tyyppejä. Tai ainakin ajatusta siitä, että oloni voisi olla ehkä vieläkin parempi kyseisillä ruokavalioilla. No, jokainen tyylillään 🙂

 

 

Puheenaiheet Ajattelin tänään