Vuohenmaitokahvia
Tiedän kyllä vuohenjuuston (NIIN hyvää), mutta enpä ollut aiemmin tullut ajatelleeksi ostaa vuohenmaitoa. Saati juoda sellaista. Törmäsin kyseiseen tuotteeseen tutkiessani maitohyllyä (sitä, jossa on kaikenlaisia ”erikoismaitoja”/ maitojuomia) hieman tarkemmin ja päätin kokeilla maistuuko se yhtä hyvältä kuin lempparini vuohenjuusto.
Pähkäilin ensin hyvän tovin miten voisin vuohenmaitoa käyttää, ennen kuin uskalsin ryhtyä tuumasta toimeen. Lopulta päädyin ensin ns. helppoon ratkaisuun ja lorautin sitä tomaattikeiton joukkoon. Hyvää oli. Sitten uskaltauduin maistamaan vuohenmaitoa ihan sellaisenaan, vaikka parempi puoliskoni kommentoikin aiettani toteamuksella ”eihän sitä voi juoda”. Kyllä voi ja hyvää oli! Vuohenmaito ei maistunut lainkaan niin vahvalta ja paksulta kuin olin etukäteen pelännyt. Oikeastaan se ei yllättäen edes ollut kovin eri makuista kuin lehmänmaito. Tunsin kyllä tutun, vuohenjuustomaisen maun, mutta vain hyvin laimeana vivahteena.
Uudesta tuttavuudesta innostuneena päätin kokeilla vuohenmaitoa myös kahvissa. Kieltämättä vuohenmaitokahvi kuulostaa hieman hasardilta tottumattoman korviin, mutta se oli yllättävän hyvää 🙂 Ostamani vuohenmaidon rasvaprosentti oli 2,5 joten kahvista tuli täyteläisempää kuin tavallisesti käyttämäni rasvattoman (luomu) maidon kanssa. Jos vielä epäilyttää, mutta testaaminen houkuttaa, suosittelisin kaatamaan aluksi kahviin tilkan sekä vuohenmaitoa että lehmänmaitoa. Tällainen lempeä startti uudelle elämykselle totuttaa makuun kuin varkain.
Terveellinen vuohenmaito maistuu niin kileille kuin ihmisillekin 🙂
Kuva: suakkuna.net.
Miksi vuohenmaitoa sitten kannattaa kokeilla?
– Siinä on noin 14 % vähemmän laktoosia kuin lehmänmaidossa, joten se sopii myös useimmille laktoosi-intolerantikoille.
– Vuohenmaito on valkuaiskoostumukseltaan hyvin lähellä äidinmaitoa: siinä on vähemmän hitaasti sulavaa, sakkautuvaa kaseiinia (maidon määrällisesti tärkein fosforipitoinen proteiiniryhmä) kuin lehmänmaidossa, mutta enemmän vesiliukoista ja helposti sulavaa heravalkuaista. Siksi siitä ei tule vatsavaivoja ja siksi se sopii myös vauvoille äidinmaidon korvikkeena.
– Vuohenmaidossa on enemmän A- ja B- vitamiineja kuin lehmänmaidossa.
– Sen on todettu alentavan kolesterolia.
– Vuohen- eli kutunmaitoa juodaan maailmanlaajuisesti enemmän kuin lehmänmaitoa.
Lähteet: Vuohien Ystävät ry, Ukkolan Vuohitila, News Medical ja Granadan yliopisto.
Vuohenmaitoa voi ostaa suoraan vuohitiloilta, joistakin luomukaupoista (luomulaatikosta sitä on kuulemma ainakin joskus saanut) tai Prismasta. Olisi hauska kokeilla myös vuohenmaidosta valmistettua kosmetiikkaa, kuten kosteusvoidetta tai vartalovoita (löysin ainoastaan Ziajalta). Vuohenjuustosta tehty feta on myös taivaallista (ostin sitä jo), joten haluan ehdottomasti kokeilla myös vuohenmaidosta tehtyä jugurttia ja rahkaa lähiaikoina.
Mitä enemmän opin vuohista ja vuohenmaidosta, sitä enemmän ihmettelen miksi ihmeessä en ole tajunnut lisätä sitä juomarepertuaariini jo aiemmin?!