Äidin kaapeilla

Olin viikonloppuna pitkästä aikaa käymässä vanhempieni luona. Innostuin sunnuntaina sateen ropinaa tarpeeksi kuunneltuani kaivelemaan äitini keittokirjahyllyä. Löysin sen kätköistä erään kirjan, jonka resepteistä joskus teininä kovinkin innostuin. Olin jo kokonaan unohtanut kyseisen opuksen, mutta nyt innostuin siitä uudestaan.

Harvey & Marilyn Diamond: Elämäsi kuntoon (WSOY, 1989) esittelee melko tiukan laihdutusohjelman ja kattavat perustelut sitä tukemaan. Itse en ole koskaan kyseistä ohjelmaa (josta voidaan olla montaa mieltä) varsinaisesti noudattanut, poimin vain kirjasta aikoinaan mielestäni kokeilun arvoisia ohjeita. Niitä sitten innokkaana kokkailin koko perheelle. Muistan, että suosikkini kirjan ohjeista oli tuolloin marja-/hedelmäpirtelö. Resepti menee suurinpiirtein näin:

Mansikka-banaanipirtelö 

1,5 dl manteleita
2 dl vettä
1-2 dl pakastettuja mansikoita
1 pakastettu banaani
 

Manteleista ja vedestä tehdään ensin mantelimaitoa sekoittamalla ne keskenään joko blenderissä tai sauvasekoittimilla. Mantelimaitoon lisätään sitten mansikat ja pakastettu banaani. Kannattaa muuten pakastaa banaani ilman kuorta, ettei käy yhtä hassusti kuin itselleni joskus muinoin…Kuorineen pakastettu banaani mustuu tietenkin kauttaaltaan ja kuori on sen jälkeen hyvin vaikea irrottaa.

 

mansut.jpg
 

Täytyy taas tehdä kyseistä pirtelöä vaikkapa välipalaksi! Taidankin laittaa  heti mantelit likoamaan ja banaanin pakkaseen 🙂

Hyvinvointi Hyvä olo Terveys

I ♥ raakasuklaa

En oikein enää muista, missä törmäsin tähän taivaalliseen herkkuun ensimmäistä kertaa. Voi olla, että luin siitä ensin jostain lehdestä. Ainakin viime syksynä olin jo kartalla, kun eräs ystäväni kertoi valmistavansa sitä säännöllisesti. Silloin aloin tosissani haaveilla raakasuklaan tekemisestä itsekin. Siltikin, vaikka olin kuullut tästä maagisesta suklaasta jo kauan sitten (ja päättänyt sata kertaa tehdä sitä itse), maistoin raakasuklaata ensimmäisen kerran vasta tämän vuoden toukokuussa eräässä pressitilaisuudessa. Jäin koukkuun kertalaakista. 

Raakasuklaa on paitsi terveellistä, myös taivaallisen hyvää. Mikä siinä sitten on niin erikoista? Kuten nimikin jo sanoo, raakasuklaa valmistetaan kuumentamatta. Näin sen sisältämät ainesosat, kuten entsyymit ja vitamiinit, eivät tuhoudu. Raakasuklaa ei myöskään sisällä lisäaineita tai valkaistua sokeria. Sen sijaan sen valmistamisessa käytetään ravinteikkaita superruokia. Se on siis vieläkin parempi terveysnami kuin vähintään 70 prosenttinen tumma suklaa.

Jos laiskottaa, eikä raakasuklaata jaksa tehdä aina itse,  mm. Punnitse & Säästä -kaupasta saa todella maukasta käsintehtyä raakasuklaata eri mausteilla. Ostin viimeksi maca -jauheella, vaniljalla ja spirulinalla höystettyä suklaata. Niiiiiin hyvääää 🙂

raakasuklaa.jpg

  Raakasuklaata on kuitenkin helppo valmistaa myös itse. Konvehteja saa kätevästi esimerkiksi jääpalamuottien avulla. Halutessaan suklaamassan voi antaa kovettua myös levyksi. Jos käytät jääpalamuotteja, kokeile laittaa pohjalle lempimarjojasi. Kun kaadat sen päälle suklaan, syöjää odottaa kiva yllätys 🙂

Villi raakasuklaa

2.5 dl kylmäpuristettua kookosöljyä
  1.5 dl kaakaovoita
1 dl kaakaojauhetta
1/2 dl kaakaomassaa (raastettuna)
  2 kukkurallista ruokalusikallista kotimaista luomuhunajaa
  1 dl mulpereja
1/2 dl inka-marjoja
1/2 dl lucuma-jauhetta
2 tl maca-jauhetta

Kaikki vain sekaisin ja kovettumaan joko jääkaappiin tai pakastimeen!

Poimin reseptin raakasuklaa.com -sivustolta, josta löytyy kasapäin lisää ohjeita. Vain kokeilemalla löytää oman suosikkinsa. Reseptejä kannattaa myös soveltaa! 

 

Hyvinvointi Terveys