Syödään ja juodaan
El Pais -lehden mukaan ensimmäisellä lockdown-viikolla espanjalaisten markettien kaljanmyynti nousi 77,65 % ja viininmyynti 62,7 %. Erityisesti halpojen viinien ja perusbissen myynti on noussut. Juomapuolen hurjia lukuja suurempi loikka myynnissä on nähty jauhojen, oliivien, perunalastujen, jäätelön ja suklaan kohdalla. Lisääntynyt vapaa-aika käytetään siis juopotteluun ja mässäilyyn. Mikään näistä tuotteista ei kuulu välttämättömiin elintarvikkeisiin, joita saisi kaupasta piipahtaa ostamassa ja ne on hankittava oikeiden ruokaostosten yhteydessä tai tilattava kotiin kannettuna. Lähetit ramppaavat rapuissa kaiket päivät kassit kilisten ja eristetyt pötköttävät sohvillaan pulskina kuin makkarat.
Stressaantunut keho ei halua salaattia, sen kertovat kyllä omassakin jääkaapissani nahistuvat kesäkurpitsat ja pensasmustikat, jotka normaalisti pistelisin poskeeni mukisematta. Stressaantunut käsi hakeutuu sipsipussiin ja sihauttaa vielä yhden kaljatölkin auki, haluaa helpot endorfiinit mielihyvän puutteeseen nääntyessään. El Paisin haastattelema psykologian professori kertoi ilmiötä tutkitun paljonkin tuhoisien terrori-iskujen jälkeen ja piti ilmiötä täysin normaalina ja terapeuttisena vaiheena traumaattisesta kokemuksesta selviämisessä. Kiitos! Sohvalla viinilasi kädessä löhöäminen ja lihominen onkin vain posttraumaattinen stressireaktio.
Itse olen ruokakaupassa käydessäni ostanut samoja tuotteita kuin aina ennenkin ja ihmetellyt sitä hidasta tahtia, jolla terveellisempi ruoka hupenee kaapista. En kerta kaikkiaan saa itsestäni irti sen vertaa, että valmistaisin lämmintä ruokaa ja salaattikin tarttuu kurkkuun kiinni. Ruokavalioni on koostunut lähinnä näkkileivästä ja kananmunista ja niitä nakertaessani olen haaveillut pirtelöstä, nuudeleista ja jalapeno popperseista. Seuraavalla kauppareissulla on varmaan annettava periksi ja täytettävä kärry roskaruualla. Ei tätä muuten kestä.