Hyvin suunniteltu reili – miten meni noin niinku omasta mielestä?

Huomenna jo lähdetään, kreisiä! Onneks ollaan niin tarkkoja ja huolellisia persoonia, että kaikki on suunniteltu hyvin etukäteen, rinkat pakattu päiviä sitten ja kaikki muutenkin lähtöä vaille valmista. Yeah, right.

Miun oli tarkotus kirjotella hieman meiän reilibudjetista jo viime viikolla. Mutta yllättäen tämä reiliä edeltävä viikko onkin ollut uusia jännitystä tuovia juonenkäänteitä täynnä. Sillä sinä maagisena hetkenä, kun matkalle lähtemiseen oli enää viikko aikaa, tapahtui kummia. Perfektionistipimujen Erehtymättömän Emmin ja Reliaabelin Riikan suurella vaivalla pystytetty suunnitelmallisuutta ja tarkkuutta korostava imago alkoi rakoilla huolestuttavasti. Täydellisesti loppuun asti suunniteltu ja harkittu reili osoittautuu illuusioksi, eikä hienosti mietitty reilireitti tyydytä siinä vaiheessa, jos muutamat käytännönasiat ovat jääneet pienemmälle mietinnälle.

Eli viimehetken kiirehoppupaniikkihan siitä sitten tuli. Kokemuksesta oppineena tässä koottuna monta hyvää vinkkiä reilaajille, jotka muistamalla välttynee pahimmalta stressiltä ennen reissuun lähtöä:

– Reililippu kannattaa muistaa ostaa jossain vaiheessa ennen reiliä. Se on paljon oleellisempi asia, kuin hellehattujen metsästäminen kaupungilla. Ei siinä ettei hattukin olisi siellä helteellä tarpeellinen.

– Valuutanvaihto käy kätevämmin ja halvemmin tilaamalla rahat omasta pankista, kuin miettimällä asiaa vasta ulkomailla. Asia kannattaa hoitaa pois alta jo etukäteen (niin kuin Emmi), eikä jäädä jännittämään ehtiikö rahat perille ennen lähtöä (niin kuin Riikka).

– Reissussa tarvitsee myös matkavakuutuksen. Mutta hei, sellaisethan meillä on! Hyvä me. Mutta ulkomailla aika harva ymmärtää suomea. Joten vakuutusasiakirjat kannattaa ehkä hommata englanniksi. Matkavakuutuksestahan tarvitsee myös matkavakuutuskortin. Ja sellainen ei olekkaan vielä tullut (paitsi Riikalle). Oho. No, eikun vaan vakuutusyhtiön luukulle. Paitsi että ne vakuutukset onkin Savo-Karjalassa. Perskules. Onneksi vakuutusyhtiöllä on ymmärtäväisiä asiakaspalvelijoita, ja molemmilla reilaajilla on nyt vakuutusasiat kunnossa.

– Jos reissussa tulee pipi, on matkavakuutuskorttiakin tärkeämpi eurooppalainen sairaanhoitokortti. Sellainenkin onneksi löytyy jo ennestään, nimittäin toiselta meistä (ei Riikalta). Ei paniikkia, kaipa sellaisen nyt tilaa Kelalta nopeasti. Paitsi, että kyseessähän on Kela, joten toimituksessa kestää pari viikkoa, ja asian tajuamishetkellä reiliin oli neljä päivää. Kelallakin on yllättäen ystävällisiä asiakaspalvelijoita, joten nyt enää jännitetään ehtiikö väliaikainen sairaanhoitokortti postin kiemuroista tiistaiaamuksi perille.

– Ja viimeisenä: maitohappobakteerikuuri kannattaa aloittaa jo reilusti ennen matkaa, ellei tahdo viettää reissuaan ripuloiden. Noh, sitäpä siis odotellessa. 

img_3125_0.jpg

Onneks äiti anto miulle yhtenä jouluna lahjaks ripulilääkettä. Niin selviän siitä matkaripulista sitten. Kiitos äiti.

Näistä kommelluksista voimmekin siirtyä sitten puhumaan hieman siitä budjetista. Sitä sentään suunnittelimme jo toukokuussa, jolloin myös mietimme reilireittiämme ja ryhdyimme etsimään lentoja ja hostelleja, pikkuhiljaa myös niitä varaillen. Tietysti, jos silloin alkuinnostuksessa olisi suunnitellut muutakin kuin sitä reittiä ja budjettia, olisi ehkä vältetty nämä pienet vastoinkäymiset…

Budjettihan meillä on sellainen opiskelijan kevyehkölle lompakolle sopiva 1000-1200 euroa. Eli sillä olisi tarkoitus pärjätä koko reissu matkoineen, majoituksineen, ruokineen ja muine ostoksineen. Molemmilla on kuitenkin myös hätävararahaa takataskussa yllättävien menoerien varalta. Tavoite on aika kova, eikä tähän budjettiin kauhean monia shoppailureissuja tai maksullisia nähtävyyksiä mahdu. Reilireittimme on kuitenkin suunniteltu edullisia kaupunkeja suosien ja hostellit metsästetty halvimpien joukosta. Ja meille ainakin reilaamisen viehätykseen kuuluu myös pienellä budjetilla pärjääminen ja halvoissa hostelleissa yöpyminen.

Budjettimme näyttää tällä hetkellä seuraavalta:

Matkustamiseen varasimme 500 euroa henkilöä kohden. Tällä hetkellä matkustamiseen on mennyt 411 euroa per henkilö, sisältäen lennot Helsingistä Budapestiin ja Kööpenhaminasta Helsinkiin sekä 10/22 päivän reilipassin. Pelivaraa löytyy, jos päädymme matkustamaan etukäteisvarauksen vaativilla junilla, tai yöjunalla, joista molemmista saa pulittaa hieman lisäroposia.

Majoitukseen varasimme 200 euroa per pää. Eli halvoissa hostelleissa makuusaleja hyödyntäen on tarkoitus yöpyä, ja yhdestä yöstä pyrimme maksamaan enintään 20 euroa. Varasimme kaikkiin jo päättämiimme kohdekaupunkeihin hostellit etukäteen, jotta saimme majoitukset mahdollisimman edullisesti. Hinnan lisäksi valintakriteereinä toimivat sijainti helpolla paikalla ja monet muut hostellien ominaisuudet, mm. löytyykö hostellista keittiötä, kuuluuko hintaan liinavaatteet ja onko paikassa mahdollisuutta matkatavaroiden säilytykseen. Budapestissä yövymme 12 euroa yöltä maksavassa hostellissa neljän hengen makuusalissa, jolloin kahdelta yöltä Budapestissä yöpyminen verottaa 24 per nassu. Belgradissa majoituksemme on naurettavan halpaa, hostellissamme yks yö kymmenen hengen makuusalissa maksaa 6-7 euroa (olemme Helsingissä kaljoitellessamme itku kurkussa juoneet kallista olutta, ajatellen miten siinä menee yksi yö Belgradissa kurkusta juuri alas). Kolmen yön majoituksemme Belgradissa maksaa siis varausmaksuineen vain 24 euroa henkilöltä, saman verran kuin kaksi yötä Budapestissä. Split onkin sitten reissumme kallein kohde, ja siellä myös majoituksemme maksaa muita hostellejamme reilusti enemmän. Splitissä Välimeren rannoista nautiskellen aiomme myös viettää kolme yötä, joka ei myöskään helpota rahan menoa. Splitissä makuusalikin tuntui melko kalliilta vaihtoehdolta, ja löysimmekin onneksi kahden hengen yksityisen huoneen eräästä hostellista vain hieman kalliimmalla, kuin halvimmat pedit makuusalissa. On varmasti myös ihanaa edes kerran reissun aikana saada levitellä tavaransa huoneeseen hyvillä mielin ja nauttia omasta rauhasta! Tämä lysti tulee meille kustantamaan noin 23 euroa yöltä, jolloin Splitissä majoitus rokottaa yhden hengen lompakkoa yhteensä suurinpiirtein 69 euroa. Viimeisenä vielä varasimme Berliiniin majoituksen 10 hengen makuusaliin, jossa yksi yö maksaa 11,55 euroa. Siellä olemme myös kolme yötä, jolloin yhden hengen yöpymiskustannuksiksi tulee 34,65 euroa.

Yhteensä varaamiimme hostelleihin on siis mennyt hieman yli 150 euroa yhdeltä hengeltä, sillä Splittiä lukuunottamatta kaikki hostellimme tulivat maksamaan reilusti alle sen budjetoimamme 20 euroa yöltä. Siispä liikkumavaraa budjetista löytyy vielä. Se onkin tarpeen, sillä emme ole vielä suunnitelleet Splitin ja Berliinin välille reittiämme saatikka majoituksia näille kolmelle yölle. Säästösyistä tulemme todennäköisesti viettämään ainakin toisen noista öistä yöjunassa, mutta sen näkee vasta reissun päällä!

Myös syömishommissa ajattelimme reissussa säästää tekemällä mahdollisimman paljon ruokaa itse. Niinpä hostelleja varatessamme valitsimme sellaiset vaihtoehdot, joista löytyy keittiö. Ruokabudjetiksemme päätimme 20 euroa per päivä, joten kovin montaa kertaa sillä ei ulkona syödä. Näin ollen ruokaan olisi tarkoitus kuluttaa reissulla enintään 320 euroa. Näin ruuan ystävänä se tuntuu kyllä erittäin pieneltä summalta, mutta onneksi on hätävararahaa herkutteluhalujen varalta.

Reilillä kannattaa tietysti myös varautua yllättäviinkin kuluihin, ja varmasti tulee jotain myös shoppailtuakin. Niinpä kun 1000 euroa olisi tarkoitus mennä matkoihin, majoitukseen ja ruokiin, ylittynee tämä summa hieman muutamien viinipullojen ja tuliaisten myötä. Noh, vaikka mahdollisimman pienellä budjetilla onkin tarkoitus reilistä selvitä, täytyy reissusta myös nauttia eikä vain keskittyä kitsasteluun!

img_3128.jpg

Ostin vihdoin viikonloppuna maitohappobakteereita. Nyt olenkin viettänyt niiden kanssa laatuaikaa muutaman päivän.

Nyt vaan toivotaan, että kaikki käytännönasiat on hallussa, ja odotetaan silmät kiiluen huomista! 

– Riikka

Kommentit (3)
 1. 1000 euroa kahdelle viikolle on aivan älyttömästi rahaa! Mä reissasin tänä kesänä kaks kuukautta Euroopassa (tosin itä-Euroopassa pelkästään) ja mulla meni tonni rahaa kaikkine yöpymisineen, ruokineen ja lentoineen ja kyllä mä nähtävyyksistä toisinaan maksoin ja ulkona söin 😀 Mut toisaalta nyt on vissiin pahin lomasesonki (mä kävin Spitissä ja maksoin yöpymisestä alle puolet tosta summasta) ja interrail liput on ihan älyttömän hintasia, että siihen suhteutettuna toi on sit varmaan ihan kohtalainen rahasumma. Hyvää reissua teille joka tapauksessa! Aattelitteko kirjotella tien päältä blogia vai vasta matkan jälkeen koota kaikki jutut tänne?

  1. Jeee eka kommentti! 😀

   Missä kaikkialla Minna reissasit Itä-Euroopassa, ja miten matkustit? Onhan tonni paljon rahaa, mutta sen verran laskeskeltiin suurin piirtein tuolla reissussa kuluvan. Pahin lomasesonki tietysti vaikuttaa myös hintoihin, varsinkin tuolla Splitissä… Toivotaan tietysti, että menisi vähemmänkin rahaa! 😀 Meillehän tämä on ensimmäinen reili ja muutenkin eka pitempi reissu Eurooppaan, niin varmasti vasta perillä tajuaa kuinka paljon esim. ruokaan loppujen lopuksi menee rahaa, kun hintataso on kuitenkin ihan eri luokkaa kuin Suomessa.

   Meinattiin kirjoitella mahdollisuuksien mukaan reissussa tänne blogiin kuulumisia, eli meiän reissun etenemistä pystyy todennäköisesti aika hyvin seurailemaan täällä blogissa!

   – Riikka

   1. Mä olin Puolassa, Unkarissa, Bosniassa, Serbiassa, Kroatiassa ja Albaniassa. Mä matkasin lähinnä busseilla ja couchsurffasin tosi paljon mikä sit tietysti säästi noissa majoituskuluissa. Söin lähinnä katuruokaa tai kokkailin itselleni ja ruokiin meni loppuen lopuksi rahaavarmasti alle 10€/päivä vaikka ulkonaki tosiaan söin välillä 😀 Bosniassa saa pitsan tyyliin kolmella eurolla ja Puolassa mahan täyttävä katuruoka oli halvimmillaan euron eli suurista summista ei todellakaan puhuta!

    Okei kiva juttu, jään innolla oottelemaan juttua Euroopasta 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *